REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Tomaševskis: „Nereikia varyti ant Rusijos“

Atsakomybę vertė Maidano protestuotojams

Kandidatai į prezidentus Valdemaras Tomaševskis ir Artūras Zuokas pirmiausia siūlo ieškoti atsakingųjų dėl Rusijos aneksuoto Krymo ir krizės Ukrainoje ieško Vakaruose ir Maidane. „Reikia kalbėti su Rusija, nereikia varyti ant Rusijos, juk ne ji pradėjo šią revoliuciją Maidane“, – teigia V. Tomaševskis.

Tradiciškai už „dialogą“ ir „gerus santykius“ su Rusija pasisakančių Darbo partijos ir socialdemokratų kandidatai mano, kad sankcijos Rusijai dėl Krymo aneksijos turėtų būti stipresnės.

„Kol kas taikomos labai ribotos ES ir JAV sankcijos. Jos neveikia, jos nestabdo Rusijos. Siūlau rimtai peržiūrėti mūsų sankcijų politiką – ekonominių sankcijų, taip pat individualių sankcijų. Jei tik stebėsim, turėsim susitaikyti su faktu, kad ir Rytų Ukrainos nebėra, kad ji laužoma į dalis“, – sakė Darbo partijos atstovas Artūras Paulauskas kandidatų į prezidentus diskusijoje LRT laidoje „Teisė žinoti“.

Laidoje diskutavo šeši gegužę vyksiančių rinkimų kandidatai – visi, išskyrus dabartinę šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų sankcijos Rusijai pasirodė per menkos ir socialdemokratų kandidatui Zigmantui Balčyčiui. Jo nuomone, jos neatgraso Rusijos nuo tolimesnių veiksmų Ukrainoje ir turi būti peržiūrėtas „sankcijų stiprumas“.

REKLAMA

V. Tomaševskis: kalti Vakarai, pažeidę status quo

„Reikia būti kritiškesniems savo atžvilgiu – mūsų politikų ir ES politikų. Pradžia šitų įvykių buvo 2008 metais Kosove. Tada buvo atidaryta Pandoros dėžė, mes visi praktiškai vienbalsiai pripažinome naujos valstybės Europoje atsiradimą, – paklaustas apie sprendimus dėl krizės Ukrainoje kalbėjo V. Tomaševskis. – Status quo, kuris galiojo nuo Antrojo pasaulinio karo, buvo pažeistas. Aš tada buvau Seimo narys ir nebalsavau, nes kažkur pasąmonė žinojo, kad yra negerai. Šiandien mes kalbame apie Rytų Ukrainą, Rytoj kalbėsime apie Škotiją, Kataloniją, Šiaurės Italiją. (...) Galingieji priėmė sprendimus 2008 metais – reikėjo galvoti, ką daro“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, politikai, balsavę už Kosovo pripažinimą, dabar yra valdžioje Lietuvoje ir turėtų prisiimti atsakomybę. „Aš asmeniškai sąžinę turiu švarią. Aš nebalsavau“, – sakė V. Tomaševskis.

Už esamą situaciją Ukrainoje jis taip pat atsakomybę vertė Maidano protestuotojams.

„Reikia kalbėti su Rusija, nereikia varyti ant Rusijos, juk ne ji pradėjo šitą revoliuciją Maidane. Aš nesu šalininkas revoliucijų, mums užteko bolševikų revoliucijos“, – sakė V. Tomaševskis.

Jo nuomone, problemas Kosove reikėjo spręsti ne pripažįstant naują valstybę, o kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų misijomis.

Tačiau Kosove, tuometinėje Jugoslavijos dalyje, buvo vykdomi karo nusikaltimai – Kosovo karo metu 1998-1999 išžudyti tūkstančiai etninių albanų civilių. Dėl to V. Tomaševskiui paprieštaravo Z. Balčytis, pabrėžęs, kad Kosovo atvejis skiriasi nuo Krymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo žudomi musulmonų tikėjimo žmonės, ir šiandien yra tūkstančiai nerastų žmonių. Todėl Kosovo nereikėtų vienas su vienu lyginti su tuo, kas atsitiko Ukrainoje“, – replikavo Z. Balčytis.

A. Zuokas: jau per vėlu

Pirmieji protestai Kijeve prasidėjo tuometiniam šalies prezidentui Viktorui Janukovyčiui ES viršūnių susitikime Vilniuje nepasirašius sutarties dėl asociacijos su ES. Po smurtinio šių protestų išvaikymo proeuropietiškasis Euromaidanas tik sustiprėjo ir virto jau antivyriausybiniu. Prieš protestuotojus vėliau panaudoti mirtini ginklai, žuvo daugiau nei šimtas žmonių.

„Jei Europa tikrai būtų norėjusi, kad Ukraina būtų pasirašiusi tą asociacijos sutartį, tą reikėjo padaryti praeitų metų lapkričio mėnesį. Šiandien pasirašymas politinės sutarties – naujadaro – yra bandymas gelbėti situaciją, kada jau per vėlu, – LRT studijoje sakė A. Zuokas. – Ir kai neįvyko pasirašymas, reikėjo gerbti ir laukti, kol patys ukrainiečiai – mes matome, kiek daug yra proeuropietiškai nusiteikusių Ukrainos gyventojų – perrinks valdžią, tą patį Janukovyčių su jo auksiniais batonais. Išsirinks valdžią, kuri įgyvendins reformas ir pasirašys tą sutartį.“

REKLAMA

Su tokia nuomone nesutiko A. Paulauskas, teigęs, kad priežasčių dėl politinės krizės Ukrainoje reikia ieškoti išskirtinai Ukrainos viduje.

„Nemanau, kad mes užvirėme košę. Manau, kad košę užvirė Janukovyčius ir visos priežastys yra ten – Ukrainos viduje. Kai ta minia išsiveržė į viršų, ji išsiveržė ir dėl to, kad ta sutartis nebuvo pasirašyta, bet nebuvo galima gyventi tokiomis sąlygomis, kai korupcija buvo pasiekusi tokį lygį, kad nei verslas, nei žmonės negalėjo normaliai gyventi . Todėl sakyti, kad mes sukėlėme, nebūtų teisinga“, – sakė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų