REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre atidaryti du sektoriniai praktinio mokymo centrai - Maisto technologijų bei Viešbučių ir restoranų. Tai vieninteliai sektoriniai praktinio mokymo centrai Kauno regione, ruošiantys maisto produktų gamybos ir viešbučių, restoranų bei viešojo maitinimo sektoriaus specialistus. Jie įkurti modernizavus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro praktinio mokymo bazę.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinis šių centrų tikslas – užtikrinti, kad besimokantieji, naudodamiesi naujausiomis technologijomis ir profesijai reikalinga įranga, įgytų darbo rinkos poreikius atitinkančius praktinius gebėjimus,”- sakė atidaryme dalyvavęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

REKLAMA

Pasak ministro, investuojant į profesinio mokymo modernizavimą, bendradarbiaujant su darbdaviais, tikimasi sukurti naują, dar aukštesnę mokymo paslaugų kokybę, ir rengti specialistus, kurių reikia konkrečiam regionui.

Kartu su darbdaviais

Kaip pažymėjo Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktorius Alvydas Pranas Grevas, mokiniai mokomi dirbti tokia pačia įranga, kokią turi ir būsimieji jų darbdaviai. „Maisto gamybos, viešbučių, restoranų bei viešojo maitinimo sektoriaus specialistus rengiame itin moderniomis sąlygomis. Glaudžiai bendradarbiaujame su vietos verslininkais ir įmonėmis,”- sakė Alvydas Pranas Grevas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai rengiami bendradarbiaujant su didžiausiomis mėsos perdirbimo įmonėmis, viešbučiais („Best Werstern“, 5 žvaigždučių viešbučiu „Daugirdas“ ir kt.) duonos ir konditerijos įmonėmis, taip pat partneriais iš užsienio.

“Kuo aktyviau bendradarbiausime su profesinėmis mokyklomis, tuo geriau pasirengsime reikiamus darbuotojus, kurių labai trūksta ir ypač regionuose. Būtina kartu tartis, kokių specialistų reikia daugiau, kartu rengti mokymo programas“, - sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Unikali praktinio mokymo įranga

Duonos-konditerijos sektorinio praktinio mokymo centre šalia modernių konditerijos mokomosios laboratorijos patalpų, puoselėjant liaudies tradicijas, įrengtos mokomosios laboratorijos duonos ir pyrago gaminių gamybai: unikali šakočių kepimo įranga, pastatyta didžiausia Lietuvoje malkomis kūrenama krosnis, kurioje mokoma kepti tradicinę duoną ir pyragus pagal senolių receptus. Tokios mokomosios patalpos yra vienintelės ne tik Kauno regione, bet ir Lietuvoje. Siekiant išsaugoti tautinį paveldą, mokiniams dėstomas kursas “Tradiciniai duonos ir pyrago gaminiai“. Tai vienintelė profesinio mokymo įstaiga Lietuvoje, kuri moko kepti šakočius ir natūralaus raugo juodą duoną.

REKLAMA

Būsimieji viešbučių ir restoranų darbuotojai praktikuosis mokomajame Kauno senamiestyje įsikūrusiame viešbutyje ir restorane, kuriame vienu metu galima aptarnauti 50 svečių. Papietauti gali užsukti kiekvienas praeivis. Virėjų praktiniam mokymui įrengta visa reikiama įranga aprūpinta virtuvė. O mokomojoje parduotuvėje galima įsigyti mokinių pagamintų mėsos bei konditerijos gaminių, taip pat ir lietuviško kulinarinio paveldo gaminių – šakočių, natūraliai raugintos juodos duonos.

Naujai įkurtuose centruose mokysis ne tiktai profesinės mokyklos mokiniai. Čia taip pat bus galima vesti technologijų pamokas bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams, kelti kvalifikaciją technologijų mokytojams, laikyti technologijų egzaminus, rengti technologijų konkursus. Praktinį mokymą centruose galės atlikti ir kitų profesinių mokyklų mokiniai, bus teikiamos paslaugos profesinių mokyklų mokytojams ir verslo įmonėms rengiant seminarus, mokymus, konferencijas, konkursus, suaugusiųjų mokymo užsiėmimus.

REKLAMA

Kadangi sektoriniuose praktinio mokymo centruose įdiegta pati moderniausia įranga, technologines naujoves galės išbandyti įmonės, o jų darbuotojai - kelti kvalifikaciją. Taip pat tobulinti savo kompetencijas galės pagal mainų programas iš užsienio atvykę mokiniai ir mokytojai.

Apie sektorinius profesinio mokymo centrus

Lietuvoje steigiama per 40 sektorinių profesinio praktinio mokymo centrų, kurie aprūpinami moderniausia praktinio mokymo įranga. Centrai steigiami jau veikiančiose profesinėse mokyklose, jose įrengiant pačią moderniausią praktinio mokymo bazę, kuri padeda kuo geriau pasiruošti profesinei veiklai. Pavyzdžiui, būsimieji statybininkai gali praktikuotis statyti dangoraižius, mechatronikai – dirbti kompiuterizuotomis metalo apdirbimo staklėmis, o vairuotojai – pasivažinėti sunkvežimiu ant slidžios dangos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiuose centruose profesijos gali mokytis mokiniai nuo 14 metų, taip pat čia gali praktikuotis visų profesinių mokyklų mokiniai ir net aukštųjų mokyklų studentai, norintys turėti daugiau praktinių įgūdžių. Centrai atviri ir visiems žmonėms, siekiantiems įgyti profesiją ar tiesiog patobulinti profesinius įgūdžius.

Iš viso 70 profesinių šalies mokyklų mokosi per 40 tūkst. mokinių. Šios mokyklos suteikia ir reikalingų praktinių įgūdžių, ir platesnį bendrąjį išsilavinimą. Didžiąją dalį – apie 70 proc. - mokymosi laiko sudaro praktinis mokymas mokykloje ar įmonėje. Kvalifikaciją gali tobulinti ir suaugusieji.

Šiais mokslo metais šalies profesinės mokyklos pasiekė priėmimo rekordą. Mokytis amato įstojo 21,4 tūkst. mokinių, t.y. dešimtadaliu, arba 2 tūkst., daugiau pirmakursių daugiau nei buvo planuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų