REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviško paso nori vis daugiau užsieniečių

Nuo rusų ir baltarusių iki indų ir libaniečių

Įgyti Lietuvos Respublikos pilietybę pageidauja vis įvairesnių valstybių piliečiai.

Įgyti Lietuvos Respublikos pilietybę pageidauja vis įvairesnių valstybių piliečiai.

REKLAMA

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos specialistai pastebi, kad dažniausiai Lietuvos Respublikos pilietybės siekiančiųjų – Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos – piliečių gretas ėmė pildyti Azijos, Afrikos, Amerikos žemynų gyventojai.

Kitų valstybių piliečiai įgyti Lietuvos  pilietybę gali suteikus ją (vadinamuoju natūralizacijos būdu) ar kitais Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo nustatytais atvejais. Pilietybės suteikimas galimas susituokus su Lietuvos piliečiu ar išgyvenus šalyje tam skirtą laiką.

Tačiau, siekiant pilietybės natūralizacijos būdu, vien to nepakanka, reikia įvykdyti kitus reikalavimus, iš kurių vienas svarbesnių – atsisakyti turėtos pilietybės ir prisiekti Lietuvos Respublikai: ginti šalies nepriklausomybę, gerbti jos kultūrą, papročius, kalbą, kt. Tik prisiekusiam asmeniui suteikiama teisė į pilietybę ir ją patvirtinantis lietuviškas pasas.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp dažniau pilietybės prašančiųjų yra nuo seniau Lietuvoje gyvenusių Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos piliečių, 21-erių metų sulaukusių ir iki pilnametystės dvigubą pilietybę turėjusių jų palikuonių.

REKLAMA

Atvejų, kuomet įgyti Lietuvos pilietybę siekiama natūralizacijos būdu, t. y., atsisakant kitos valstybės pilietybės, taip pat nemažai. 2009 metais Lietuvos pilietybė suteikta 221, o 2010 m. – 204, 2011 m. – 327, 2012 m. – 245, 2013 m. – 249 asmenims.

Paskutiniame priesaikos akte Lietuvos Respublikai prisiekė ir jos piliečiais tapo 14 asmenų, iš kurių 11 prisiekė netekę Rusijos Federacijos pilietybės, po vieną Ukrainos ir Armėnijos Respublikos, 3 dėl įvairių priežasčių buvę asmenys be pilietybės.

Vasario mėnesį Lietuvos pilietybė prezidentės dekretu buvo suteikta ar grąžinta 28 asmenims, tarp kurių buvo Latvijos, Turkijos ir Egipto Arabų Respublikos pilietis, keletas Baltarusijos, 7 Rusijos, 4 Armėnijos ir 6 Ukrainos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Yra atsisakančiųjų ir JAV pilietybės. Vienas naujesnių atvejų – Lietuvos pilietybės santuokos pagrindu paprašė keturiasdešimtmetis amerikietis T. S., Lietuvoje gyvenantis septynerius metus. Pilietybės suteikimo procedūra jau pradėta.

Lietuvos pilietybė, atsisakius buvusiosios, suteikta 1937 gimimo ir dešimt metų Lietuvoje gyvenančiam, verslą šalyje turinčiam ir santuoką su Lietuvos piliete sudariusiam Indijos piliečiui R. K. Ch.

Pilietybės laukia septynerius metus santuokoje su lietuvaite ir du vaikus auginantis Jordanijos pilietis. Atsisakyti pilietybės yra pasirengęs Libano pilietis ir septynerius metus su lietuvaite šalyje gyvenantis, dirbantis ir gražiai lietuviškai kalbantis Tuniso pilietis M. G.

„Tikimasi, kad pilietybę gavusieji ir šeimas Lietuvoje sukūrusieji asmenys čia ir gyvena, nors jie, kaip ir kiti Lietuvos Respublikos piliečiai, gali rinktis kitą gyvenamąją vietą, – pastebi Migracijos valdybos Pasų skyriaus viršininkė Edita Prilepskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų