REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus tarybos posėdyje šiandien pritarė naujo biokuro katilo įrengimui Vilniaus termofikacinėje elektrinėje Nr.3 (VE-3). Vilniaus miesto savivaldybė atkreipia dėmesį, šis sprendimas yra parengtas su Vyriausybės atstovais ir atitinka Nacionalinės energetikos strategijos projektą.

REKLAMA
REKLAMA

- Pagrindinis projekto tikslas - maksimaliai sumažinti šilumos kainą vilniečiams.

- Projekto svarstymo metu, atsižvelgus į Vyriausybės ir kitų projekte dalyvaujančių partnerių pastabas, projektas patikslintas ir nuspręsta, kad katilas galėtų būti iki 540 MW ir jis turėtų būti statomas viešojo konkurso būdu. Bus vertinama ir mažesnio katilo įrengimo galimybė, jeigu dėl to mažės šilumos kaina vilniečiams.

REKLAMA

- Šis sprendimas yra tik pagrindas rengti paraišką ES paramai, kurios kriterijus nustato Vyriausybė. Rengiant paraišką ir konkurso sąlygas bus numatyta, kad konkurse negali dalyvauti su biokuro gamyba ar jo pardavimu susijusios įmonės. Numatoma, kad biokuras bus perkamas biokuro biržoje ar mažesne kaina.

- Netrukus bus pradedami ruošti dokumentai Europos Sąjungos finansavimui gauti. Projektą konkurso būdu įgyvendintų savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ 2016 metų III-IV ketvirtį - tuomet, kai bus perimtas šilumos ūkis iš „Vilniaus energijos“, kurios laiduotojas yra „Dalkia“ įmonė.

REKLAMA
REKLAMA

Įgyvendinus projektą vienos kilovatvalandės (kWh) kaina sumažėtų iki 18,4 cento ir būtų viena mažiausių Lietuvoje. Modernizavus elektrinę, net 70 proc. šilumos bus pagaminta naudojant vietinį biokurą ir tik 30 proc. dujas, taigi tai leis ženkliai sumažinti sąskaitas už šilumą.

Pavyzdžiui, 60 kv. m. būstui Vilniuje sąskaita už šildymą šalčiausiais mėnesiais sumažėtų daugiau nei 150 litų. Gyventojai kasmet mokėtų apie 150 milijonų litų mažiau už šildymą, taip pat būtų mažinamas elektros energijos importas į Lietuvą. Projekto vertė – 720 mln. litų, planuojama mažiausiai 60 proc. šios sumos - Europos Sąjungos parama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų