REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykos mums dažniausiai asocijuojasi su margučiais ir smagiomis išgertuvėmis su bičiuliais, tačiau anksčiau pirmoji Velykų diena būdavo skiriama šeimai sutvirtinti. Parėjusieji iš bažnyčios sveikindavo namiškius ir kartu sėsdavo prie vaišių stalo. Ant jo būtinai dėdavo pašventintą Velykų bobą ir keptą kumpį, taip pat įvairių rūkytų, virtų, sūdytų, kvepiančiomis žolelėmis pagardintų lašinių, mat jie po žiemos padėdavo atgauti jėgas. Prie šių mėsiškų valgių būtinai patiekdavo krienų: aitrių, nuo kurių bėgdavo ašaros, švelnesnių, dažytų burokėlių sunka, su trintomis spanguolėmis, su grietine ir net su virta obuolių koše. Beje, jei pirma valgį gerai sukramtysite ir tik po to į burną dėsitės krienų, nejausite deginančio jų aštrumo. Nors iki Velykų dar liko pora savaičių, jau dabar galima ruoštis: nuspręsti, kuo vaišinsime namiškius bei užsukusius svečius, susipirkti produktus ir kai ką pasigaminti.

REKLAMA
REKLAMA

Ypatingi kiaušiniai 7 kiaušiniai, 200 g grietinėlės, 1,5 stiklinės pieno, pakelis sviesto, 200 g kiaulienos šoninės, žiupsnelis maltų pipirų ir muskatų, petražolių. Atsargiai nupjaukite kiaušinio lukšto smaigalį. Atsargiai išpilkite turinį ir atskirkite trynius nuo baltymų. Trynį įkelkite atgal į lukštą ir įstatykite į puodą su beveik verdančiu vandeniu, kad į kiaušinį nepatektų vandens. Palaikykite 10 minučių ir trynys išvirs. Šoninę supjaustykite labai smulkiai ir išvirkite piene, tuomet platuvu suplakite iki vientisos masės. Įberkite prieskonių ir atvėsinkite. Įpilkite grietinėlės ir gerai išplakite. Gautą kremą dėkite į kiaušinius. Papuoškite petražolių šakelėmis.

REKLAMA

Virtas kumpis 1 kg rūkyto kumpio, 500 g raugintų kopūstų. Padažui: 75 g sviesto, 4 kiaušiniai, 5 šaukštai garstyčių, 5 šaukštai cukraus, 6 šaukštai obuolių acto, 6 šaukštai sultinio. Kumpį išvirkite su raugintais kopūstais, tada kumpis įgis ypatingą skonį. Tai užtruks apie 1–1,5 valandos. Išviręs ir atvėsęs kumpis turi būti sultingas ir minkštas. Paruoškite padažą: ištirpinkite sviestą, kai pravės, sudėkite kiaušinių trynius, garstyčias, cukrų, supilkite actą ir sultinį. Virkite, kol taps grietinės tirštumo. Kai atvės, patiekite su kumpiu. Prie kumpio galima patiekti ir krienų. Velykų dešra 1 kg kiaulės kepenų, 0,5 kg riebios šoninės, kiaulių plonųjų žarnų, 1–2 svogūnai, laurų lapai, 3–4 šaukštai sviesto, druska, malti juodieji ir kvapieji pipirai.

REKLAMA
REKLAMA

Kepenis supjaustykite ir 15 minučių pavirkite sūdytame vandenyje. Dar karštas suvyniokite į maistinę plėvelę. Taip jos neišdžius ir bus lengviau jas sumalti. Atskirai išvirkite šoninę. Supjaustykite ir sumalkite su kepenimis. Pakepinkite svieste susmulkintus svogūnus, sukrėskite į sumaltą mėsą, gardinkite druska, pipirais, viską gerai išmaišykite. Įpilkite 1–2 stiklines sultinio ir išmaišykite – masė turi būti minkšta. Kai atvės, kimškite į kruopščiai išvalytas žarnas. Prikimštas užriškite ir dėkite į verdantį sūdytą ir prieskoniais paskanintą vandenį. Virkite apie 6 minutes neuždengę puodo, nes dešros gali sutrūkti. Kai išvirs, išimkite ir parai paslėkite. Patiekite su krienais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatinga Velykų boba Tešlai: 3 kiaušiniai, 3–3,5 stiklinės sijotų miltų, 7 g sausų mielių, 125 ml pieno, 170 g cukraus, 100 g sviesto, 200 g cukatų, džiovintų uogų, razinų, 50 ml likerio (geriausia amareto) ir 100 g vandens, žiupsnelis druskos. Glazūrai: 2 kiaušinių baltymai, 400 g cukraus pudros. Paruoškite cukatas: dvi dienos iki pyrago kepimo cukatas suberkite į stiklainį ir užpilkite likeriu, sumaišytu su vandeniu. Cukatas galima užpilti vien vandeniu, jei kekso nevalgys vaikai. Kai cukatos išmirks, suverskite jas į kiaurasamtį. Kai nuvarvės, paskleiskite ant rankšluosčio, kad apdžiūtų. Prieš dvi valandas iki tešlos maišymo ištraukite produktus iš šaldytuvo – jie turi būti kambario temperatūros. Pieną pašildykite iki 35 laipsnių, supilkite jį į didelį molinį dubenį, įberkite šaukštelį cukraus ir išmaišykite. Ištirpinkite piene mieles. Įberkite 2–4 šaukštelius miltų ir vėl išmaišykite. Tešla turi būti kaip mielinių blynų. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir pastatykite šiltai. Po valandos tešla pakils dvigubai.

REKLAMA

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius ištrinkite su cukrumi. Baltymus išplakite iki standžių putų. Palengva į tešlą įmaišykite trynius ir baltymus, įberkite druskos. Masė turi tapti lengva, orinė. Ištrinkite sviestą šakute, kol taps vienalyte mase. Sudėkite jį į tešlą.

Nuo šio momento negalima naudoti nei elektrinio, nei mechaninio plaktuvo. Sušildykite rankas šiltame vandenyje ir minkykite tešlą, kol neliks sviesto gumuliukų. Į tešlą berkite miltus nedidelėmis porcijomis po 3–4 šaukštelius ir minkykite sukamaisiais judesiais. Kai subersite ir įminkysite visus miltus, suvoliokite rutulį ir vėl padėkite šiltai valandai. Per tą laiką tešla vėl pakils apie du kartus. Tada atsargiai įminkykite razinas ir cukatas. Padalykite tešlą į tris dalis ir dėkite į sviestu pateptus kepimo indus.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių ir šaukite pyragus. Kepkite apie pusę valandos. Išjunkite orkaitę ir ten palikte pyragus dar penkioms minutėms, kad „pailsėtų“. Tada ištraukite iš orkaitės ir palikite ant stalo, kad atvėstų. Tuo metu paruoškite glazūrą: iki standumo išplakite kiaušinių baltymus su cukraus pudra. Išimkite pyragus iš kepimo indų ir užliekite galzūra. Kai ji sustings, keksą galima pjaustyti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų