REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

Kalendoriniam pavasariui įsibėgėjant sodininkams rūpi sodus papildyti naujais vaismedžiais. Šeštadienį turguje prekiavusieji vaismedžių sodinukais džiūgavo dėl pirkėjų entuziazmo – tauragiškiai mėgsta eksperimentuoti, tad įvairių įmantrių vaismedžių prekyba ėjosi kaip iš pypkės. Pirkėjai teiravosi veislių, kurios veda tokias uogas ar vaisius, kokius galima įsigyti prekybos centruose.

REKLAMA
REKLAMA

Prekyba kovo viduryje prasidėjo ėmus šilti orams ir tęsis, kaip prekiautojai vaismedžių sodinukais sako, kol sužaliuos gamta. Perkamiausi šį šeštadienį buvo kaulavaisiai: vyšnios, trešnės, slyvos, vynuogės. Laikomasi nuomonės, kad šie vaismedžiai bijo šalnų, tad sodinti juos geriau pavasarį – kelių laipsnių šaltukas jiems labiau pakenčiamas nei „aštresnės“ rudeninės šalnos. Pirkėjai teiravosi, kokios kaulavaisių rūšys labiau tinka kompotams. Kaip pastebėjo vaismedžiais prekiaujantis Žydrūnas Tamuliūnas, populiarėja slyvos. Anot jo, pirkėjai nori, kad slyvos būtų didelės, gražios – „kaip „Maximoje“. Apskritai susidomėjimas vaisiais ar uogomis neretai būna padiktuotas didžiųjų prekybos centrų. Pavyzdžiui, jei reikėtų rinktis, ar prekiauti aviečių, ar šilauogių sodinukais – prekiautojas rinktųsi pastarąsias.

REKLAMA

– Jos paklausesnės. Pirmiausia, tai labai vertingos uogos. Antra, prieš keletą metų jomis ėmė prekiauti prekybos tinklai. Žmonės mėgsta eksperimentuoti. Jiems patinka matyti, kaip naujos rūšies vaismedis auga, kokius pradeda vesti vaisius. Neseniai tapo populiarios juodosios avietės. Skonis tas pats, tačiau spalva kita, todėl žmonėms patinka, – pasakojo sodininkas iš Jurbarko rajono Klausučių kaimo.

Anot jo, šeštadienį itin paklausūs buvo obelų sodinukai, ypač žieminių. Žmonės nori auginti tokius vaismedžius, kurių derliumi galėtų mėgautis ne tik vasarą, rudenį, bet ir žiemą.

REKLAMA
REKLAMA

– Dažniausiai perka vieną ankstyvąją obelį, vieną rudeninę ir kelias žiemines. Itin populiari išlieka obelų veislė „Auksis“. Obuoliai puikiai išsilaiko iki vasario, – sakė sodininkas.

Tai, kad pirkėjai mėgsta žiemines obelų veisles, antrino ir prekiautojas iš Joniškio rajono. Anot jo, populiarėja ne tik vaisių atsargų kaupimas žiemai, bet ir sodininkystė apskritai.

– Žmonės nori valgyti pačių užaugintą produkciją. Sodininkystė ėmė populiarėti prieš penketą metų. Ko gero, sutapo su ekonominės krizės pradžia, – svarstė Kęstutis Pranciulis, iš Stungių kaimo (Joniškio r.) medelyno vaismedžių sodinukus Tauragėn atgabenęs sodininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ant prekystalio gulėjo kelių žieminių rūšių obuolių, kad pirkėjai galėtų apžiūrėti, kaip atrodys derlius. Šeštadienį iš Kęstučio tauragiškiai aktyviai pirko vynuogių, agrastų, vyšnių sodinukus.

Šeštadienį turguje sodinukų buvo galima įsigyti šešiuose prekybos vietose. Prekiautojai – iš Kauno, Šiaulių, Jonavos, Raseinių, Joniškio rajonų. Po vieną kitą sodinuką, savo soduose užauginę, prekiavo ir tauragiškiai. Prie prekybinio angaro stovinti pensininkė Ona Milkintienė pirkėjams po 15 litų siūlė įsigyti riešutmedžio sodinukų. Gyvenamojo namo kieme, kur moteris užaugino sodinukus, auga jos 30-metis riešutmedis. Prekiautoja sakė kasmet išgliaudanti po 2–3 kibirus šio medžio riešutų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų