REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Bus Maidanas!“ - tokiu šūkiu Tautininkų sąjungos nariai su bendražygiais pasitiko Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neįregistruoti iniciatyvinės grupės dėl referendumo už lito išsaugojimą.

„Bus Maidanas!“ - tokiu šūkiu Tautininkų sąjungos nariai su bendražygiais pasitiko Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neįregistruoti iniciatyvinės grupės dėl referendumo už lito išsaugojimą.

REKLAMA

Iniciatyvinė grupė siūlė keisti Konstituciją, kad Lietuvoje nacionalinė valiuta būtų tik litas, o pinigų emisiją galėtų atlikti tik Lietuvos bankas. Referendumo iniciatoriai siūlė Konstitucijoje numatyti, kad sprendimas pakeisti nacionalinę valiuta kitais pinigais galėtų būti priimtas tik privalomuoju referendumu.

„Mes norime, kad prieš įvedant eurą tauta būtų tam pasiruošusi. Referendumas yra tam, kad tauta apsispręstų“, - kalbėjo vienas iš iniciatorių Julius Panka.

VRK narys Jonas Udris netrukus argumentavo, kad negalima įregistruoti iniciatyvinės grupės, kad sprendimas dėl euro įvedimo jau buvo priimtas 2003-aisiais metais, stojant į Europos Sąjungą. Už įregistravimą balsavo 5 VRK nariai, 5 buvo prieš ir 4 nariai susilaikė. Sprendimas buvo nepriimtas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu tai buvo sprendimas, man jis – ne sprendimas, - po balsavimo žurnalistams sakė iniciatyvinės grupės idėjinis vadovas, Nepriklausomybės Akto signataras Romualdas Ozolas. - Tai buvo subtilus pasityčiojimas iš to, ką norėjome padaryti. Jeigu šiandien net atsiklausti tautos nuomonės, kuri, galbūt, pasakytų, kad euro reikia, nebegalima, tai nežinau, kokia galima būtų pavadinti mūsų valstybėje įsigalinčia tvarka“.

REKLAMA

R. Ozolas teigė klausęs visą svarstymą. „Nešnekėjau, susidėjau viską į galvą. Tai buvo ieškojimas, kokiu būdu rasti kokį nors formalų priekaištą, kokį nors kliuvinį, kad galima būtų pasakyti „ne“, - kalbėjo R. Ozolas. - Keletas žmonių aiškiai supranta, kas čia buvo spręsta, kad demokratijos esmė yra tautos nuomonė, o ne teisininkų išvedžiojimai. O šiaip, kadangi esu filosofas, studijavau visas epochas, šiandien pasijaučiau esąs viduramžiuose. Tada buvo scholastai, jie ginčijosi, kiek velnių galima susodinti ant adatos smaigalio. Štai šiandien išgirdau tokį ginčą. Tik ne apie velnius, o apie tai, kaip subtiliau mus nuvesti nuo esmės“.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar VRK sprendimas bus skundžiamas teismui, R. Ozolas atsakė: „Pasitarsime, man atrodo, kad tai yra pernelyg paprastas kelias mums pasiūlytas teisės virtuozo scholasto J. Udrio“.

Vėliau signataras pabrėžė, kad iniciatyvinė grupė tarsis, ar nėra kitų kelių. „Prieš akis turime ne kliauzas, o reikalavimą, kurį išsako daugybė žmonių. Ėmėmės atsakomybės juos atstovauti. Ne save atstovaujame, norime atstovauti žmones, kurie negali prieiti prie valdžios. Mąstyti yra apie ką, kadangi demokratijos ribos, pasak teisininkų, yra visiškai neapibrėžtos. Norime rasti būdu atstovauti žmonėms pagal esmę, o ne pagal išmonę“, - sakė R. Ozolas.

VRK naras J. Udris po balsavimo priminė, kad Konstitucinis teismas sausio mėnesį nustatė tam tikras Konstitucijos keitimo taisykles. „Norint keisti nuostatas, susijusias su naryste Europos Sąjungoje, pirmiausia reikia arba atsisakyti narystės, arba tarptautinių įsipareigojimų. Tada galėtume daryti atitinkamas Konstitucijos pataisas“, - komentavo J. Udris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų