REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kaip prezidentas, kuris mintimis ir dvasia yra kartu su jumis, kviečiu kiekvieną sąmoningą Ukrainos pilietį – neleiskite apsišaukėliams jūsų išnaudoti! Reikalaukite referendumo dėl kiekvieno regiono statuso Ukrainoje“, – teigiama V. Janukovyčiaus pranešime ukrainiečiams, kurį „paviešino“ Rusijos propagandinė informacinė agentūra „ITAR-TASS“.

„Kaip prezidentas, kuris mintimis ir dvasia yra kartu su jumis, kviečiu kiekvieną sąmoningą Ukrainos pilietį – neleiskite apsišaukėliams jūsų išnaudoti! Reikalaukite referendumo dėl kiekvieno regiono statuso Ukrainoje“, – teigiama V. Janukovyčiaus pranešime ukrainiečiams, kurį „paviešino“ Rusijos propagandinė informacinė agentūra „ITAR-TASS“.

REKLAMA

Tik visos Ukrainos referendumas, o ne pirmalaikiai išankstiniai prezidento rinkimai gali rimčiau stabilizuoti politinę situaciją ir išsaugoti suverenitetą ir šalies teritorinį vientisumą, mano V. Janukovyčius, tuo prieštaraudamas pats sau, nes tame pačiame pranešime siūlė kiekvienam regionui atskirai nuspręsti dėl savo ateities Ukrainos sudėtyje. Tokiu atveju kalbos apie Ukrainos teritorinio vientisumo išsaugojimą netenka prasmės.

Įtrauktos antikonstitucinės pataisos, taip pat liečiančios išankstinius Ukrainos prezidento rinkimus, „panaikina sąžiningų rinkimų galimybę, kada jie bebūtų rengiami“, – įsitikinęs jis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat V. Janukovyčius kreipėsi į „Regionų partiją“ ir paprašė atstatydinti jį iš garbės pirmininko pareigų bei išbraukti iš partijos sąrašų.

REKLAMA

13 val. 16 min. Janukovyčius reikalauja referendumų dėl visų Ukrainos regionų statuso

Nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį paragino visuose šalies regionuose surengti referendumus dėl jų statuso „Ukrainos sudėtyje“, pranešė Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS.

„Būdamas prezidentu, kuris savo mintimis ir dvasia yra su jumis, raginu kiekvieną blaiviai mąstantį Ukrainos pilietį: nepasiduokite apsišaukėliams! Reikalaukite referendumo dėl kiekvieno iš regionų statuso Ukrainos sudėtyje“, - sakė V.Janukovyčius savo kreipimesi į Ukrainos žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Šį kreipimąsi, kuris yra pirmasis jo pasisakymas per kiek daugiau nei dvi savaites, V.Janukovyčius paskelbė po to, Krymas anksčiau šį mėnesį referendume nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos ir tuomet buvo skubiai į ją inkorporuotas.

Prezidento posto netekęs V.Janukovyčius vasarį pabėgo iš šalies į Rusiją ir dabar, kaip teigiama, gyvena užmiesčio name netoli Maskvos, nors pastaruosius du kartus į visuomenę jis kreipėsi būdamas Rostove prie Dono, esančiame Rusijos pietuose.

V.Janukovyčius sakė, jog nepripažins pirmalaikių prezidento rinkimų, kurie numatyti gegužės 25 dieną, rezultatų. Vietoje šių rinkimų, jo nuomone, turėtų būti surengtas visuotinis referendumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik visuotinis referendumas, o ne skubūs pirmalaikiai rinkimai, gali žymiu mastu stabilizuoti politinę situaciją ir išsaugoti Ukrainos suverenitetą ir vientisumą“, - sakė jis.

Rusijos pareigūnai, tarp jų prezidentas Vladimiras Putinas, tvirtina, kad V.Janukovyčius tebėra teisėtas Ukrainos vadovas, ir atsisako pripažinti naujus provakarietiškus lyderius, atėjusius į valdžią po jo nušalinimo.

Vis dėlto V.Putinas taip pat yra sakęs, kad V.Janukovyčius neturi politinės ateities, todėl neaišku, kokiu mastu buvusio prezidento pareiškimai atspindi Kremliaus politiką.

Regionų partija, kuri daugiau nei dešimtmetį buvo V.Janukovyčiaus marionetė, savaitgalį rengia suvažiavimą, kuriame spręs dėl savo būsimos strategijos.

REKLAMA

Partija pripažino, kad jai būtina nuodugni pertvarka po to, kai iš valstybės vadovo posto buvo pašalintas ukrainiečių nemalonę užsitraukęs jos lyderis, ir nurodė, jog ketina dalyvauti prezidento rinkimuose.

V.Janukovyčius savo pareiškime paprašė sustabdyti jo narystę partijoje ir atleisti iš garbės pirmininko pareigų. Tai turėtų būti padaryta savaitgalį vyksiančio suvažiavimo metu.

09 val. 13 min. „Nusipirkit smegenų“: Maidano savigynos būriai atėjo saugoti Ukrainos Rados nuo „Pravyj sektor“

Ukrainos Aukščiausiąją Radą nuo „Pravyj Sektor“ nacionalistų saugo Maidano aktyvistai, atsistoję tarp besirenkančių ultradešiniųjų ir Rados pastato, praneša censor.net.ua.

REKLAMA

Šiandien „Pravyj Sektor“ vėl pasiruošęs piketuoti prie Aukščiausiosios Rados.

9.07 ryto prie parlamento sienų susirinko apie 500 žmonių ir Maidano apsaugos šimtinė, kurie pasiruošę saugoti Radą nuo galimo šturmo.

Kai kurie aktyvistai laiko plakatus nukreiptus prie „Pravyj Sektor“: „Smurtauji – padedi Putinui!“, „Pravyj sektor“, nusipirk sau smegenų“.

„Pravyj sektor“ būriai pradėjo rinktis prie parlamento sienų apie 9 ryto. Nacionalistai nekreipia dėmesio į juos kritikuojančius lozungus.

Ukrainos ultradešinysis judėjimas surengė audringą protestą dėl savo lyderio žūties per milicijos reidą

Šimtai Ukrainos ultranacionalistų ketvirtadienio vakarą surengė mitingą prie parlamento pastato Kijeve, daužydami langus ir reikalaudami vidaus reikalų ministro atsistatydinimo, praėjus kelioms dienoms po to, kai milicija nušovė vieną iš jų lyderių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elitinės milicijos pajėgos pirmadienį nukovė judėjimo „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“) regioninį lyderį Oleksandrą Muzyčką per susišaudymą, įsiplieskusį, kai pareigūnai atvyko jo suimti vakariniame Rivnės mieste.

Pasak pareigūnų, O.Muzyčka, dar žinomas kaip Saško Bilyj, pradėjo šaudyti pirmas ir žuvo nuo kulkos, iššautos iš jo paties ginklo.

„Pravyj sektor“ atliko itin svarbų vaidmenį tris mėnesius trukusiuose audringuose protestuose, per kuriuos praeitą mėnesį buvo nuverstas Maskvos remiamas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Rusija šį judėjimą laiko neofašistiniu.

Mojuodami šios sukarintos grupuotės raudonos ir juodos spalvos vėliavomis, apie tūkstantis protestuotojų susirinko prie Aukščiausiosios Rados pastato, reikalaudami, kad būtų atstatydintas vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

REKLAMA

Aktyvistai išdaužė kelis langus ir pagrasino jėga veržtis į pastatą, tačiau vėliau atsitraukė, pažadėję grįžti penktadienio rytą.

„Pravyj sektor“ praeitą šeštadienį įkūrė politinę partiją, vadovaujamą savo nacionalinio lyderio Dmytro Jarošo. Jis taip pat paskelbė kandidatuosiantis gegužės 25 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Kaip praneša Rusijos naujienų agentūros, O.Muzyčka buvo ieškomas Maskvos, kuri jį kaltina dėl maždaug 20 Rusijos karių nužudymo per pirmąjį Čečėnijos kartą, kur šis aktyvistas palaikė čečėnų separatistus.

Stambaus sudėjimo O.Muzyčka buvo liūdnai pagarsėjęs dėl portale „YouTube“ paskelbtų vaizdo įrašų, kuriuose matoma, kaip jis grasina Kalašnikovo automatu per Rivnės miesto tarybos posėdį ir čiumpa už gerklės miesto prokurorą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų