REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Konservatoriai elgėsi teisingai „nesustodamai kalbėdami“ apie Rusijos grėsmę, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Andrius Kubilius.

 Konservatoriai elgėsi teisingai „nesustodamai kalbėdami“ apie Rusijos grėsmę, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Andrius Kubilius.

REKLAMA

Jis siūlo Maskvai leisti Karaliaučiaus kraštui rengti referendumą dėl galimybės turėti daugiau federalinės autonomijos.

„Buvome teisūs kalbėdami apie Rusijos grėsmę. Gaila, kad tam, jog Vakarų pasaulis ir dalis Lietuvos pagaliau pradėtų atsimerkti, Ukraina turėjo prarasti Krymą. Teisūs buvome ir 2008 metais pradėdami įgyvendinti „Rusijos sulaikymo strategiją“, imdamiesi energetinės nepriklausomybės darbų“, - šeštadienį partijos tarybos posėdyje, kuriame buvo apžvelgiama politinė padėtis, sakė A.Kubilius.

„Kiekvieną kartą, kai tik Rusija pakartoja savo tokią nuostatą, mes turime pareikšti, kad turime saugumo interesų, susijusių su Karaliaučiaus kraštu, ir todėl reikalaujame, kad Karaliaučiaus kraštas būtų neutralus, taip pat siūlome, jog Maskva Karaliaučiaus kraštui leistų surengti regioninį referendumą, kuris sudarytų galimybę kraštui turėti daugiau federalinės autonomijos“, - pareiškė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šiandienos užduotis - brėžti ilgalaikės politikos ir atsako į Rusijos agresijos gaires.

A.Kubiliaus teigimu, Europos ir Vakarų atsakas, padedantis Rusijai išsivaduoti iš ją užvaldžiusių šovinizmo ir fašizmo, turi buti ilgalaikis.

REKLAMA

„Nėra aišku, kaip toliau klostysis situacija, kaip elgsis Rusija ir Vakarai“, - teigė A.Kubilius, pabrėždamas, kad nėra greitų sprendimų ar veiksmų, kaip Rusiją priversti panaikinti aneksijos pasekmes ir sustabdyti agresyvią politiką tiek Ukrainos, tiek visų kitų kaimynų atžvilgiu.

„Galime tikėtis dar visko iš to Rusijos agresyvaus šovinizmo, kurį demonstruoja V.Putinas“, - pridūrė A.Kubilius.

Pasak jo, visų pirma reikia pasakyti „ne“ Rusijos pastangoms „neutralizuoti ir federalizuoti“ Ukrainą.

„Rusijos spaudimas yra visiškai nepriimtinas ir net negali buti diskutuojamas dvišaliuose ar daugiašaliuose forumuose“, - teigė konservatorių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis siūlo Seime priimti įstatymą dėl Krymo okupacijos nepripažinimo. Tokiu dokumentu, anot A.Kubiliaus, Lietuva įtvirtintų savo poziciją, kad Rusijos veiksmus Kryme Lietuva laiko neteisėta karine okupacija ir aneksija.

Tokiame įstatyme, anot jo, turėtų būti numatyta, kad Lietuva inicijuoja tarptautinį tokios okupacijos žalos registravimą ir skaičiavimą.

Anot A.Kubiliaus, Lietuva turi pritarti Ukrainos narystei Europos Sąjungoje ir NATO: „Ji nebus tuoj pat, bet būtų aiški mūsų politika“.

Pasak A.Kubiliaus, Ukrainos narystė NATO įmanoma ne anksčiau kaip po penkerių metų.

A.Kubilius siūlo nuolat reikalauti visuose Europos Sąjungos ir NATO forumuose, kad Rusija būtų išbraukta iš šių bendrijų „strateginio partnerio“ eilutės. Tai turėtų būti iki tol, kol Rusija nepanaikins Krymo okupacijos pasekmių: „Šiuo laikotarpiu Rusija visuose ES ir NATO dokumentuose turi buti įvardijama strategine grėsme“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų