REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepsnos atskleidžia ir slypėjusias gyvenimo dramas

Lietuvą toliau šiurpina gaisrai. Balandis prasidėjo vienu šiurpiausių šių metų gaisrų – pačią pirmąją mėnesio dieną vienas gaisras pražudė net 3 žmones. Juodasis liepsnose žuvusiųjų sąrašas toliau pildomas ir porinėmis žūtimis, kai ugnis pasiglemžė po 2 žmones. Balandžio pradžia pažėrė ir tyčinių padegimų.

Lietuvą toliau šiurpina gaisrai. Balandis prasidėjo vienu šiurpiausių šių metų gaisrų – pačią pirmąją mėnesio dieną vienas gaisras pražudė net 3 žmones. Juodasis liepsnose žuvusiųjų sąrašas toliau pildomas ir porinėmis žūtimis, kai ugnis pasiglemžė po 2 žmones. Balandžio pradžia pažėrė ir tyčinių padegimų.

REKLAMA

Žuvo išgelbėjęs brolį

Trys žmonės balandžio 1-osios naktį žuvo Šeduvos miestelyje (Radviliškio r.). Prieš tragediją gyvenamajame mediniame name buvo girtaujama. Tad labiausiai ir reikia kaltinti alkoholį, nes girti vyrai buvo nedėmesingi ir neatsargūs.

Tai jau antras gaisras šiais metais, kai iškart žuvo 3 žmonės. Vasario 20-ąją Miškinių kaime (Lazdijų r.) liepsnos pražudė sugyventinių porą ir pas juos viešėjusį kaimyną. Ir čia prie tragedijos privedė alkoholis – vakare vyko išgertuvės. Anot gaisrininkų, dar neatsakyta, ar gaisras kilo dėl neprižiūrėtos krosnies, ar dėl neatsargaus rūkymo.

Lygiai tokias pačias tragedijos, pražudžiusios 3 žmones, priežastis dabar įžvelgia ir Radviliškio rajono ugniagesiai, malšinę liepsnas Šeduvos gyventojų name.

REKLAMA
REKLAMA

Šis gaisras kilo tuoj po vidurnakčio. Kai atvyko iškviesti ugniagesiai, medinis vieno aukšto namas skendėjo liepsnose. Gelbėtojai žinojo, kad name gali būti žmonių, mat vienas namo gyventojas – Egidijus P. (33 m.) – iš pradėjusio degti, svaiginančių dūmų pilno namo buvo išsigelbėjęs pats – iššokęs pro langą.

REKLAMA

Apmalšinę didžiausias liepsnas gaisrininkai, į namą patekę su kvėpavimo aparatais, skirtinguose kambariuose aptiko 3 vyrus. Visi buvo perduoti atskubėjusiems medikams, tačiau atgaivinti jų nepavyko. Vyrai buvo mirtinai apsinuodiję smalkėmis.

Kiek vėliau Egidijus P. pasakojo, kad jis galėjęs tapti ketvirtąja gaisro auka, jeigu ne brolis Marius P. (29 m.). Šis vyresnįjį brolį pažadino šaukdamas: „Degam!“ Išsigandęs Egidijus, nebesiblaškydamas po kambarius, šoko pro langą. Kodėl aitrių dūmų pilname name liko pats pirmas apie nelaimę pranešęs brolis Marius, jam nesuprantama. Manoma, Marius žuvo, kai jam jau pritrūko jėgų nubėgus į kitus kambarius žadinti tėvo ir svečio.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvo ir abiejų brolių tėvas Stasys P. (65 m.) bei išvakarėse į svečius atėjęs bičiulis Darius M. (44 m.), po išgertuvių likęs nakvoti.

Anot Šeduvos seniūnijos darbuotojų, namo gyventojai nebuvo asocialūs asmenys, tačiau išgertuvių name būdavę dažnokai. Po gaisro namas liko stipriai nuniokotas liepsnų.

Muštynės ir gaisras Kad alkoholis yra didžiausia visų nelaimių priežastis, patvirtino ir praėjusį savaitgalį Vilniuje, devynių aukštų daugiabučiame name, naktį kilęs gaisras. Po vidurnakčio būrys žmonių privalėjo skubiai bėgti iš savo butų, nes atvira liepsna degė butas septintame aukšte – grėsmė buvo kilusi ir gretimiems butams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai ugniagesiai pateko į liepsnojantį butą, iš kambario jie išnešė dviejų žmonių kūnus. Kūnai buvo taip apdegę, kad nebuvo galima nustatyti net žuvusiųjų lyties.

Žinių pareigūnams suteikė iš gaisro išgelbėta vilnietė Rima P. (43 m.). Bet kadangi moteris buvo neblaivi, pareigūnai nebuvo linkę tikėti viskuo, ką ji kalbėjo. Vilnietė teigė, kad ji bute kelias paras girtavo su dviem vyrais, kurie galiausiai ją sumušė. Medikai išties nustatė, kad moteriai sumuštas veidas, galva.

Gaisre žuvusiųjų asmenybės oficialiai bus nustatytos tik po atlikto tyrimo. Pirminiais duomenimis, sudegė du vyrai. Gaisro priežastis dar aiškinama.

Kadangi minėta neblaivi moteris skundėsi dėl sumušimo tame bute, neatmesta ir padegimo iš keršto versija.

REKLAMA

Savanorių prospekte esantis šis butas, kurio savininkus pareigūnai iškart po gaisro dar tikslino, apdegė nemenkai. Nuostolių patyrė ir gretimų butų gyventojai. Vienas jų, kitą dieną skaičiuodamas jam padarytus nuostolius, keikė tragedijos palytėto buto gyventojus, nes šie iki lemtingosios nakties dažnai girtaudavo ir triukšmaudavo, nepaisydami iškviestų policininkų raginimų nedrumsti ramybės.

Svečias padegėjas

Gaisrai daugiabučiuose namuose – pastaruoju metu vis dažnėjantis reiškinys. Anot ugniagesių, tokių gaisrų reikia baimintis labiausiai, nes ne tik būna iškilusi grėsmė daugybei gyventojų, bet ir gaisrininkams nelengva operatyviai pasiekti aukščiau esančius butus, galų gale – galingiems gaisrininkų automobiliams itin sunku privažiuoti prie pat daugiabučių namų, kurių kiemuose visada prigrūsta netvarkingai sustatytų lengvųjų automobilių.

REKLAMA

Bet, kaip sakoma, ugnis vietos savo darbeliams nesirenka. Ir dar jeigu ji prišaukta tyčia, padedant pykčio, keršto ar psichikos ligos užvaldytam žmogui, tai tragedija neišvengiama. O padegimų pastaruoju metu, kaip teigia ugniagesiai, padaugėję.

Toks padegimas praėjusią savaitę liūdnai baigėsi Kaune, Varnių gatvėje. Čia esančiame name glaudžiasi ne viena socialinį būstą iš Kauno rajono savivaldybės gavusi šeima. Tokiame bute iki gaisro gyveno ir sutuoktiniai G. su suaugusiu sūnumi bei jo drauge, kol jų butą nuniokojo svečio Igorio A. (50 m.) prišauktos liepsnos.

Igoris pastaruoju metu daug girtavo – alkoholyje skandino savo širdgėlą dėl neseniai jį atstūmusios žmonos. Vyrui padėjo ir jo kaimynai G. – neretai priimdavo svečią, kad kartu išgertų. Žmonės atjautė be žmonos likusį kaimyną, tad ir bendraudavo su juo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lemtingąją dieną Igoris, svečiuodamasis pas G., buvo jau gerokai apsvaigęs, kai staiga nutarė pasitraukti iš gyvenimo. Vyras norėjo šokti žemyn iš penktajame aukšte esančio balkono, bet G. sūnaus draugė Simona šiaip taip savižudį sulaikė. Mergina paliko išgelbėtą Igorį su savo mylimojo tėvais, o pati laiką leido užsidariusi savo kambaryje.

O Igoris neketino nusiraminti – nepavykus nusižudyti, jis tyčia padegė butą, kuriame viešėjo. Sutuoktiniai G. nepajėgė suturėti padegėjo, nes šeimos galva Ričardas G. (56 m.) buvo jau gerokai apsvaigęs, o jo žmona Jolita G. (54 m.) yra nevaikštanti ligonė. Tad liepsna pradėjo siautėti ir plisti labai sparčiai. Kai iš savo kambario, pajutusi dūmų kvapą, išbėgo Simona, padegtas kambarys degė atvira liepsna. Iškviesti ugniagesiai iš tolo pamatė tirštus dūmus, kurie pro langus veržėsi jau iš abiejų buto kambarių, ir puolė į butą gelbėti žmonių.

REKLAMA

Sudegė visas bute buvęs turtas – baldai, drabužiai, indai, dokumentai. Nuostolių patyrė keli kaimynų butai. Bet skaudžiausia – stipriai nukentėjo 3 žmonės. Padegėjas Igoris A. ir Jolita G. iškart buvo paguldyti į ligoninės reanimacijos skyrių, nes jų gyvybei grėsė pavojus, o Ričardui G., apdegusiam rankas ir galvą, prireikė traumatologų pagalbos. Beje, po gaisro G. šeima liko be pastogės, o padegėjo, jeigu jis išgyvens, laukia rimti nemalonumai.

Padegė mažametė

Neigiamų emocijų sąmyšis didelę nelaimę neseniai galėjo prišaukti ir daugiabučio namo gyventojams Marijampolėje. Čia gaisrą sukėlė didelių išgyvenimų prislėgta mažametė – 8 metų mergaitė.

REKLAMA

Pradinukė socialiniame būste gyvena su jaunesne sesute ir tėvais. Šeima yra įrašyta į rizikos šeimų grupę. Nors mergaičių mama nepiktnaudžiauja alkoholiu, tačiau moteriai trūksta socialinių įgūdžių. Mažylės neretai būna namie vienos, nes jų tėvas dirba, o mama išeina, kai turi kokių nors reikalų. Taip buvo ir nelaimės popietę. Aštuonmetė, motinai išėjus į parduotuvę, namie likusi su sesute, pamatė vonios kambaryje prie skalbyklės sumestą drabužių krūvą. Mergaitei žaibiškai kilo mintis drabužius padegti. Įmetusi uždegtą degtuką į drabužius, mažametė kurį laiką stebėjo, kaip jie smilksta ir skleidžia dūmus. Bet kai vonios kambaryje pasirodė liepsna, mergaitė išsigando ir išlėkė pas kaimynus šauktis pagalbos. Suaugusieji išvedė abi seseris į lauką ir iškvietė gaisrininkus. Butas buvo pilnas aitrių dūmų. Nuo ugnies stipriai nukentėjo skalbyklė, išsilydė elektros laidai, sudegė drabužiai, aprūko buto sienos ir lubos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai paaiškėjo, kad nelaimę prišaukusi mergaitė degtukų griebėsi būdama patyčių auka savo mokykloje. Ji atskleidė, kad vaikai visada šaiposi iš jos nuolat dvokiančių drabužių, ją negražiai vadina. O mažylės drabužiai rūkalais smirdėdavo todėl, kad namie buvo nuolat rūkoma. Padegimu mergaitė tikėjosi sunaikinti tą kvapą kartu su savo drabužėliais... Tik faktai:

Balandžio 5-osios pavakarę milžiniškas gaisras kilo Akmenės rajone, Klykolių kaime – degė senos padangos bendrovės teritorijoje, antrinių žaliavų surinkimo punkte. Po ekstremaliomis sąlygomis gesinto gaisro konstatuota, kad sudegė apie 800 tonų padangų krūva, dėl to patirtas bemaž 200 000 litų nuostolis ir įtariamas padegimas, dėl kurio kelias valandas prakaitą liejo apie 30 ugniagesių.

REKLAMA

Iki balandžio 8–osios Lietuvoje gaisrų aukomis tapo 50 žmonių, pernai per tokį pat laikotarpį – 59.

Negalutiniais duomenimis, šių metų sausį gaisruose žuvo 20 žmonių, vasarį – 18, kovą – 7.

Iki balandžio 8-osios šalies ugniagesiai į gaisrus vyko apie 5560 kartų, pernai per tokį pat laikotarpį – 3080.

Irena ZUBRICKIENĖ

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų