REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos parlamentas faktiškai paskelbė „Pravyj sektor“ už įstatymo ribų

Vienbalsiai nubalsuota už privalomą grupuočių ginklų sudėjimą (papildyta 14.16)

(papildyta 14 val. 18 min.) Ukrainos parlamentas balsavo už visų protestuotojų grupių nuginklavimą

(papildyta 14 val. 18 min.) Ukrainos parlamentas balsavo už visų protestuotojų grupių nuginklavimą

REKLAMA

Ukrainos parlamentas antradienį, patenkindamas svarbų ir Vakarų, ir Rusijos reikalavimą, vienbalsiai nusprendė nuginkluoti visas savigynos grupes, kurios šalyje susikūrė kilus politinei krizei.

 

Nutarimo projektas, parengtas partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) įstatymų leidėjo Serhijaus Soboliovo, buvo priimtas 256 balsais, „prieš“ nebalsavus nė vienam deputatui.

„Ukrainos žmonės reikalauja tvarkos, – prieš balsavimą sakė prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas. – Tie, kas turi ginklus, neskaitant milicijos, saugumo tarnybų ir nacionalinės gvardijos, yra sabotuotojai, veikiantys prieš šalį“.

Šio nutarimo aiškinamajame rašte siūloma įpareigoti Vidaus reikalų ministerijos ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pareigūnus nedelsiant nuginkluoti neteisėtas ginkluotas grupuotes.

REKLAMA
REKLAMA

Ši būtinybė iškilo „paaštrėjus kriminogeninei padėčiai ir dėl daugelio atvejų, kai buvo neteisėtai panaudoti (šaunamieji ginklai), dėl ko žūdavo arba būdavo sužalojami žmonės“, taip pat dėl „sistemingų provokacijų, kurias vykdė užsienio piliečiai Ukrainos pietryčiuose ir Kijeve“, rašoma dokumente.

REKLAMA

Šio nutarimo projektas Aukščiausiosios Rados tinklalapyje buvo užregistruotas balandžio 1-ąją.

Ukrainos vyriausybė kovą buvo pasiūliusi galimybę gyventojams savanoriškai atiduoti turimus ginklus. Pirmadienį VRM iki balandžio 30 dienos pratęsė terminą, kai gyventojai gali atiduoti pareigūnams turimus šaunamuosius ginklus, šaudmenis, sprogmenis ir specialiąsias kovines priemones, nepatirdami jokių sankcijų.

Pirmadienio vakarą vienas ultradešiniojo judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“ narys) pradėjo šaudyti Kijevo centre ir sužeidė tris žmones, tarp jų sostinės administracijos vadovo pirmąjį pavaduotoją Bohdaną Dubasą.

REKLAMA
REKLAMA

Po to incidento įtariamas užpuolikas buvo sulaikytas, o specialiųjų pajėgų nariai ir milicijos pareigūnai apsupo „Pravyj sektor“ būstinę viešbutyje „Dnipro“.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakavas socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė, kad įtariamasis yra 33 metų „Pravyj sektor“ aktyvistas Andrijus Koziubčikas. Ministras pridūrė, kad vieno iš sužeistųjų būklė kritinė.

Antradienio rytą A.Avakovas informavo, kad „Pravyj sektor“ nariai paliko savo būstinę viešbutyje neginkluoti.

Vėliau VRM tinklalapyje buvo pranešta, kad viešbutį „Dnipro“ patikrinę pareigūnai rado kelis šaunamuosius ginklus, o ekspertai aiškinasi, ar jie nebuvo naudojami vykdant nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

22 val. 49 min. Po susišaudymo Kijeve milicija apsiautė „Pravyj Sektor“ būstinę 

Kijeve šį vakarą vienas „Pravyj Sektor“ narys sunkiai sužeidė du Maidano aktyvistus ir Kijevo administracijos vadovo pavaduotoją Bogdaną Dubasą. Šaudymo priežastys kol kas nėra žinomos.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas praneša, kad šalia kavinės „Mafija“ netoli Maidano asmuo vardu Orestas iš „Pravyj Sektor“ organizacijos, liudininkų teigimu, konflikto metu atidengė ugnį. Sužeisti trys žmonės – du iš jų sunkiai. Tarp sužeistųjų – du Maidano savigynos būrio kariai ir Kijevo administracijos darbuotojas Bogdanas Dubasas.

REKLAMA

Teigiama, kad kiti aktyvistai buvo užblokavę šaulį kavinės tualete. Tačiau greičiau nei milicija į įvykio vietą atvykę iki dantų ginkluoti „Pravyj Sektor“ nariai „išvadavo“ savo kolegą ir palydėjo į savo būstinę „Dnepr“ viešbutyje.

Ministras praneša, kad liepė pareigūnams blokuoti ginkluotą grupuotę ir sulaikyti kaltuosius. Visos milicijos pajėgos yra kovinėje parengtyje.

22 val. 59 min. Kijevo milicija užblokavo „Pravyj sektor“ štabą, praneša censor.net.ua.

A. Avakovas savo „Facebook“ paskyroje pažymėjo, kad buvo sulaikytas į žmones šaudęs „Pravyj sektor“ narys Andrejus Koziubčikas. Jau pradėtas vyriškio tardymas. Teigiama, kad viešbutis „Dnepr“, kuriame yra „Pravyj sektor“ štabas, yra apsiaustas milicijos. „Buvo imtasi visų priemonių, kad nebūtų atsitiktinių aukų. Visiems, kurie yra viduje pastato ir turi neteisėtai laikomus ginklus, pasiūlyta juos atiduoti“, – teigia A. Avakovas.

REKLAMA

Taip pat jis patikslino, kad sužeistasis Maidano kovotojas Aleksandras Levkušis šiuo metu sunkios būklės gydomas ligoninėje. „Jį triskart pašovė. Peršauti abu plaučiai. Kulka pilve. Jis neteko daug kraujo... Meldžiamės!“, - rašo A. Avakovas.

„Pravyj sektor“: deja, tai buvo mūsų žmogus

„Pravyj sektor“ taip pat paskelbė savo turimą informaciją apie šiandienos įvykius Kijevo centre. Jie pripažino, kad šaudė jų organizacijos narys, tačiau teigia, kad šis jau pasidavė valdžiai. „Deja, šaulys pasirodė esantis „Pravyj sektor“ narys. Konflikto priežastys yra išskirtinai buitinės. Šaulys savanoriškai pasidavė valdžiai, tai užfiksavo ir milicijos pareigūnai. Dabar jis yra nuvežtas į milicijos poskyrį, kuriame vykdomas tyrimas“, – teigė „Pravyj sektor“ atstovas Borislavas Bereza. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų