REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus konsultacijų su visuomene dėl korupcijos mažinimo terminui, Vyriausybė teigia nesulaukusi didelio gyventojų aktyvumo.

Pasibaigus konsultacijų su visuomene dėl korupcijos mažinimo terminui, Vyriausybė teigia nesulaukusi didelio gyventojų aktyvumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į pernai gruodį Vyriausybės skelbtą kvietimą pateikti pastabas atsiliepė 16 asmenų ir dvi organizacijos. Daugiausia dėmesio jie skyrė sveikatos apsaugai ir viešiesiems pirkimams.

REKLAMA

Kaip BNS teigė Vyriausybės Ekonominių pažeidimų ir korupcijos prevencijos skyriaus vedėjas Nerijus Genys, nors formaliai konsultacijos baigėsi kovo 31 dieną, pasiūlymų dar laukiama.

„Dar kurį laiką lauksime pasiūlymų, bet aktyvumo didelio nėra. Pateiktuose pasiūlymuose, be abejo, didžiausi akcentai - sveikatos apsauga ir viešieji pirkimai. Nors pasiūlymuose nerašoma, ar juos teikia įmonės vadovas, ar kas kitas, akivaizdu, kad tai daro, pavyzdžiui, su viešaisiais pirkimais susidūrę žmonės', - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot N.Genio, visiškai naujų idėjų sulaukta nedaug: kai kurie pateikti pasiūlymai jau yra įgyvendinti gerokai anksčiau, kai kurie įgyvendinami šiuo metu. Daugiausia esą nurodomos „tezės ir kryptys“, bet ne problemų sprendimo būdai.

„Yra ir abstrakčių pasiūlymų, o kai kurie yra labai konkretūs, bet, kaip bebūtų apmaudu, nukreipti tik į šešėlinės ekonomikos mažinimą. O dėl viešųjų pirkimų - yra labai racionalių, pradedant nuo to, kad siūloma juos maksimaliai perkelti į elektroninę erdvę. Tiesa, šioje srityje situacija nėra pati blogiausia. Taip pat siūloma kuo detaliau nurodyti, kas perkama, po kiek perkama, nurodyti vidutines kainas. To tikrai reikia", - vardijo N.Genys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N.Genys atkreipė dėmesį, jog gauti ir vieni vertingesnių patarimų, kuriuos atsiuntė su korupcija kovojančios viešosios įstaigos „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

„Išdėstyti dalykai - tikrai pakankamai aktualūs. Ir susiję su lobistine veikla, ir su pareiškėjų apsauga. Pareiškėjų apsauga yra prioritetinis darbas, kurį reikia padaryti. Tik daugiau pasakyta, ką reikėtų padaryti, bet kaip tai padaryti, kokiu teisės aktu reglamentuoti - jau kitas klausimas. Ir dėl pareiškėjo, reikia apibrėžti, kas jis - ar tai tik tas asmuo, kuris sutiko bendradarbiauti, ar tik dėl korupcinių pažeidimų, ar turime kalbėti ir apie pilietišką žmogų, kuris pranešė apie nelegalų alkoholio tašką, naftos produktų, ar informavo apie vokelių sistemą, kuri vyksta įmonėje", - problemas įvardijo už kovą su korupciją atsakingo skyriaus Vyriausybėje vadovas.

REKLAMA

Gautus pasiūlymus šių metų birželį svarstys premjero Algirdo Butkevičiaus prieš metus sudaryta Tarpžinybinė komisija kovai su korupcija koordinuoti, kuomet pradės rengti 2015-2020 metų programą. Kartu bus svarstomi ir ministerijų, ir nevyriausybinių organizacijų pasiūlymai. Pateikti galutinį kovos su korupcija planą Vyriausybei planuojama 2014-ųjų pabaigoje - 2015-ųjų pradžioje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų