REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį šeštadienį, balandžio 12 d. 18 val. koncertų ciklas “Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje” chorinės muzikos mylėtojus kviečia į moterų choro “Aidas” koncertą. Choro meno vadovė ir dirigentė Asta Balnionytė, koncertmeisterė Kotryna Gediminaitė, vargonininkė Indrė Veličkaitė.

Šį šeštadienį, balandžio 12 d. 18 val. koncertų ciklas “Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje” chorinės muzikos mylėtojus kviečia į moterų choro “Aidas” koncertą. Choro meno vadovė ir dirigentė Asta Balnionytė, koncertmeisterė Kotryna Gediminaitė, vargonininkė Indrė Veličkaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Programoje skambės N. Sinkevičiūtės, K. Jenkins, M. Pyrtle, D. Moore, V. Miškinio, M. K. Čiurlionio, V. Augustino, G. Paškevičiaus, G. Abariaus, B. Gorbulskio, T. Makačino ir kitų kompozitorių kūriniai.

REKLAMA

Apie atlikėjus:

1958 m. balandžio 15 d. į pirmą repeticiją susirinko penkiasdešimt moterų, suburtų Juozo Vanago, ir prasidėjo kūrybinis darbas. Po pusmečio vadovavimą chorui perėmė Pranas Jankauskas. 1959-1960 m. chorui vadovavo Viktoras Budrevičius ir Algimantas Lopas. 1961 m. chorui vėl grįžo vadovauti jo įsteigėjas J.Vanagas, ir 1962 m. kolektyvas buvo pripažintas geriausiu moterų choru sostinėje ir netrukus tapo reprezentaciniu sostinės meno kolektyvu. 1963 m. respublikinėje meno saviveiklos apžiūroje Kaune choras laimėjo pirmąją vietą, jam suteiktas respublikos pavyzdinio kolektyvo titulas ir garbingas vardas „Aidas“. Nuo 1986 iki 1995 metų rudens Vilniaus miesto moterų chorui "Aidas" vadovavo maestro Petras Vaičekonis, o nuo 1995 m. moterų chorui „Aidas“ ėmė vadovauti tuometinė Lietuvos muzikos akademijos III kurso studentė Lina Blebaitė – Šurmaitienė. 2005 metais mokytojų namų direktorės Zenobijos Žepnickienės kvietimu choras pradėjo repetuoti Vilniaus mokytojų namuose. Turėdamos puikias repeticijų sąlygas ir dainuodamos kultūros traukos centre choristės stiprėja su kiekvienais metais. Choras ruošia daug koncertų, aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose, konkursuose ir festivaliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomu pažymėti, kad chore yra moterų, dainuojančių „Aide“ beveik nuo pat jo įkūrimo pradžios! Nors keitėsi laikai, choro vadovai, pats choro kolektyvas, ištikimiausios ir aktyviausios choro dainininkės išliko. Suvokdamos, jog iki profesionalaus choro aukštumų laukia dar ilgas kelias, „Aido“ moterys dainuoja iš visos širdies, savo dainomis reikšdamos nuoširdžią padėką Vilniaus mokytojų namų direktorei Zenobijai Žepnickienei, Vilniaus miesto savivaldybei, visiems koncertų lankytojams, draugams bei gerbėjams, palaikantiems ir remiantiems didžiulį norą ir užsidegimą dainuoti bei tobulėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2014 metų chorui vadovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė Asta Balnionytė.

Ir nors šiandien mėgėjų chorams išlikti vis sunkiau, moterų choro „Aidas“ dainininkės tiki, kad dainuos dar ilgai ir savo dainomis papuoš ne vieną dainų šventę bei koncertą ir suteiks malonių akimirkų visiems savo klausytojams.

Asta Balnionytė 1988 m. baigė Šiaulių konservatorijos (dabar S. Sondeckio menų mokykla) choro dirigavimo specialybės klasę (mok. R. Ragauskaitė). Vėliau studijas tęsė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur 2013 metais įgijo Choro dirigavimo (doc. G. Venislovo klasė) ir Muzikos pedagogikos magistro laipsnius. Choro dirigentė yra įvairių meistriškumo kursų dalyvė, kaip choro narė ir dirigentė koncertuoja Lietuvoje ir užsienio šalyse (Italija, Prancūzija, Turkija ir t.t.). A. Balnionytė yra kamerinio choro “Brevis” narė.

REKLAMA

Indrė Veličkaitė 2007 m. baigusi Nacionalinę M.K. Čiurlionio menų mokyklą įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kur įgijo choro dirigentės bakalauro laipsnį. Vargonų muzikos meno pradėjo mokytis pas mokytoją J. Bundzaitę. Studijų metu vargonais grojo kaip fakultatyvinį dalyką pas doc. G.Kviklį. 2013 m. I. Veličkaitė baigė vargonų atlikimo meno studijas (lek. J. Barkauskaitės klasė) ir įgijo magistro laipsnį.

Vargonininkė aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje - Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, dalyvavo J. Naujalio jaunųjų vargonininkų konkursuose, įvairiuose meistriškumo kursuose. Šiuo metu I. Veličkaitė yra Vilniaus universiteto merginų choro "Virgo" chormeisterė. Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų