REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Karbauskio ieškinys A. Kubiliui dėl garbės ir orumo pažeidimo – jau teisme

Priteistus už moralinę žalą pinigus verslininkas ir politikas skirs kultūrai remti

„Aš ir mano valdoma įmonė ,,Agrokoncernas“ kelia ieškinį TS-LKD pirmininkui Andriui Kubiliui“, – pirmadienį pareiškė verslininkas ir kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis. Jis ir advokatas Žygimantas Pacevičius žurnalistus informavo, kad pirmadienio rytą jie jau apsilankė teisme ir pateikė ieškinį dėl A. Kubiliaus pateiktos informacijos, neva R. Karbauskio veikla priešinga Lietuvos valstybei.

„Pastaruoju metu iš politikų, konkrečiai iš A. Kubiliaus, lūpų pasipylė visa eilė kaltinimų, neva mano veikla yra kenkianti Lietuvos valstybei, kas Lietuvos įstatymuose yra baudžiama ir kaltinimas artimas tėvynės išdavimui. Todėl kaip poitikas ir kaip žmogus aš tylėti negaliu“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Advokatas Žygimantas Pacevičius, pristatydamas bylos aplinkybes, sakė kad šiandien Vilniaus miesto apylinkės teismui jau pateiktas R. Karbauskio ir UAB ,,Agrokoncernas“ ieškinys dėl garbės ir orumo pažeidimo ir dėl dalykinės reputacijos pažeidimo, jame prašoma pripažinti kad A. Kubilius, kuris yra atsakovas, paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją apie R. Karbauskį ir ,,Agrokoncerną“. „Ieškiniu yra teigiama, kad R. Karbauskis ir ,,Agrokoncernas“ – tokia paskleista A. Kubiliaus žinia – yra veikiami Rusijos įtakos ir veikia priešingai Lietuvos valstybės interesams. Pagal mūsų įstatymus, asmuo, teigiantis, kad yra tokios informacijos, turi įrodyti, kad ta informacija atitinka tikrovę“, – sakė advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, kad prašoma pripažinti atsakovą paskleidus tikrovės neatitinkančią informaciją, prašoma priteisti neturtinę žalą moralinei žalai kompensuoti.

REKLAMA

„Pinigai, kurie bus priteisti, bus paaukoti kultūrai remti“, – pabrėžė R. Karbauskis. Jo teigimu, suma, kuri gali būti priteista, gali siekti 300 tūkst. litų.

Teiginiai – iš piršto laužti

Pasak R. Karbauskio, teismui yra pateikti priedai, kuriuose surinkti įvairių metų pasisakymai.

„Teiginys, kad mano arba Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pozicija VAE atžvilgiu yra prorusiška, dabartinėje situacijoje skamba labai keistai, (...), nes mes iš pat pradžių pasisakėme prieš visas tris atomines elektrines“, – sakė jis.

„Kieno pozicija prorusiškesnė, ar tikrai mūsų, sakančių, kad šis projektas yra ekonomiškai neefektyvus, aš suprantu, kad dėl tų pačių motyvų ir Rusija nutraukė AE statybas, jau investavusi nemažus pinigus, nes paaiškinti, kaip gali būti šios AE projektas ekonomiškai pateisinamas, labai sunku. Mes visada pasisakėme už atsinaujinančių energijos šaltinių plėtrą, bet šie projektai sustabdyti, dėl to, kad VAE projektas konkurencingumo neatlaikytų“, – aiškino R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jau pasiekėme didelę pergalę, kai po dvidešimt metų kartojimo, kad yra visoje ES yra saugikliai dėl žemės pardavimo užsieniečiams, paaiškėjo, kad ir Lietuvoje jų reiktų, ir Vyriausybė dabar skubos tvarka priiminėja sprendimus, patvirtindama, kad mūsų reikalavimai nebuvo tušti, bet be tų 320 tūkst. parašų Vyriausybei padaryti savo darbus motyvo neatsirado“, – tęsė jis ir pridūrė, kad saugikliai ruošiami remiantis ES šalių pavyzdžiais.

R.Karbauskis taip pat priminė savo poziciją dėl skalūninių dujų išgavimo. „Aš buvau ir būsiu prieš skalūninių dujų išgavimą hidraulinio plėšymo būdų“, – sakė R. Karbauskis. Anot jo, nė viena Vakarų valstybė tokios technologijos neįsileidžia. Jis taip pat pabrėžė visuomemt pasisakęs už SGD terminalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai kaip čia su tuo prorusiškumu atsitinka? Labai keistas teiginys pono A. Kubiliaus, kad aš esu prorusiškas, nes aš remiu kultūrą, ir svarbiausia – neprašomas remiu. Neprašomas – tai visiškai prorusiška“, – kalbėjo R. Karbauskis. Jis pabrėžė, kad kultūrą rems ir toliau, nes to reikia, kad Lietuva kaip valstybė ir kaip tauta būtų stipresnė. „Kaltinimas irgi yra toks – kad rėmimas kultūros yra prorusiškas veiksmas“, – stebėjosi jis.

R.Karbauskis: jei jis turi įrodymų, kodėl aš dar laisvas?

R. Karbauskis pabrėžė, kad pats kaltinimas yra artimas valstybės išdavimui. „Jei ponas A.Kubilius turi nors minimaliausius įrodymus, kad aš veikiu prieš Lietuvą, tikiuosi, kad tai bus pateikta teismui. Tada kyla klausimas, kodėl aš esu laisvėje? – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA

Jis sakė, jog tikisi, kad „šios bylos metu p. A.Kubilius privalės pateikti įrodymus, o kadangi jų nėra, tai manau, kad nieko ir nepateiks. (...) ir p. Kubilius negalės išvengti atsakomybės.Ieškinys, kuris jam keliamas – 300 tūkst. litų. Visi pinigai, kokie bus priteisti, bus paaukoti kultūrai remti“, –informavo žurnalistus R. Karbauskis.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus apie įvykius Ukrainoje, R. Karbauskis sakė: „Tai, kas įvyko Kryme, yra didelė tragedija“. Anot jo, norint sustabdyti Rusija, reikia griežtesnių priemonių, negu imtasi iki šiol.

Jis apgailestavo, kad Lietuvoje yra verslininkų, kurie savo interesus iškelia aukščiau valstybės interesų. „Jeigu pieno nepirks Rusija, mes jį parduosime kitur. Aš absoliučiai nepritariu Kaikario ir į jį panašių verslininkų pozicijai“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak Ž.Pacevičiaus, teismuose bylos vis dar nagrinėjamos labai ilgai, ir iki Europos Parlamento rinkimų ji tikriausiai nebus išnagrinėta, tačiau pirmosios instancijos teismo sprendimas galėtų būti priimtas jau šiemet, gal būt net iki žiemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų