REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos ir Rusija sekmadienį nesugebėjo pasiekti proveržio sprendžiant Ukrainos krizę per susitikimą, kurio metu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) paragino Maskvą atitraukti savo pajėgas nuo tos šalies sienų, nes jos kuria „baimės atmosferą“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau abi pusės sutiko tęsti dialogą po šių „atvirų“ ir „konstruktyvių“ derybų, kurios truko apie keturias valandas iki vėlaus vakaro prabangioje Rusijos ambasadoriaus rezidencijoje Paryžiuje.

REKLAMA

Naujausias mėginimas išspręsti didžiausią priešpriešą tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo pabaigos buvo surengtas po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį netikėtai paskambino JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai).

Abi pusės pažymėjo tikinčios, kad galima rasti diplomatinį sprendinį, taip pat pasiūlė planus, kaip būtų įmanoma užbaigti šią krizę, įsiplieskusią, kai vasarį Kijeve buvo nuversta Maskvos palaikoma vyriausybė, o Kremlius pasiuntė tūkstančius karių į Krymą ir galiausiai aneksavo tą Juodosios jūros pusiasalį.

REKLAMA
REKLAMA

Vašingtonas ir jo sąjungininkai paskelbė sankcijas Maskvai dėl šio svetimos teritorijos užgrobimo, o Rusija sutelkė tūkstančius karių prie Ukrainos rytinių sienų. JAV pareigūnų nuomone, priemonės, kurių buvo imtasi, yra veiksmingos ir privertė V.Putiną ieškoti išeities.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Paryžiuje paskubomis surengtos derybos su J.Kerry buvo „konstruktyvios“ ir kad šis dialogas bus tęsiamas, tačiau pakartojo Maskvos poziciją, kad Ukraina turėtų tapti federacija ir kad joje turėtų būti suteikta didesnė autonomija rusakalbiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Kerry nurodė, kad Vašingtonas sutiko išnagrinėti Maskvos pasiūlymus, pateiktus per šias „atviras“ derybas, tačiau pabrėžė, kad JAV administracija tebelaiko Rusijos „veiksmus, neteisėtais ir nelegitimiais“.

Jis ragino Rusiją atitraukti savo pajėgas nuo Ukrainos sienų ir sakė, kad bet kokiose derybose dėl šalies ateities turi dalyvauti Kijevo lyderiai.

„Nepriimsime kelio į priekį, jeigu prie (derybų) stalo nebus teisėtos Ukrainos vyriausybės. Šis principas aiškus. Jokių sprendimų dėl Ukrainos – be Ukrainos“, – J.Kerry vėliau sakė žurnalistams.

REKLAMA

Bet kokią pažanga „privalo apimti labai didelių Rusijos pajėgų, kurios šiuo metu yra telkiamos prie Ukrainos sienų, atitraukimą“, pažymėjo J.Kerry ir pridūrė, jog Jungtinės Valstijos laikosi nuomonės, kad „tos pajėgos kuria baimės ir bauginimo atmosferą Ukrainoje“, o ne deryboms tinkamą atmosferą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų