REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandienos socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės susitikimo su Švedijos Karalystės lyčių lygybės ministre Maria Arnholm metu aptarti svarbiausi moterų ir vyrų lygybės klausimai. Taip pat priimtas susitarimas šalims aktyviai bendradarbiauti ir keistis gerąja patirtimi ne tik moterų ir vyrų lygybės, bet ir jaunimo užimtumo, socialinių paslaugų teikimo srityse.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyrų ir moterų lygybė buvo ir išlieka vienu iš Lietuvos prioritetų, visų pirma skiriant ypatingą dėmesį vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumo mažinimui, kuris Lietuvoje sudaro apie 12 proc. ir yra mažesnis už ES vidurkį. Vis dėlto šis skirtumas – tai viena iš kliūčių, trukdančių užtikrinanti vienodą vyrų ir moterų ekonominę nepriklausomybę. Tuo tarpu vyrų ir moterų užimtumo skirtumas Lietuvoje – vienas mažiausių ES. 2013 m. trečią ketvirtį vyrų užimtumo lygis siekė 66,1 proc., moterų – 63,1 proc., o moterų nedarbo lygis yra mažesnis nei vyrų“, – sakė ministrė A. Pabedinskienė.

REKLAMA

Įgyvendinus priemones, skirtas moterų lyderystės skatinimui – jų motyvacijos, pasitikėjimo savimi didinimui ir kvalifikacijos kėlimui, taip pat labiau šviečiant visuomenę ir pan., augo moterų skaičius politikoje (26 proc. moterų Seime). Moterų vadovių skaičius jau priartėjo prie lyčių balanso. Lietuvoje moterys sudaro net 39 proc. visų lygių vadovų. Apie 30 proc. moterų vadovauja mažoms ir vidutinėms įmonėms. Tačiau moterų skaičius didžiausių įmonių valdybose (jos sudaro 16 proc.) yra truputį mažesnis už ES vidurkį (17 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Svarų dėmesį vyrų ir moterų lygiateisiškumui Lietuva skyrė ir pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai. Prioritetine kryptimi buvo pasirinkta moterų ir vyrų lygybės spartesni rezultatai praktiniame gyvenime, didinant institucinių mechanizmų veiksmingumą. Šiuo klausimu Lietuva surengė aukšto lygio konferenciją Vilniuje, inicijavo Tarybos išvadas, kurioms pritarta ES mastu. Lietuva, remdama siekį gerinti moterų atstovavimą ekonominių sprendimų priėmimo srityje, tęsė Airijos pirmininkavimo laikotarpiu pradėtas derybas Taryboje dėl Lyčių balanso įmonių valdybose direktyvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrės aptarė ir smurto prieš moteris klausimus – moterys sudaro didžiąją dalį smurto artimoje aplinkoje aukų. Sprendžiant smurto artimoje aplinkoje problemą, specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia specializuotos pagalbos centrai (2013 m. pagalba suteikta daugiau nei 5 tūkst. asmenų). Šių centrų tinklas pradėjo veikti nuo 2012 m.

Su Švedijos ministre Maria Arnholm sutarta dar labiau stiprinti šalių bendradarbiavimą ir keistis gerąja patirtimi ne tik moterų ir vyrų lygybės srityje, bet ir didelį dėmesį skiriant tokioms opioms socialinėms sritims kaip jaunimo užimtumas bei socialinių paslaugų teikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų