REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienio rytą Seime visiems kandidatams į prezidento postą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įteikė kandidato pažymėjimus. Ši procedūra pažymėjo oficialios rinkimų kampanijos pradžią.

Trečiadienio rytą Seime visiems kandidatams į prezidento postą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įteikė kandidato pažymėjimus. Ši procedūra pažymėjo oficialios rinkimų kampanijos pradžią.

REKLAMA

Pažymėjimai buvo įteikti daugiau negu 20 tūkst. rinkėjų parašų surinkusiems šalies vadovei Daliai Grybauskaitei, socialdemokratui Zigmantui Balčyčiui, Vilniaus merui Artūrui Zuokui, „darbiečiui“ Artūrui Paulauskui, Seimo nariui Nagliui Puteikiui, Ignalinos merui Broniui Ropei, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovui Valdemarui Tomaševskiui.

Visi kandidatai pasirašė garbingų ir sąžiningų rinkimų deklaraciją. Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, prieš penkerius metus pasirašyta deklaracija buvo efektyvi. Esą į ją ir partijos, ir kandidatai žiūri rimtai. Kiek ilgiau pasirašydami deklaraciją užtruko A. Paulauskas ir N. Puteikis. Pastarasis vėliau paaiškino tokio elgesio priežastį. „Džiaugiuosi, kad ryte gerdami kavą su A. Paulausku buvome vieningi dėl deklaracijoje atsiradusios išlygos, jog kandidatas gali nedalyvauti debatuose dėl darbo reikalų“, – pasakė N. Puteikis. Gausių sveikinimų dar nenulipęs nuo scenos sulaukė V. Tomaševskis, kurį su gėlių puokštėmis užpuolė šalininkai.

„Jaučiu, kad kandidatai suintrigavo žiniasklaidą, paskelbsime deklaracijos tekstą internete. Jis buvo derinamas su visų kandidatų rinkimų štabais“, – po procedūros sakė VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė D. Grybauskaitė po procedūros netuščiažodžiavo. „Norėčiau nepervertinti reitingų, o visiems labai rimtai pagalvoti apie rinkimus. Nes kiekvienas žmogus dabar turi galimybę apsispręsti, ar nori įtakoti valstybės likimą ir ateitį, – kalbėjo D. Grybauskaitė. – Jokiu būdu neagituoju už save, tiesiog kviečiu žmones dalyvauti rinkimuose. Tai yra labai svarbu. Nenoriu spėlioti apie rinkimų baigtį. Viskas priklausys nuo žmonių.“ Paklausta, kurį iš kandidatų norėtų matyti šalia antrajame rinkimų ture, D. Grybauskaitė teigė nenorinti spėlioti. „Viską palieku likimui ir mūsų žmonių valiai“, – sakė šalies vadovė.

REKLAMA

Gera nuotaika, kaip visada, pasižymėjo Vilniaus meras A. Zuokas. „Mano pažymėjimas „07“, praktiškai, Džeimso Bondo. O jis visada laimi, – žurnalistams šypsojosi A. Zuokas. – Aš esu labiau vegetaras negu mėsėdis, todėl nenoriu kam nors įkasti, o dalis politologų pasisakymų apie mano dalyvavimą rinkimuose yra nieko verti. Šiuo metu aktyviai važinėju po Lietuvą, turiu puikių susitikimų, kurių metu bandau įrodyti, kad yra įvairių lyderystės būdų. Pasakoju žmonėms apie telkiančią lyderystę, o ne skaldančią.“

A. Zuoko teigimu, rečiau politikai turėtų ieškoti priešų šalies viduje ir už jos ribų.

Seimo narys N. Puteikis prieš kameras užsipuolė žiniasklaidos priemones, kurios, pasak jo paties, ištrina jo pavardę iš apklausų. „Paprašius įrašyti pavardę atgal, jie juokiasi, paskui juos juokiasi kiti. Tai žiniasklaidos priemonės, kurios šaiposi iš Dmitrijaus Kiseliovo propagandos metodų, pačios užsiima sovietinio stiliaus propaganda. Rinkimų kampanija nuo pat pradžių yra nesąžininga“, – skundėsi N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vieno kandidato rinkimų štabas yra sudaręs komercinę sutartį su „neva vakarietiškomis žiniasklaidos priemonėmis“. „Ką aš galiu pasakyti? Gal kad rinkimai nėra vakarietiški, o rusiško, kremliško stiliaus, jei tokios pat pozicijos laikysis ir nacionalinė televizija bei radijas“, – pečiais traukė N. Puteikis.

Socialdemokratas Z. Balčytis stengėsi paneigti, kad populiarumą kraunasi premjero Algirdo Butekevičiaus sąskaita. „Prisimenate, kad mano populiarumas buvo tikrai žemas, bet keliavau po Lietuvą ir populiarumas augo. Taip, yra premjero parama, partijos parama. Natūralu, kad viskas susideda“, – kalbėjo Z. Balčytis.

Ignalinoje gerai pažįstamas ir puikiai vertinamas B. Ropė sakė esantis Lietuvos pilietis. „Gyvenu Lietuvoje, kur visi yra kaimynai. Tikrai pakankamai dirbu su kitomis pasaulio savivaldybėmis, manau, kad patirties turiu pakankamai. Niekada niekas negimė viską žinodamas, – kalbėjo B. Ropė. – Niekada nebūni vienas. Juk visada dirba komanda, atskirais klausimais reikia su ja tartis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LLRA vadovas V. Tomaševskis nė kiek neabejodamas teigė, kad pateks į antrą rinkimų turą. „Yra didelė galimybė iškovoti antrą vietą ir patekti į antrą ratą. Apklausos mano atžvilgiu niekada nebuvo labai tikslios“, – kalbėjo kandidatas.

„Darbiečių“ kandidatas A. Paulauskas tuoj po iškilmingos procedūros išvyko darbo reikalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų