REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aberdynas, Vašingtonas, balandžio 8 d. (AFP-BNS). Ant kelio ženklo prie vieno miesto Jungtinėse Valstijose užrašyta: „Sveiki atvykę į Aberdyną. Ateik, koks esi (Come As You Are)“. Ta eilutė iš legendinės „Nirvana“ dainos pasveikina gerbėjus iš viso pasaulio, plūstančius čia pagerbti Kurto Cobaino (Kurto Kobaino).

Aberdynas, Vašingtonas, balandžio 8 d. (AFP-BNS). Ant kelio ženklo prie vieno miesto Jungtinėse Valstijose užrašyta: „Sveiki atvykę į Aberdyną. Ateik, koks esi (Come As You Are)“. Ta eilutė iš legendinės „Nirvana“ dainos pasveikina gerbėjus iš viso pasaulio, plūstančius čia pagerbti Kurto Cobaino (Kurto Kobaino).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus 20-čiai metų, kai „Nirvanos“ lyderis nusižudė, šis apšiuręs miestas Vašingtono valstijoje, už dviejų valandų kelio nuo Sietlo, labai stengiasi, kad garsiausio jo sūnaus atminimas gyventų toliau.

REKLAMA

Meras Billas Simpsonas (Bilas Simpsonas) atmeta kritiką, kad neteisinga garbinti narkomaną, kuris nusižudė, kai jo dukra buvo dar visai mažytė.

„Visi sako: „Kurtas buvo narkomanas, Kurtas buvo bjaurus žmogus“. Bet, žinote, kuo daugiau skaičiau, kuo daugiau studijavau apie jį, (tuo labiau) jis (atrodė) gana žemiškas vaikinas, labai užjaučiantis, labai mylintis žmogus“, – sakė B.Simpsonas.

K.Cobainas mirė būdamas 27-erių, kai „Nirvana“ buvo šlovės viršūnėje, išleidusi tokius pasaulinius hitus kaip „Come as You Are“ ir „Smells Like Teen Spirit“, davusi pradžią ištisai grandžo – pankmuzikos ir sunkiojo metalo samplaikos – grupių kartai.

REKLAMA
REKLAMA

Per kelerius trumpus metus jis nuėjo ilgą kelią: nuo niūrių sunkiai besiverčiančio miško kirtėjų miesto gatvių iki tarptautinės šlovės ir turtų, prabangaus namo prašmatniame Sietlo Denny-Blaine'o (Denio-Bleino) rajone.

Būtent tame name, kambaryje virš garažo, 1994 metų balandžio 8 dieną buvo rastas jo kūnas.

K.Cobainas šovė sau į galvą. Koroneriai jo organizme aptiko didelę heroino koncentraciją ir nustatė, kad palaikai tame kambaryje išbuvo kelias dienas. Jie apskaičiavo, kad dainininkas mirė balandžio 5 dieną.

Su tokia mirtimi K.Cobainas „įstojo“ į vadinamąjį 27-ių klubą – sąrašą žvaigždžių, mirusių 27 metų amžiaus nuo narkotikų ar alkoholio. Tam niūriam klubui priklauso Jimi Hendrixas (Džimis Hendriksas), Janis Joplin (Dženis Džoplin), Jimas Morrisonas (Džimas Morisonas), Brianas Jonesas (Brajenas Džounsas) iš „The Rolling Stones“, Amy Winehouse (Eimi Vainhaus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po mirties – dar didesnė šlovė

Kaip ir kitų didžiųjų muzikantų atveju, mirtis, ironiška, tik padidino K.Cobaino įžymybės statusą.

„Tai kaip Jamesas Deanas (Džeimsas Dinas): jis buvo pripažintas aktorius, o tada mirė jaunas per tragišką nelaimę ir tai pavertė jį legenda“, – sakė Sietlo žurnalistė ir knygos „Linksmink mus: „Nirvana“ iškilimas“ (Entertain Us: the Rise of Nirvana) autorė Gillian Gaar (Džilian Gar).

G.Gaar K.Cobainą lygina su tokiais artistais kaip Neilas Youngas (Nilas Jangas), Carlosas Santana (Karlosas Santana) ir Bobas Dylanas (Bobas Dilanas), kurie visi labai greitai išgarsėjo, bet džiaugėsi sėkme ir vėliau.

REKLAMA

Didžioji K.Cobaino ankstyvos mirties tragedija yra „neišnaudoto potencialo pojūtis“, sakė ji AFP.

K.Cobainas grupę įkūrė 1987 metais, su bosistu Kristu Novoselicu (Kristu Novoseliču), dar mokykloje Aberdyne. Vėliau, nepritapus keliems kitiems kandidatams, prie jų prisidėjo būgnininkas Dave'as Grohlas (Deivas Grolas).

Trijulės persilaužimas įvyko 1988 metais, kai sutartį su jais pasirašė įrašų kompanija „Sub Pop“.

Tačiau tai jie pasiekė tik per plauką. 1988 balandžio 10 dieną, kai „Sub Pop“ surengė demonstracinį koncertą Sietlo „Central Saloon“, grupė bosams didelio įspūdžio nepadarė.

REKLAMA

„Nebuvome labai sužavėti. Šou nebuvo labai geras, jo medžiaga nebuvo tokia jau ir puiki, – sakė vienas kompanijos įkūrėjų Bruce'as Pavittas (Briusas Pavitas). – Tačiau Kurtas Cobainas turėjo neįtikimą balsą, tad mes surizikavome dėl fakto, kad Kurtas turi nuostabų balsą“.

Debiutinį albumą „Bleach“ grupė su „Sub Pop“ išleido 1989 metais.

Tačiau žaibišką šlovę jiems atnešė 1991 metų „Nevermind“, išleistas su „Geffen Records“. Trečiasis jų albumas „In Utero“, išleistas 1993 metais, taip pat tapo hitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nirvana“ sėkmę lydėjo džiugūs įvykiai asmeniniame K.Cobaino gyvenime – jis 1992-aisiais vedė dainininkę Courtney Love (Kortni Lav) ir tų metų rugpjūtį jiems gimė dukra Frances (Fransis).

Tačiau šlovės spaudimas jį aiškiai slėgė, jis grūmėsi su depresija. Narkotikų perdozavimą Romoje 1994 metų kovą C.Love vadino jo pirmu bandymu nusižudyti.

Netekties šokas

Pranešimai apie jo mirtį sukrėtė Sietlą ir muzikos pasaulį.

„Gedėti ėmė visas miestas, – sakė B.Pavittas. – Kadangi jis prieš mėnesį bandė nusižudyti Romoje, nebuvau labai nustebęs“.

REKLAMA

Iš pradžių gerbėjai rinkosi Virettos (Viretos) parke netoli paskutinių K.Cobaino namų, kuriame žmonės gali susirinkti ir šį šeštadienį. Tame parke yra K.Cobaino gerbėjų aprašinėtas suoliukas, tapęs tam tikru paminklu dainininkui.

Ir keista tai, kad nors Sietlo muziejuje EMP šiuo metu veikia paroda apie „Nirvana“, tas suoliukas yra didžiausias charizmatiškojo „Nirvana“ lyderio atminimo ženklas mieste.

„Nors čionykštė žiniasklaida aiškiai didžiuojasi ir muzikos industrija didžiuojasi, vis dar pastebiu pamatinę (miesto valdžios) ambivalenciją“, – sakė G.Gaar.

REKLAMA

Aberdyne, kuriame muziejuje stovi K.Cobaino statula, o prie tilto, kur jis parašė vienas garsiausių savo dainų, įrengtas K.Cobaino teminis parkas, meras truputį skeptiškai vertina Sietlo reakciją.

„Jis buvo ne iš Sietlo. Man nuostabu, kad jis buvo iš Aberdyno, tapo garsus ir tada Sietlas jį priėmė, – sakė B.Simpsonas. – O tada jis nusižudė ar buvo nužudytas dėl narkotikų ir ginklų, ir viso kito, ir staiga Sietlas sako: „O, ne, jis buvo iš Aberdyno“.

Taip, Aberdyno meras yra iš tų, kurie tiki sąmokslo teorija.

„Manau, kad kažkas jį nužudė, tikrai“, – sakė jis ir pridūrė, kad K.Cobainui būtų buvę sunku šauti sau į galvą iš šautuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Gaar, sėdėdama ant to suoliuko prie paskutinio K.Cobaino namo, atmetė šią mintį: „Niekada negirdėjau jokios abejonės (dėl to), kad tai buvo savižudybė“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų