REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijas, LRT.lt

Kaliningrado srityje atominės elektrinės statybos nutrauktos ne todėl, kad Rusija jau rami, jog Lietuvoje atominės jėgainės taip pat nebus, o todėl, kad jie neturėtų, kur dėti elektros. Taip LRT radijui antradienį sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad Lietuvoje atominė elektrinė nebus statoma. Jo teigimu, kompanijai „Hitachi“ pateikta beveik 80 klausimų, o atsakymai į juos nulems atominės jėgainės statybų Lietuvoje likimą.

REKLAMA

„Įgyvendinant tokį projektą mes turime žinoti jo bei būsimos elektros energijos kainą. Turime žinoti, kas bus mūsų partneriai, bei turėti pakankamai informacijos apie tai, ar planuojamas galingas reaktorius bus pajėgus dirbti sinchroniškai su Vakarų elektros tinklais. Mes esame paprašę „Hitachi“ kompanijos, kad ji įvertintų šį reaktorių, jo sinchronizacijos su Vakarų tinklais galimybes bei tai, kelių jungčių mums reikėtų su Lenkija ir kaip mes galėtume apsirūpinti elektros rezervu. Turime sudarę beveik 80-ties klausimų klausimyną“, – kalba A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero teigimu, anksčiau visuomenėje buvo formuojama nuomonė, kad atominė jėgainė neišvengiamai bus statoma, bet statybų išlaidos ir sąlygos pagrįstos nebuvo. „Tai buvo daugiau propaganda artėjant naujiems Seimo rinkimams“, – pažymi ministras pirmininkas.

A. Butkevičius abejoja, kad Kaliningrade nuspręsta nebestatyti atominės elektrinės, nes Rusija jau rami, kad ir Lietuvoje jos nebebus. Premjeras mano, kad Rusija tiesiog įvertino projekto riziką.

„Dėl Kaliningrado atominės statybos oficialios informacijos neturime. Bet tas, kas yra susipažinęs su Kaliningrado srities energetikos sistema, puikiai suvokia, kad pastačius atominę elektrinę Kaliningrade, reikia turėti elektros energijos išėjimo į kitas šalis tinklus. Tačiau elektros jungties su Lenkija Kaliningradas neturi, taip pat neturi ir garantijų, kad galėtų tiekti elektrą į Lietuvą bei kitas Baltijos šalis. Todėl pastatyti tokį galingą objektą ir neturėti, kam parduoti elektros energijos, būtų didžiulė rizika“, – teigia A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų