REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje – precendento neturintis korupcijos skandalas

Areštuotas daugiau nei 14 mlrd. dolerių buvusio sauguo vado turtas

Kinijos institucijos areštavo turtą, vertinamą bent 90 mlrd. juanių (14,5 mlrd. JAV dolerių arba 36,4 mlrd. litų), valdomą atsistatydinusio vidaus saugumo vadovo Zhou Yongkango (Džou Jongkango) šeimos ir partnerių, tiriant didžiausią šalyje korupcijos skandalą per daugiau nei šešis pastaruosius dešimtmečius, pranešė du šaltiniai.

Kinijos institucijos areštavo turtą, vertinamą bent 90 mlrd. juanių (14,5 mlrd. JAV dolerių arba 36,4 mlrd. litų), valdomą atsistatydinusio vidaus saugumo vadovo Zhou Yongkango (Džou Jongkango) šeimos ir partnerių, tiriant didžiausią šalyje korupcijos skandalą per daugiau nei šešis pastaruosius dešimtmečius, pranešė du šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 300 Zhou Yongkango giminaičių, politinių sąjungininkų, globotinių ir darbuotojų taip pat buvo suimti arba apklausti per pastaruosius keturis mėnesius, sakė apieš šį tyrimą informuoti šaltiniai, kuriuos cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

REKLAMA

Anksčiau neskelbtas areštuoto turto dydis ir teisėsaugos akiratyje atsidūrusių Zhou Yongkango aplinkos narių skaičius rodo, kad šis korupcijos tyrimas dar neturi precedento šiuolaikinėje Kinijoje. Tikėtina, kad juo siekiama pademonstruoti, jog prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) siekia įveikti korupciją pačiuose aukščiausiuose šalies sluoksniuose.

Tačiau šie veiksmai taip pat gali būti dalis politinio keršto, kai Zhou Yongkangas supykdė lyderius, tarp jų Xi Jinpingą, priešindamasis buvusio kylančio politiko Bo Xilai (Bo Silajaus) sutriuškinimui. Pastarasis rugsėjį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl korupcijos ir įgaliojimų viršijimo.

REKLAMA
REKLAMA

71 metų Zhou Yongkangas buvo laikomas faktiniame namų arešte nuo praeitų metų pabaigos, kai buvo pradėtas oficialus jo veiklos tyrimas. Jis yra aukščiausio rangos Kinijos politikas, atsidūręs korupcijos tyrimo taikiklyje nuo 1949 metų, kai valdžią šalyje perėmė Komunistų partija.

„Tai bjauriausias momentas Naujosios Kinijos istorijoje“, – sakė vienas iš šaltinių, palaikantis ryšius su šalies vadovybe. Jis prašė neviešinti jo vardo, vengdamas represijų dėl kalbėjimosi su užsienio žiniasklaida apie Kinijos politikos elitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė dar nepaskelbė jokių oficialių pranešimų apie Zhou Yongkangą ir neiškėlė jam bylos. Su pačiu Yongkangu, jo šeimos nariais arba darbuotojais buvo neįmanoma susisiekti. Kol kas neaišku, ar kuriuos nors iš jų gina advokatai.

Partijos kovos su korupcija institucija ir prokuratūra neatsakė į „Reuters“ prašymus pakomentuoti. Uždarame Kinijos komunistų partijos pasaulyje asmenys, dėl kurių vykdomi teisėsaugos tyrimai, neretais dingsta – dažnai mėnesiams ar netgi metams – kol paskelbiamas oficialus pranešimas.

Xi Jinpingas lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje nurodė įkurti komitetą, kuriam buvo pavesta išnagrinėti prieš Zhou Yongkangą nukreiptus kaltinimus, šaltiniai anksčiau sakė „Reuters“. Agentūros pašnekovai neįvardijo konkrečių kaltinimų, tik sakė, kad jie susiję su partijos drausmės pažeidimais – pareigūnai taip dažniausiai vadina korupciją.

REKLAMA

Trečias šaltinis, palaikantis ryšius su vadovybe, sakė, kad Zhou Yongkangas atsisakė bendradarbiauti su tyrėjais, teigdamas, kad tapo užkulisinių valdžios intrigų auka.

„Zhou Yongkangas laikosi tvirtai ir teigia, kad patiria politinį persekiojimą“, – sakė šaltinis.

Zhou Yongkangas iškilo Kinijos naftos ir dujų sektoriuje, prieš tapdamas elitinio Politinio biuro nuolatinio komiteto nariu 2007 metais. Jam vadovaujant, vidaus saugumo biudžetas tapo didesnis negu išlaidos gynybai. Zhou Yongkangas atsistatydino 2012 metais, o paskutinį kartą viešumoje buvo matytas praeitų metų spalio 1-ąją per Kinijos naftos universiteto absolventų susitikimą.

REKLAMA

Pirmieji du šaltiniai sakė, kad prokurorai ir kovos su korupcija institucija įšaldė bankų sąskaitas, kuriose laikomų indėlių suma sudarė 37 mlrd. juanių (15 mlrd. litų). Pareigūnai taip pat konfiskavo Kinijos ir užsienio vertybinių popierių, kurių bendra vertė – 51 mlrd. juanių (20,7 mlrd. litų), atlikę kratas namuose Pekine, Šanchajuje ir penkiose provincijose.

Be to, buvo konfiskuota apie 300 butų ir vilų, kurių vertė – apie 1,7 mlrd. juanių (688 mln. litų), antikvarinių daiktų ir šiuolaikinės tapybos darbų, kurių vertė – apie milijardas juanių (405 mln. litų), taip pat per 60 automobilių, nurodė šaltiniai. Tyrėjai taip pat paėmė brangių alkoholinių gėrimų, aukso, sidabro ir grynųjų pinigų vietos bei užsienio valiuta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas šis konfiskuotas turtas priklausė asmenims, kurie dabar yra suimti, sakė šaltiniai, nenurodę, kiek iš viso žmonių buvo areštuoti ir kiek – tik apklausti. Didžioji dalis to turto buvo užrašyta ne Zhou Yongkango vardu, pridūrė šaltiniai.

Pasak šaltinių, areštuoto turto bendra vertė siekia bent 90 mlrd. juanių, tačiau kol kas neaišku, kokia jo dalis buvo neteisėtai įgyta ir bus perduota valstybei.

Tikėtina, kad viešai paskelbta suma bus gerokai mažesnė, siekiant nesukelti nepatogumų partijai ir nesupykdyti eilinių kinų, pažymėjo šaltiniai.

REKLAMA

Nors areštuoto turto vertė atrodo įspūdinga, tokio masto konfiskavimai – ne naujiena Kinijoje. Pastaraisiais metais šalyje vykdyti korupcijos tyrimai atskleidė didelio piktnaudžiavimo faktų.

Sausį autoritetingas Kinijos žurnalas „Caixin“ nurodė, kad pareigūnai konfiskavo iš gryno aukso nulietą pirmojo Kinijos komunistinio lyderio Mao Zedongo (Mao Dzeduno) statulą ir kitų daiktų iš vieno aukšto rango kariuomenės pareigūno vilos, atliekant tyrimą po jo pašalinimo iš posto 2012 metais.

Pirmieji du šaltiniai nurodė, kad buvo sulaikyti daugiau nei dešimt Zhou Yongkango artimųjų, tarp jų – buvusi jo žmona, televizijos žurnalistė Jia Xiaoye (Dzia Siaojė), vyriausias sūnus iš ankstesnės santuokos Zhou Binas (Džou Binas) bei jo uošviai, taip pat Zhou Yongkango brolis.

REKLAMA

Tyrėjų akiratyje taip pat yra atsidūrę apie 10 pareigūnų, kurių rangas atitinka bent viceministro, sakė šaltiniai.

Tarp jų yra buvęs valstybinės energetikos milžinės „PetroChina“ ir jos dukterinės įmonės – Kinijos nacionalinės naftos korporacijos (CNPC) – valdybos pirmininkas Jiang Jieminas (Dziang Dzieminas), buvęs viešojo saugumo viceministras Li Dongshengas (Li Dongšengas) ir buvęs pietinės Hainano salos vicegubernatorius Ji Wenlinas (Dzi Venlinas).

Kinijos valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad atliekamas tyrimas dėl šių trijų pareigūnų numanomų sunkių drausmės pažeidimų. Visi jie buvo Zhou Yongkango padėjėjai arba globotiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, už grotų atsidūrė daugiau nei 20 Zhou Yongkango asmens sargybinių, sekretorių ir vairuotojų, sakė šaltiniai. Daug kitų jo šeimos narių ir partnerių buvo apklausti.

Tapęs partijos vadovu 2012 metų pabaigoje, o prieš metus – šalies prezidentu, Xi Jinpingas pažadėjo imtis veiksmų tiek prieš galinguosius „tigrus“, tiek prieš mažiau įtakingas „muses“, siekdamas išrauti korupciją, kuri, pasak lyderio, kelia grėsmę partijos išlikimui.

Tačiau Xi Jinpingui kyla dilema, ar pasiųsti Zhou Yongkangą į teismą, nes toks žingsnis gali dar labiau sumažinti visuomenės pasitikėjimą Komunistų partija, sakė visi trys šaltiniai.

REKLAMA

Kinijos visuomenėje didėja nusivylimas valdžia dėl suvešėjusio kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo valdžia.

Prezidentas taip pat rizikuoja užrūstinti kitus partijos lyderius, kurie baiminasi, kad jie ir jų šeimos gali tapti tolesniais antikorupcinio vajaus taikiniais, pažymi politikos analitikai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų