REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Jeigu „Tauragės kurjerio“ skaitytojas būtų ryžęsis paskambinti aplinkosaugininkams, brakonierių, sprendžiant iš žuvų kiekio, būtų laukusi solidi bauda. Skaitytojo nuotrauka

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienio vakarą Tauragės mieste, prie restorano „Banga“, aptiktas brakonierių „palikimas“ – tinklai, į kuriuos buvo įsipainiojusios upinės nėgės. Brakonieriai šįkart grobiu nepasidžiaugė – žuvis iš tinklo išleido gamtai neabejingi tauragiškiai. Aplinkosaugininkų teigimu, ši vieta brakonieriams labai patraukli. Todėl miesto valdžia netrukus prie „Bangos“ planuoja įrengti vaizdo stebėjimo kameras.

REKLAMA

 

Aptiko atsitiktinis praeivis

 

Sekmadienį, apie 21 valandą, palei Jūros upę vaikštinėjęs tauragiškis netoli restorano-viešbučio „Banga“ pastebėjo iš vandens kyšančius tinklus.

– Priėjus arčiau pasidarė aišku, kam jie skirti – buvo matyti, kad jais gaudomos žuvys. Pradėjus tinklus tempti paaiškėjo, kad juose daugybė žuvies. Negaliu tiksliai įvardyti, kiek ir kokios rūšies žuvų tinkluose buvo, bet aiškiai matėsi daug upinių nėgių. Nesumojau, ką reikia tokiu atveju daryti. Todėl perpjoviau tinklą ir paleidau žuvis į laisvę, – pasakojo brakonierių pėdsakus aptikęs tauragiškis.

REKLAMA
REKLAMA

 

Viena upinė nėgė Tauragėje – 90 litų

 

Tauragės aplinkos apsaugos agentūros inspektorius gyvajai gamtai Petras Survilas paaiškino, kad vyras pasielgė iš dalies tinkamai ir prisiminė, kad nurodytoje vietoje brakonieriaujama nebe pirmą kartą.

– Tai brakonierių pamėgta vieta. Šiemet čia jau nustatėme brakonieriavusius asmenis. Gaila, kad šįkart tauragiškis paskubėjo ir ėmė žuvis gelbėti apie radinį nepranešęs aplinkosaugai. Būtume palaukę tinklų savininkų ir sulaikę juos nusikaltimo vietoje, – komentavo aplinkosaugininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak P.Survilo, viena upinė nėgė yra vertinama 30 litų. Tačiau Tauragėje, ties Jūros užtvanka, sužvejota žuvis yra vertinama triskart brangiau. Mat Jūros atkarpoje nuo užtvankos iki Vasaros estrados žvejoti griežtai draudžiama – čia yra ichtiologinis draustinis. Aplinkosaugininkai gali nubausti netgi pro šalį su meškere keliaujantį nesusipratėlį. O šįkart, kaip pastebėjo aplinkosaugininkas P.Survilas, buvo žvejojama ne tik neleistinoje vietoje, bet ir neleistinu įrankiu, t.y. tinklais.

– Įvykio vietoje sučiuptus brakonierius baudžiame administracine tvarka. Už žvejybą tinklais gresia bauda nuo 400 iki 1000 litų. Tačiau žalos gamtai atlyginimas, padidinus įkainius, išaugo kur kas labiau ir sudaro išties įspūdingas sumas. Pavyzdžiui, šiemet toje pačioje vietoje, prie „Bangos“, sulaikėme du piliečius, kurie gamtai padarė 4909 Lt žalą, už pažeidimą jie abu buvo nubausti baudomis po 1000 Lt. Šiuo metu vyksta kita aplinkosauginė akcija „Lydeka 2014“. Tad visą savo dėmesį ir laiką skiriame būtent šiai akcijai. Tačiau žinodami, kokia patraukli brakonieriams yra vieta prie „Bangos“ ir kad čia nuolat būna pažeidimų, kreipėmės į miesto valdžią – prašėme, kad čia būtų įrengta vaizdo stebėjimo kamera. Galbūt tada pavyks apriboti brakonierių įžūlumą? – atvirai dėstė aplinkosaugininkas P.Survilas.

REKLAMA

Pernai brakonieriavusieji prie „Bangos“ aplinkosaugininkams įkliuvo šešis kartus. Visais atvejais jie buvo prigaudę tiek žuvies, kad žalą gamtai teko atlyginti tūkstančiais litų skaičiuojamomis sumomis. Du kartus per praėjusius metus toje pačioje vietoje įkliuvo tie patys brakonieriai. Žuvų gaudykles ten buvo įrengę tėvas ir sūnus. Vienąkart jiems teko sumokėti 17 tūkstančių litų, kitą – 20 tūkst.Lt.

 

Vaizdo kamera bus

 

Tauragės miesto seniūnas vakar patvirtino – vaizdo kamera prie „Bangos“ tikrai atsiras.

– Gavome aplinkosaugininkų prašymą įrengti vaizdo stebėjimo kamerą ir žadėjome priimti sprendimą. Galiu atsakyti jiems dabar – atsakymas teigiamas, tokia galimybė tikrai yra. Neturime tiek pinigų, kad galėtume įrengti papildomą kamerą. Bet galime esančiąją atokiau perkelti arčiau upės kranto. Suskaičiavome, kiek reikėtų kabelio. Manau, darbai atsieitų 700–800 litų. Kol kas dar negaliu pasakyti, kada šiuos pinigus pavyks rasti – dar tik metų pradžia. Sutinku, kad tai nedidelė suma, bet miesto seniūnijai ir ji svarbi, – sakė miesto seniūnas Virginijus Žilius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų