REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta Paškevičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Graikija su trenksmu grįžo į kreditų rinkas, pardavusi vyriausybės obligacijų už 3 mlrd. eurų. Prieš ketverius metus siekdama išvengtų bankroto Graikija turėjo prašyti ES ir Tarptautinio valiutos fondo pagalbos, jai suteikta beveik 250 mlrd. eurų paskolos, o privatūs bankai nurašė 100 mlrd. eurų skolų.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš dvejus metus Graikijai grėsė būti išmestai iš euro zonos. Kreditų rinkos jai buvo uždaros ketverius metus, kai buvo nustatyta, kad vyriausybės klastoja finansų rodiklius.

REKLAMA

Na o šiandien, pasak Atėnų, obligacijų paklausa aštuonis kartus viršijo lūkesčius, priviliojo 550 investuotojų, tai leido palūkanų normą sumažinti iki 4,95 proc. Obligacijų išpirkimo trukmė – penkeri metai.

Graikijos grįžimą į kreditų rinką sveikina Europos Komisija.

„Faktas, kad Graikija galės lėšų savo reikmėms gauti rinkose, išskirtinai gera žinia ne vien Graikijai, bet ir visai euro zonai, visai ES“, – sakė Joaquinas Almunia, EK vicepirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikina ir investuotojai, nors, analitikų nuomone, Graikija neatliko visų namų darbų, bet vargu ar įmanoma daugiau išspausti iš šalies: graikai neteko mažiausiai trečdalio pajamų, kas ketvirtas bedarbis.

„Nuo šiol bankai daugiau nebespėlios dėl euro zonos ateities, ja pasitikės, o tai reiškia, kad net tokia silpna šalis kaip Graikija galiausiai galės nesunkiai gauti naujų lėšų“, – sakė rinkų analitikas Robertas Halveris.

Ketverius metus Graikiją nuo bankroto gelbėjo ES ir TVF pagalbos paketai. Pinigai – su itin griežto taupymo ir reformų sąlyga. Prižiūrint TVF ir ES Graikija vykdė fiskalinę reformą, jos kreditavimo reitingai pastaraisiais mėnesiais pagerėjo, bet tai tik kelio pradžia, nes šalies obligacijos tebeturi vadinamąjį „šiukšlių“ statusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų