REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai savo nacionaliniu kiaušiniu išrinko gervės (Grus grus) kiaušinį.

Kartu su šalies ornitologais nacionalinio kiaušinio rinkimus organizavo vienas didžiausių šalyje prekybos ir laisvalaikio centras (PLC) „MEGA“. Velykų laikotarpiu vykusiuose rinkimuose iš viso balsavo beveik 2000 šalies gyventojų. Dauguma jų – 19 proc. nacionaliniu panoro rinkti gervės kiaušinį, antru ir trečiu liko atitinkamai po 11 proc. ir 8 proc. balsų surinkę lėlio (Caprimulgus europeus) ir juodakaklio naro (Gavia arctica) kiaušiniai.

REKLAMA
REKLAMA

PLC „MEGA“ vykusiuose rinkimuose Lietuvos nacionalinį kiaušinį gyventojai rinko iš šalies ornitologų pasiūlytų vertingiausių ir įdomiausių 32 Lietuvos paukščių rūšių kiaušinių. Jų ekspoziciją PLC „MEGA“ paskolino Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejus.

REKLAMA

„Nesitikėjome tokio lankytojų aktyvumo. Vien per pirmą balsavimo dieną buvo išdalinta daugiau kaip pusė tūkstančio balsavimo biuletenių. Tai parodo jog lietuviams yra aktualios ne tik nacionalinio savitumo, bet ir aplinkosaugos temos“, - sakė PLC „MEGA“ atstovas.

„Gervės kiaušinis yra vienas didžiausių iš visų eksponuotųjų. Iš kitų jis išsiskiria savo spalvingumu. Pati rūšis – saugoma ir yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Prieš keletą metų gervės buvo beveik išnykusios, tačiau paskutiniaisiais metais jų sparčiai gausėja. Tikimės, kad ši nominacija dar labiau paskatins saugoti šiuos išskirtinius paukščius„ – kalbėjo Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus Ornitologijos skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis.

REKLAMA
REKLAMA

Gervė (Grus grus) – aukščiausias iš visų Lietuvoje aptinkamų paukščių. Veisiasi šlapiuose miškuose, vande¬ningose žemapelkėse, aukštapelkių pakraš¬čiuose. Ankstyvą pavasarį deda 2 kiaušinius. Peri apie 30 d. Į priešmigracinius būrius susitelkę paukščiai maitinasi pievose, atvirose pelkėse ir laukuose.

Šalies gyventojai, kurie nedalyvavo rinkimuose, bet nori susipažinti su buvusiais pretendentais į Lietuvos nacionalinio kiaušinio titulą, dar turi galimybę tai padaryti. Kiaušinių ekspoziciją ir patį Lietuvos nacionalinį kiaušinį galima bus  pamatyti PLC „MEGA“ iki balandžio 11 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) - pavasaris paukščiams - kiaušinių dėjimo ir perėjimo metas. Šiuo laikotarpiu labai svarbu netrikdyti sparnuočių gyvenimo.  „Jeigu aptikote lizdą su kiaušiniais – negalvokite, kad juos paliko motina ir neneškite jų namo tikėdamiesi „išperėti“. Paukštis, jūsų išsigandęs, tiesiog paliko, lizdą. Kai tik jūs pasišalinsite jis sugrįš ir toliau šildys savo dėtį.“ – perspėja LOD direktorius Gintaras Riauba.

LOD duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra užregistruota daugiau kaip 340 paukščių rūšių, iš kurių net 76 rūšys įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Beveik pusė Europoje gyvenančių paukščių rūšių populiacijos nyksta dėl buveinių naikinimo, trikdymo, medžioklės ar nepakankamų apsaugos priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų