REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Afrikos ir Europos šalių lyderiai trečiadienį surengs derybas dėl augančio smurto Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), Briuselyje prasidedant dideliam viršūnių susitikimų, kuriame dalyvaus apie 80-ies valstybių atstovai.

 Afrikos ir Europos šalių lyderiai trečiadienį surengs derybas dėl augančio smurto Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR), Briuselyje prasidedant dideliam viršūnių susitikimų, kuriame dalyvaus apie 80-ies valstybių atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konfliktai, nelegali migracija ir nuogąstavimai dėl tolesnio džihadistų siautėjimo tikriausiai taps pagrindinėmis temomis šiame susitikime, kuris prasideda kitą dieną po to, kai Europos Sąjunga paskelbė pradedanti karinę misiją CAR siekiant atkurti taiką šioje smurto krečiamoje šalyje.

REKLAMA

ES pasiųs apie tūkstantį karių į šią misiją, kuri yra pirmoji didelė Bendrijos sausumos pajėgų operacija per pastaruosius šešerius metus. ES pajėgos prisidės prie prancūzų ir afrikiečių taikdarių, kuriems nesiseka pažaboti jau daug mėnesių toje šalyje šėlstančio smurto tarp musulmonų ir krikščionių bendruomenių.

Afrikos ir Europos lyderiams renkantis Briuselyje, 13-a ES šalių, tarp jų Didžioji Britanija ir Vokietija, taip pat 12-a Afrikos valstybių, įskaitant Čadą ir Gaboną, 10 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku surengs derybas dėl CAR krizės. Jose dalyvaus ir Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas).

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau 54-ių Afrikos Sąjungos šalių ir 28-ių ES valstybių lyderiai pradės dviejų dienų viršūnių susitikimą. Jo oficiali pradžia numatyta 12 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Lygiateisė partnerystė

Praėjus daugiau nei trejiems metams po to, kai dabar jau nuverstas ir nužudytas Libijos lyderis Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis) organizavo Tripolyje pastarąjį ES ir Afrikos viršūnių susitikimą, tarp abiejų žemynų išlieka įtampa dėl postkolonijinių santykių ir prekybos ryšių, taip pat nerimas dėl didėjančios Kinijos įtakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po M.Kadhafi nuvertimo samdinių pajėgoms užgrobus didelius Libijos arsenalus, nekontroliuojamai pasklidę ginklai, kaip manoma, iš dalies nulėmė džihadistų suaktyvėjimą didelėje Afrikos dalyje, ypač Malyje ir Nigeryje.

ES įsikišo, siekdama padėti JT ir Afrikos taikdariams atkurti taiką tose šalyse, taip pat Somalyje.

„Tikiuosi, kad šis viršūnių susitikimas žymė naują etapą mūsų santykiuose su Afrika“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus), pridūręs, kad atėjo laikas „pereiti nuo bendradarbiavimo skatinant plėtrą prie lygiateisės partnerystės, kur pagrindinį vaidmenį atliktų prekyba ir investicijos“.

REKLAMA

Patraukli nuotaka

Afrikos ir Europos prekybiniai ryšiai yra vienas iš įtampos šaltinių: abiem žemynams sunkiai sekasi rasti bendrą kalbą dėl vadinamųjų ekonominės partnerystės sutarčių (EPS), kurios plačiau atvertų ES rinką Afrikai, taip pat sumažintų muitus Juodajame žemyne, kurie yra gyvybiškai svarbus vyriausybių pajamų šaltinis ir priemonė, sauganti besivystančių šalių pramonę.

Tuo tarpu Kinija vis intensyviau skverbiasi į Afriką ir 2009 metais tapo pagrindine šio žemyno partnere, nustumdama į šalį Europą.

Indija, Brazilija, Turkija ir Pietų Korėja taip pat ieško naujų galimybių Afrikoje, didėjant stabilumui ir spartėjant ekonomikų augimui.

REKLAMA

„Vos per kelerius metus Afrika tapo patrauklia nuotaka, kuri gali rinktis iš kelių kandidatų“, – sakė Europos plėtros politikos valdymo centro analitkas Geertas Laporte'as (Gertas Laportas). Tačiau Europa „dabar neatrodo itin patraukli“, pridūrė jis.

ES tebėra didžiausia Afrikos donorė, tačiau dabar Bendrija siekia pakeisti savo istorinį vaidmenį, pereidama prie labiau dinamiškų investavimo ryšių.

„Afrikoje investicijų poreikis toks didžiulis, jog juo daugiau ateina investicijų, juo geriau“, – naujienų agentūrai AFP sakė ES vystymosi komisaras Andris Piebalgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors pastaruosius penkerius metus Afrikos ekonomika augo sparčiau negu Azijos, šis žemynas tebekenčia nuo skurdo. Milijonai žmonių yra bedarbiai, o dalis jų stengiasi pakliūti į Europą, tikėdamiesi susikurti geresnę ateitį.

Migrantų darbininkų namo siunčiami pinigai 2012 metais sudarė 60,4 mlrd. JAV dolerių ir tapo didžiausiu užsienio valiutos šaltiniu tame žemyne.

Dėl šios priežasties nelegali migracija taps viena iš pagrindinių ES ir Afrikos viršūnių susitikimo temų. Bendrija siūlosi priimti daugiau legalių migrantų, studentų ir verslininkų – su sąlyga, kad Afrikos šalys užtikrins geresnę savo sienų kontrolę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų