REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jovita Sukackaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Artėjant saugaus eismo dienai, Susiekimo ministerijoje pasirašytas saugaus eismo memorandumas. 32 valstybinių institucijų ir visuomeninių organizacijų atstovai pasirašiusios įsipareigojo bendru darbu siekti dar labiau sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių. Pasirašiusieji tiki, kad tai neliks tik parašai.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai Lietuvos keliuose žuvusiųjų skaičius buvo mažiausias per 54 metus, tačiau vienas didžiausių Europos Sąjungoje. Iki 2020 metų visos šalys narės įsipareigojo žuvusiųjų skaičių mažinti bent du kartus. To siekti Lietuvoje pasirašę memorandumą įsipareigojo Susiekimo, Švietimo ir mokslo bei Sveikatos apsaugos ministrai, visuomenininkai.

REKLAMA

„Keletą skaičių tik pasakysiu – 1991 metais Lietuvos keliuose žuvo 1173 žmonės, pernai – 258, tai 4,5 karto mažiau, bet vis dėlto 260 beveik žmonių yra nepaprastai didelis skaičius ir kaip būtų gaila, Lietuva šioje srityje yra viena iš pirmaujančių ES, žuvusiųjų skaičiumi milijonui gyventojų“, – susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

„Čia turime paminėti ir didelius skaičius traumų, nelaimingų atsitikimų. Tose traumose slypi girtumas taip pat, nelaiminguose atsitikimuose girtumas taip pat, ir keista girdėti – kiek čia reikia turėti kraujyje alkoholio, kad dar būtų galima vairuoti, įdomi idėja, ar ne?“, – klausė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pasirašiusiųjų visuomenininkų, eismo kultūros ir pakantumo kelyje svarbu mokyti ir vaikus. Per paskutinius 11 metų dėl savo neatsargumo žuvusių vaikų skaičius kelyje sumažėjo 6 kartus, pernai tokių buvo – 3.

„Aš pats asmeniškai, kaip lenktynininkas esu parašęs ne vieną straipsnį, atkreipdamas dėmesį į, mano galvą, svarbius dalykus ir manau, kad sugebu informaciją pateikti taip, kad ji sugeba likti žmonių galvose. Manau, kad jei kiekvienas mūsų padės išgelbėti nors vieną gyvybę, tai mes padarysim labai daug“, – kalbėjo lenktynininkas Benediktas Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kartais dar pagaunu save – ranka kyla prie mobilaus telefono, bet tada pagalvoju – aš gi pats kalbu, pats sakau, žinojimo neužtenka. Mes žinome visus tuos dalykus, kaip reikia daryti, bet nedarome to – noro trūksta. Čia ilgas kelias nuo galvos iki širdies, bet aš tikrai labai stengiuosi ir manau, kad tas ieškojimas saugių kelių, kalbėjimas tikrai daro įtaką“, – sakė Lietuvos policijos kapelionas, baikeris Algirdas Toliatas.

Šiais metais eismo įvykiuose jau žuvo 57 žmonės, vienu daugiau nei tuo pačiu metu pernai, eismo įvykiuose žuvo 29 pėstieji ir 1 dviračio vairuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų