REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“ paskelbta eilinė buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros darbuotojo Edwardo Snowdeno nugvelbtų slaptų dokumentų porcija atskleidė, kad Jungtinių Valstijų elektroninė žvalgyba klausėsi 122 užsienio valstybių vadovų ir aukščiausių politikų. Toks faktas verčia kitaip vertinti pranešimus apie kai kurių užsienio šalių lyderių naudojamas ryšių priemones, ypač mobiliuosius telefonus, kurių pasiklausymas, kaip liudija paviešinti NSA dokumentai, yra tapęs kone rutinine procedūra.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaip ar taip, prezidentai ir premjerai negali sau leisti atsisakyti mobiliojo ryšio telefonų, kurie papildomai apsaugoti balso ir duomenų šifravimo priemonėmis. Britų dienraštis „Daily Mail“ atskleidė, kokiais mobiliaisiais telefonais naudojasi kai kurių valstybių vadovai.

REKLAMA

JAV prezidentas Barackas Obama, kurio vargu ar klausosi JAV slaptosios tarnybos, bet neabejotinai tai norėtų daryti Rusijos, Kinijos ir kitų šalių šnipai, kasdien bendrauja su kitais „Blackberry 8830 World Edition“ telefonu. Tai gerokai senstelėjęs „Blackberry“ modelis su QWERTY klaviatūra, tačiau prezidentas juo naudojasi ne tik todėl, kad yra prie jo pripratęs: taip verčia elgtis komunikacijų saugumo reikalavimai. Kaip modifikuotas šis telefonas, neskelbiama, bet „Blackberry“ platforma jau senokai naudojama JAV vyriausybės ryšiams. Kanados bendrovė RIM, šių telefonų gamintoja, seniai bendradarbiauja su JAV vyriausybės struktūromis, atsakingomis už ryšių saugumą, ir galima manyti, jog aukščiausių šios šalies pareigūnų „Blackberry“ telefonai vis dėlto nėra tokie patys, kaip kiti serijinės gamybos modeliai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pastaruoju metu sklando gandai, kad JAV valdžia ketina palaipsniui nuo „Blackberry“ pereiti prie tėvyninės gamybos „iPhone“, tačiau viename interviu pats B. Obama prisipažino, jog naudotis „Apple“ telefonais Slaptoji tarnyba jam neleidžia saugumo sumetimais.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel kasdien naudojasi ne vienu, o dviem mobiliaisiais telefonais. Gali būti, kad vieno iš jų, o gal ir abiejų, buvo klausomasi NSA. Pokalbiams su partijos kolegomis, artimaisiais ir kitais „vidiniais“ abonentais ji naudoja „Nokia 6260 Slide“ telefoną, o jei reikia kur kas didesnio konfidencialumo aptarinėjant valstybės reikalus ar bendraujant su kitų šalių vadovais, naudojamas specialiai apsaugotas „Blackberry Z10“ su bendrovės „SecuSmart“ šifravimo lustu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Džongunas taip pat nespjauna į „supuvusių Vakarų“ ryšių technologijų pasiekimus. Nors viešumoje jo nepamatysi su mobiliuoju telefonu rankoje, vis dėlto 2013 m. į Vakarų spaudą pateko jo kabineto nuotrauka. Išdidinus ją šalia Š. Korėjos lyderio ant jo darbo stalo buvo pastebėtas išmanusis telefonas, labai panašus į Taivano bendrovės HTC telefonų modelius. Tiksliai nustatyti, kuris būtent HTC išmanusis naudojamas Kim Džonguno pokalbiams, nepavyko, bet tikėtina, kad tai gali būti vienas iš HTC ankstesniųjų flagmanų.

REKLAMA

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas jau seniai yra prisipažinęs, jog yra „Apple“ išmaniųjų telefonų ir planšečių gerbėjas. Jis dažnai matomas su „iPhone“, tačiau to nepasakysi apie jo bosą Vladimirą Putiną. Pasak leidinio, jis neturi ne tik „iPhone“ ar „Blackberry“, bet išvis jokio mobiliojo telefono. Gali būti, kad buvęs KGB karininkas labai nepasitiki mobiliojo ryšio saugumu, o gal apskritai nemėgsta bet kada būti prieinamas net ir tam siauram išrinktųjų ratui, kuriems galėtų būti žinomas jo telefono numeris.

REKLAMA

Italijos premjeras Matteo Renzi yra didelis „Apple“ gaminių gerbėjas, tad, suprantama, kišenėje nešiojasi „iPhone“. Šiuo požiūriu jo ir Prancūzijos vadovo F. Hollando simpatijos sutampa.

Savuoju „iPhone 5“ F. Hollandas ne tik kalbasi su giminaičiais ir draugais, bet ir rašinėja žinutes savo širdies damai Julie Gayet, rašo leidinys. Yra žinoma, kad jiedu mėgsta keistis SMS žinutėmis. Tačiau pabrėžiama, kad Prancūzijos prezidentas savąjį „iPhone“ naudoja tik asmeniniams reikalams. Koks telefonas jam skirtas tarnybiniais tikslais, nežinoma.

Tiesa, buvęs prezidentas N. Sarkozy turėjo griežtus saugumo reikalavimus atitinkantį „Teorem“ mobilųjį telefoną, tačiau esą jis jam nepatiko. Pirma, šis telefonas buvo didelis, nepatogus naudoti, o prieš skambinant kam nors reikėdavo 30 sekundžių palaukti, kol bus tinkamai apsaugota ryšio linija. Nekantrus N. Sarkozy vėliau perėjo prie „Blackberry“ telefono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų