REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Agresyvėjanti Rusija kelia nerimą ne tik politikams. Dauguma ekonomistų bando prognozuoti, kaip šalies veiksmai galėtų paveikti Lietuvos ekonomiką. SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda pateikė keturis galimus ekonominio konflikto su Rusija scenarijus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis scenarijus yra apsiribojimas tik asmenų judėjimo ir sąskaitų įšaldymo priemonėmis. Jo tikimbė, pasak G. Nausėdos yra didesnė negu vidutinė.

REKLAMA

„Rusai stengsis ieškoti alternatyvių rinkų, tai ką jau daro, pavyzdžiui, Kinijoje“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pasak jo, vietoje tiesioginių prekybinių sankcijų Rusijos atžvilgiu vykdomos vidutinės trukmės ir ilgalaikės programos JAV ir ypač ES ekonomikos priklausomybei nuo rusiško importo mažinti. Jeigu šis scenarijus pasiteisintų, tai Rusija neturėtų jokio teisinio ar moralinio pagrindo prieštarauti tokių programų įgyvendinimui ir turėtų nukreipti pastangas alternatyvių rinkų paieškai.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas ekonominio konflikto su Rusija scenarijus, kurio tikimybė yra didesnė nei vidutinė – tai natūralių procesų scenarijus.

„Smunkant Rusijos ekonomikai ir siplnėjant jos valiutai, smarkiai keičiasi importo ir eksporto srautai“, – kalbėjo G. Nausėda. Pasak jo, rubliui nuvertėjus lito atžvilgiu dar 10 – 15 proc. daugelio prekių parduoti Rusijos rinkoje tiesiog nebeapsimokėtų. Jeigu įvyktų šis scenarijus, Lietuvos eksporto į Rusiją konkurencingumas mažėtų, tačiau ne užsienio, o vietos gamintojų atžvilgiu.

„Rusijos rubliui nuvertėjant, krenta šios šalies gyventojų perkamoji galia, perskaičiuota į dolerius arba eurus“, – aiškino ekonomistas. Lietuvos iš Rusijos improtuojamos strateginės žaliavos dėl to nepinga, kadangi šios prekės apmokamos JAV doleriais ir jų kaina litais lemia ne rublio ir dolerio, o lito ir dolerio kursas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas scenarijus, pasak SEB banko prezidento patarėjo, kurio tikimybė yra maža arba vidutinė – tai selektyvus prekybos su Rusija ribojimas.

Pasak G. Nausėdos, tokio scenarijaus atveju, JAV ir ES gali pridaryti daugiau žalos Rusijai ne tiesioginėmis sankcijomis, o mažindamos Rusijos prieigą tarptautinėje finansų rinkoje, atitraukdamos privatų kapitalą arba eskportuojant skalūnines dujas iš JAV į ES.

„Sankcijos galėtų apsiriboti tokių prekių, kaip pvz. ginklų, chemijos produktų tiekimo Rusijai sustabdymu“, – teigė G. Nausėda.

REKLAMA

Ketvirtas, tačiau mažiausiai tikėtinas ekonominio konflikto su Rusija scenarijus – visiškas importo ir eksporto sustabdymas.

„Šiuo atveju daugiausiai nukentėtų tampriausiai su Rusija susiję verslo sektoriai – pieno, mėsos pramonė ir tranpsortas“, – vardijo G. Nausėda.

Pasak jo, net ir kraštutiniu atveju nenutrūktų Lietuvos gyventojų aprūpinimas elektra, degalais, o gamtinių dujų mažiau reikia dėl šiltojo sezono.

„Be to, Inčiukalnio saugykloje saugomas dujų kiekis, kurio užtektų gyventojams ir smulkiems nebuitiniams dujų vartotojams bent 30 dienų“, – trečiadienį kalbėjo G. Nausėda.

Giedrė Sankauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų