REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Žmonės, etiketėje perskaitę „modifikuotas krakmolas“, dažnai suabejoja, ar verta rinktis tokį gaminį. Mat vyrauja nuomonė, kad tai – produktas, kuriame yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO). Iš tiesų modifikuotas arba pakeistas gaminys neturi nieko bendro su genetiškai modifikuotu produktu. „Iš modifikuotų produktų bene dažniausiai maisto pramonėje naudojamas krakmolas. Produktų etiketėje jis dar gal būti vadinamas pakeistų savybių krakmolu“, – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

REKLAMA
REKLAMA

Krakmolas – tai svarbiausias augalų angliavandenis, natūraliai jų kaupiama medžiaga, kuri pramonėje gali būti chemiškai modifikuojama, t. y. pakeičiama. Šio proceso metu krakmolo molekulėje pakeičiamos kelios jungtys, todėl pakinta technologinės jo savybės. Tačiau krakmolas, kaip produktas, nepasikeičia. Modifikuotas gali būti kukurūzų, bulvių, ryžių krakmolas. Jo technologinės savybės keičiamos, kad greičiau tirštėtų, išliktų atsparus karščiui, šalčiui, rūgštims. Toks krakmolas naudojamas maistui tirštinti, stabilizuoti ir išlaikyti tam tikrą jo konsistenciją. Dažniausiai jis naudojamas greitai paruošiamiems patiekalams gaminti. Modifikuoto krakmolo gali būti vaisių tyrelėse, pramoniniu būdu pagamintų kruopų košėse, skirtose kūdikiams ir mažiems vaikams. Jo dedama į konditerijos ir kulinarijos gaminius, dešras, taip pat jis naudojamas įvairiems padažams, kisieliams tirštinti.

REKLAMA

Jei produkte yra modifikuoto krakmolo, jis ženklinimo etiketėje gali būti nurodytas kaip emulsiklis ar tirštiklis, pažymėtas E raide arba įvardytas kaip „modifikuotas krakmolas“, „pakeistų savybių krakmolas“. Jei šioje sudedamojoje dalyje yra glitimo, visada turi būti nurodyta augalinė jo kilmė. Tačiau jei krakmolas išgautas iš genetiškai modifikuotų bulvių ar kukurūzų, tai turi būti aiškiai nurodyta etiketėje, pavyzdžiui, „...pagaminta iš genetiškai modifikuotų bulvių“.

REKLAMA
REKLAMA

Cheminiu būdu modifikuotų produktų, pavyzdžiui, krakmolo, nereikėtų painioti su genetiškai modifikuotais produktais, kurie sukurti naudojant genų inžineriją. Genetiškai modifikuoto maisto genetinė medžiaga yra pakeista ir įgijusi savybių, kurios negalėtų atsirasti natūraliai. Beje, maisto pramonėje gali būti naudojami ir tokie maisto priedai kaip oksiduotasis krakmolas (E 1404), monokrakmolo fosfatas (E 1410), dikrakmolo fosfatas (E1412) ir kt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų