REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį tapo pirmuoju šios šalies vadovu, aplankiusiu Europos Sąjungos (ES) valdymo institucijų būstines.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį tapo pirmuoju šios šalies vadovu, aplankiusiu Europos Sąjungos (ES) valdymo institucijų būstines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo su Belgijos karališkosios šeimos nariais ir vizito zoologijos sode, kur buvo atidarytas naujas aptvaras Pekino paskolintoms didžiosioms pandoms, Xi Jimpingas pereis prie rimtesnių reikalų. Numatoma, kad per derybas su aukščiausiais Bendrijos pareigūnais bus kalbama apie krizę Ukrainoje, žmogaus teises ir prekybos ginčus.

REKLAMA

Kinijos lyderis, baigiantis savo pirmąją kelionę po Europą, paeiliui susitiks su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy (Hermanu Van Rompėjumi), Europos Komisijos vadovu Jose Manueliu Barroso (Žozė Manueliu Barozu) ir Europos Parlamento pirmininku Martinu Schulzu (Martinu Šulcu).

ES ištiesė raudoną kilimą, pasitikdama Xi Jinpingą prieš susitikimą su H.Van Rompuy, kai Kinijos lyderis įžengė į ES būstinę, Briuseliui nesiėmus didelių saugumo priemonių ir susirinkus nedaugeliui vėliavėlėmis mojuojančių žmonių. Šio sutikimo atmosfera labai skyrėsi nuo šurmulio, kurį sukėlė JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vizitas prieš kelias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Xi Jinpingas atmetė ES pareigūnų pasiūlymą po derybų surengti spaudos konferenciją, todėl tikėtina, kad paaiškės tik nedaugelis tų diskusijų detalių.

Per šią Kinijos lyderio viešnagę iki šiol daugiausiai dėmesio buvo skiriama verslo klausimams, todėl ir su ES vadovais jis tikriausiai tarsis dėl ekonominių santykių su didžiausia Pekino prekybos partnere. Bendrijos ir Kinijos dvišalės prekybos apimtis – daugiau nei milijardas eurų (3,45 mlrd. litų) per dieną.

Numatoma, kad 28 šalių blokas iškels klausimų dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje, o protestuotojai, susirinkę prie ES institucijų būstinių, reikalavo paleisti toje šalyje kalinamus aktyvistus ir suteikti daugiau teisių tibetiečiams bei kitoms mažumoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„ES turi susivienyti ne vien dėl paneuropinių prekybos sutarčių, bet ir dėl principingos bei viešai pareikštos žmogaus teisių žinios, – sakė nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ ES padalinio vadovė Lotte Leicht (Lotė Leicht). – Aukšti ES pareigūnai toliau išsisukinėja nuo šios pareigos (santykiuose) su Kinija.“

Xi Jinpingas vėliau pirmadienį dalyvaus dvišalėse derybose su Belgijos premjeru Elio Di Rupo (Elijumi Di Rupu) ir parlamento lyderiais. Antradienį jis aplankys didžiausią Kinijos kapitalo įmonę Belgijoje – „Volvo“ automobilių gamyklą Gente, kurią Hangdžou mieste įsikūręs koncernas „Geely“ įsigijo iš „Ford“ 2010 metais.

REKLAMA

Belgija tikisi naujų investicijų, tačiau veikiausiai jos bus mažesnio masto negu sutartys, kurios anksčiau per Xi Jinpingo vizitą buvo pasirašytos su Vokietija ir Prancūzija.

Nors Belgija siekė prisistatyti investuotojams iš Pekino kaip „vartai į Europą“, tačiau kol kas didesnio susidomėjimo nesulaukė. Vis dėlto dvišalė prekyba didėjo, o jos balansas pakito Belgijos naudai: per pastaruosius penkerius metus šalies eksportas padidėjo 65 procentais.

Belgija karališkai sutiko Xi Jinpingą ir jo žmoną Peng Liyuan (Peng Lijuan), nors Kinijos „pandų diplomatija“ šalyje išprovokavo skandalą.

REKLAMA

Dešimtys karališkosios gvardijos raitelių lydėjo Kinijos pirmąją porą, kai ji sekmadienį buvo vežama į Briuselio rūmus susitikti su karaliumi Philippe'u (Filipu) ir karaliene Mathilde (Matilde). Vėliau pirmadienį karališkosios šeimos nariai ir Kinijos lyderis su sutuoktine dalyvaus valstybinėje vakarienėje Lakeno pilyje, esančioje šalia Briuselio.

Tačiau Kinijos nacionalinėmis vertybėmis laikomos pandos nejučia paaštrino ilgametę nesantaiką tarp Belgijos olandiškai ir prancūziškai kalbančių bendruomenių.

Šie žavūs, daugybę lankytojų pritraukiantys žvėrys buvo apgyvendinti viename zoologijos sode prancūzakalbių dominuojamame Valonijos regione, už maždaug 60 kilometrų nuo Briuselio ir netoli Monso miesto, kurio ankstesnis meras buvo ne kas kitas, o E.Di Rupo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo to laiko zoologijos sodas „Pairi Daiza“ nesiskundė lankytojų stygiumi, o jo akcijos pabrango. Visa tai supykdė Belgijos seniausią ir geriausiai žinomą Antverpeno zoologijos sodą, esantį šiauriniame Flandrijos regione.

Išnaudodamas naujai įsiplieskusias aistras, populiariausias Flandrijos politikas separatistas Bartas De Weveris (Bertas De Veveris) prieš kelias savaites sukėlė šurmulį, kai vienoje televizijos laidoje pasirodė apsirengęs pandos kostiumą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų