REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keliauti smagu ir viską suplanavus iki smulkmenų, ir ekspromtu. Visgi, jei kelionės maršrutą nuspręsite palikti griežtai neapibrėžtą, kelionės finansus derėtų susiplanuoti tiksliai ir iš anksto. Pageidaujantiems didesnio efekto taupant, rekomenduojama pradėti išlaidų planą dėlioti dar likus pusmečiui iki kelionės.

Keliauti smagu ir viską suplanavus iki smulkmenų, ir ekspromtu. Visgi, jei kelionės maršrutą nuspręsite palikti griežtai neapibrėžtą, kelionės finansus derėtų susiplanuoti tiksliai ir iš anksto. Pageidaujantiems didesnio efekto taupant, rekomenduojama pradėti išlaidų planą dėlioti dar likus pusmečiui iki kelionės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grynieji – ne prioritetas

Nors grynieji ilgą laiką keliaujantiems į užsienį buvo neatsiejama kelionės dalis, finansų ekspertai nerekomenduoja jų vežtis daug. Geriausia grynųjų pasiimti tik būtinoms, smulkioms išlaidoms. Tai yra racionalus sprendimas dėl kelių priežasčių.

REKLAMA

„Visų pinigų, skirtų kelionės išlaidoms, išsikeisti Lietuvoje nerekomenduojame: pirma, nežinia, kiek jų prireiks ir ar neteks patirti išlaidų grįžus, kai reikės vėl išsikeisti neišleistus. Antra, kartais, jei vykstame į tolesnes šalis, Lietuvoje būtų labai sunku įsigyti tų šalių valiutos (pavyzdžiui, Turkijos lirų). Trečia, didelę sumą grynųjų vežiotis nesaugu“, - balsas.lt sakė Julita Varanauskienė, SEB banko šeimos finansų ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak banko „Swedbank“ specialistų, dar viena priežasčių nesivežti daug grynųjų – banknotų neprigrūsta piniginė, nes tai leidžia jaustis saugiau ir patogiau. Taip pat, remiantis sąskaitos išrašu, po kelionės bus paprasčiau susekti patirtas išlaidas.

Visgi, turėti grynųjų – verta. Keisti pinigus rekomenduojama dar Lietuvoje ir ne likus dešimčiai minučių iki išvykimo. „Swedbank“ specialistų teigimu, pasirūpinus tuo iš anksto, galima pasinaudoti geriausiu dienos keitimo kursu, ypač, jei suma yra didesnė. Keisdami didesnę sumą taip pat galite išvengti daugkartinio valiutos keitimo mokesčių, kuriuos gali taikyti valiutos keityklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau reikia gerai apgalvoti, kiek jums ar jūsų šeimai gali reikėti grynųjų. Išsikeitus jų perdaug, grįžus namo teks vėl keisti valiutą į litus, o tai gali reikšti nuostolius. Kaip nustatyti reikiamą sumą?

„Konkrečią sumą nurodyti sunku. Viena rekomendacija – tiek, kad užtektų vienai nakvynei, vienai vakarienei ir kelionei namo, jei neturime bilieto atgal. Kita rekomendacija – maždaug 100 eurų vertės sumą žmogui. Geriau smulkesnėmis kupiūromis“, - teigė J. Varanauskienė.

Jei visgi tenka nešiotis didesnę grynųjų sumą, saugiau bus ją išskaidyti dalimis ir laikyti skirtingose vietose.

REKLAMA

Bankomatai – brangi išeitis

Viešint užsienyje ir pritrūkus grynųjų visada galima pasinaudoti gerai išvystytais bankomatų tinklais. Tačiau nepamirškite, kad bankomatai nedirba už dyką ir nuo jūsų sąskaitos nuskaičiuos apie 2 proc. nuo bankomate išimamos sumos.

Pavyzdžiui, išsiimant 100 eurų, bankas nurašys apie 2 eurus (beveik 7 Lt). Tiesa, keliaujantys po Šiaurės Europą ir turintys vieno iš Lietuvoje veikiančių Skandinavijos šalių banko kortelę nuo tokio mokesčio bus „atleisti“, jei tik naudosis savo banko bankomatu.

REKLAMA

Kortelių ypatumai

Patogiausiai užsienyje atsiskaitysite kortele – taip negresia nei valiutos keitimo, nei pinigų gryninimo bankomate mokesčiai. Net vagystės atveju nukentėsite tik morališkai, jei nepamiršite jos operatyviai užblokuoti.

„Dalį pinigų reikėtų laikyti debetinės ar kreditinės kortelės sąskaitoje – galima atsiskaityti vietoje ir valiutos keitimo kursas greičiausiai bus palankesnis, negu keičiant grynuosius Lietuvoje. Rekomenduojama turėti bent dvi korteles ir galimybę daryti pinigų pervedimus internetu: jei viena kortelė būtų prarasta, sugadinta ir panašiai“, - sakė J. Varanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kartais kortelė gali būti bejėgė, jei perkama už nedidelę sumą. Kai kuriose mažose Europos šalių parduotuvėse prekeiviai kortelėmis aptarnauja tik perkančius už 10 eurų ar daugiau. Pasitaiko atvejų, ypač egzotiškose šalyse tokiose kaip Libija ar Kambodža, kai lietuviška kortelė gali apskritai neveikti, nes jai taikomi apribojimai. Tad vykstant už Europos ribų, pravartu prieš tai susisiekti su savo banku ir pasitikrinti, ar kortelė ten tikrai veiks.

Banko „Swedbank“ specialistai pataria kelionėje turėti keletą kortelių – debetinę ir kreditinę – dar ir dėl to, kad daugeliu atveju kreditinė kortelė garantuoja sveikatos draudimą jos savininkui ir šeimos nariams ir tai papildomai nieko nekainuoja.

REKLAMA

Be to, kreditinėms kortelėms taikomos specialios lėšų apsaugos programos. Taip pat ši kortelė nepakeičiama, kai tenka rezervuotis skrydžio bilietus, viešbutį ar automobilį. Tiesa, tai darant egzotiškų šalių interneto kavinėse, verta būti apdairiems. Jūsų asmeninius duomenis gali sužinoti nepageidaujami asmenys. Tad saugiau bus, jei tokias paslaugas užsakys namuose likę artimieji, žinantys jūsų kredito kortelės duomenis.

Pavyzdžiui, būdami užsienyje ir rezervuodami lėktuvo bilietus, elektroniniu paštu nusiųskite reikiamą informaciją namiškiui ar draugui, ir tegul jis pasirūpina bilietais. Taip išvengsite nereikalingos rizikos.

REKLAMA

Brangi, bet saugi alternatyva

Atsargiems turistams pravartūs yra ir kelionės čekiai. Pagrindinis privalumas - juos praradus, čekiais negalės pasinaudoti kitas asmuo. Pamesti arba pavogti čekiai, informavus apie tai kelionės čekių kompensavimo tarnybą, nemokamai keičiami į naujus. Kai kuriose šalyse jais galima apmokėti viešbučio arba restorano sąskaitą, atsiskaityti parduotuvėje.

Mokėdami kelionės čekiais, grąžą gausite grynaisiais, o keičiant kelionės čekius, valiutos kursas paprastai būna palankesnis negu keičiant grynuosius. Nepanaudotus čekius galite vėl iškeisti į pinigus arba pasilikti kitai išvykai. Vis dėlto nors tai labai patogi priemonė keliaujant, verta žinoti, kad kelionės čekiai priimami ne visur, o jų išgryninimo mokesčiai yra didesni nei atsiskaitant kreditine kortele.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų