REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne sezonas: Nida kruta, o Palangoje nykoka

Turistai į pajūrį viliojami mažesnėmis kainomis ir šventėmis

Uždaryti kioskai ir kavinės ir mažai žmonių. Tokių pasakojimų apie Palangą ne sezono metu tenka girdėti dažnai. Nebent vyktų didelė šventė ar būtų gražus oras. Nidoje žmonių daugiau, parduotuvės ir kavinės veikia, tačiau viešbučių užimtumas nedidelis. Ar tai – neišnaudotas pajūrio kurortų potencialas, ar žmonės tiesiog sunkiai keičia įpročius lankytis ten ne tik vasarą?

Uždaryti kioskai ir kavinės ir mažai žmonių. Tokių pasakojimų apie Palangą ne sezono metu tenka girdėti dažnai. Nebent vyktų didelė šventė ar būtų gražus oras. Nidoje žmonių daugiau, parduotuvės ir kavinės veikia, tačiau viešbučių užimtumas nedidelis. Ar tai – neišnaudotas pajūrio kurortų potencialas, ar žmonės tiesiog sunkiai keičia įpročius lankytis ten ne tik vasarą?

REKLAMA

Vienur vaizdas nykus, kitur – neblogas

Vilnietė Kristina Nidoje lankėsi prieš beveik tris savaites. Ten ji praleido visą savaitgalį. Tuo metu šalį siaubė audros, tačiau žmonių tai neatbaidė – Kristinos teigimu, jų Nidoje buvo nemažai, o pagrindinis kurorto restoranas, veikiantis visus metus, pietų metu buvo pilnutėlis. Kristina pastebėjo, kad ir bene vienintelė Nidos maisto prekių parduotuvė „Maxima“ buvo pilna. Preiloje irgi buvo turistų.

TAIP PAT SKAITYKITE:

„Mano nuomone, tikrieji Neringos mylėtojai važiuoja ten ne sezono metu, kad pajustų tą aurą. Nes vasarą ten jau panašu į antrą Palangą, tik tiek, kad Neringoje labiau „auksinis jaunimas“ renkasi“, – savo pastebėjimais dalijosi jauna moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Kita pašnekovė – vilnietė Jolita – užpraeitą savaitgalį praleido Palangoje. „Penktadienį Palanga atrodė kaip miestas vaiduoklis: su uždarytais kioskais, tuščiomis gatvėmis. Šeštadienį kiek pagyvėjo J.Basanavičiaus gatvė, bet, lyginant su sezonu, buvo nykoka“, – slogų įspūdį prisiminė vilnietė.

REKLAMA

Moteris paaiškino, kad pajūryje būna keliais laipsniai šalčiau nei, pavyzdžiui, Vilniuje, todėl ilgai išbūti prie jūros nepavyksta, nebent labai šiltai apsirengtumei. Tačiau tam pasiruošę būna ne visi.

Vilioja mažesnėmis kainomis ir šventėmis

Kelionių konsultantas bei svečių namų „Vasara“ Nidoje atstovas Artūras Gromovas pabrėžė, kad Nida yra unikali ir nepakartojama visais metų laikais, tad klientų joje galėtų būti daugiau ir ne sezono metu. Pastarasis Lietuvoje nėra ilgas ir nesutampa su kalendorinio pavasario atėjimu.

„Nidoje irgi yra sezoniškumas. Kai šalta, žmonės ten nebent savaitgaliui užsuka. Svečius priimame visus metus, bet klientų žiemos ir pavasario pradžios laikotarpiu yra daug mažiau, o štai vasarą sunku rasti laisvų vietų. Žmonės jau dabar planuoja atostogas ir skuba rezervuoti kambarių liepos bei rugpjūčio mėnesiams. Jie domisi tokiais renginiais kaip Nidos sezono atidarymas, regata, Joninės, Žolinės, nes tomis dienomis nakvynės rasti Nidoje neįmanoma.“

REKLAMA
REKLAMA

A.Gromovas pasakojo, kad klientus šaltuoju laikotarpiu privilioti bandoma mažesnėmis nei vasarą nakvynės kainomis. „Nida stengiasi, kaip gali, pritraukti daugiau svečių: organizuoja „Stintapūkio“ šventę, turizmo centras „Agila“ irgi savo indėlį įdeda“, – pridūrė kelionių konsultantas.

Užimtumas – proginis

Pakalbinus Palangos turizmo informacijos centro (TIC) vadybininką Mindaugą Surblį, susidarė įspūdis, kad populiariausio šalies kurorto užimtumas ne vasarą – proginis.

„Palanga žiemos bei pavasario sezonu sulaukia mažesnio kiekio žmonių nei vasarą, tačiau sakyti, kad Palangos kurortas šaltuoju metų laiku yra „miręs“, nevertėtų“, – teigė M.Surblys ir pridūrė, kad turistų skaičius intensyvėja nuo kovo pabaigos ir auga, kol pasiekia „bumą“ liepos-rugpjūčio mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistas išvardijo renginius Palangoje, pritraukiančius daug turistų ne vasaros metu. Pavyzdžiui, vasario mėnesį vykstanti kasmetė šventė „Palangos stinta“ labai mėgstama. Jos metu kurorto viešbučiai būna užsakyti 70–100 proc.

Gruodžio pradžioje Palangoje vyksta eglės įžiebimo šventė, kasmet Palanga tampa „Kalėdų šviesos miestu“. Naujametė naktis sutraukia taip pat minią žmonių iš Lietuvos bei turistų iš užsienio šalių. Viešbučių užimtumas būna 90–100 proc.

Visą žiemą ir pavasarį kultūros centre „Ramybė“ ir muzikos klube „Vandenis“ savaitgaliais vyksta koncertai, spektakliai, koncertuoti atvyksta atlikėjai ir iš įvairių užsienio šalių. Šiemet startavo renginys „Palangos dienos“, planuojama, kad jis taps kasmete tradicija. Praeitą savaitgalį vyko pėsčiųjų žygis „Gintaro kelias–Palanga –Šventoji 2014“.

REKLAMA

Balandžio mėnesį vyks velykiniai renginiai ir Jurginės. Gegužės pradžioje kasmet vyksta „Gintarinis savaitgalis“. Galiausiai vasaros sezoną paskelbia Palangos kurto šventė, vyksta tradicinis kermošius „Palangos Juzė“.

Visa tai pritraukia žmonių, tačiau ne tiek, kad, atvykęs paprastą dieną, neišvystumei pusės nedirbančių kavinių ir tuščios J.Basanavičiaus gatvės.

Srautai skiriasi dešimt kartų

Palangos TIC statistikos duomenimis, gruodžio, sausio bei vasario mėnesiais Centre apsilanko apie 5000 turistų. Kovo, balandžio bei gegužės mėnesiais turistų skaičius siekia iki 6000. Vasaros metu jis šokteli iki 50 000 turistų iš įvairių pasaulio kampelių. Kitaip tariant, Centro lankytojų skaičius šaltuoju ir šiltuoju sezonu skiriasi apie 10 kartų.

Palangiškė Audronė paaiškino, kad, pavyzdžiui, kai kurios kavinės Palangoje atsidaro tik savaitgaliui. Kitaip dirbti tiesiog neapsimoka. „Kai buvo graži diena – kad ir praėjusį sekmadienį, J.Basanavičiaus gatvė buvo pilna, buvo ir rusų turistų atvykusių, tačiau tikrai negalėčiau sakyti, kad jau sezonas prasidėjo. Jei oras geras, savaitgaliais kavinės dirba, muzika skamba. Jei nelabai geras, tai ir žmonių nėra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų