REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį pirmą kartą susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir, kaip tikimasi, pagrindinis dėmesys per jų susitikimą bus skirtas pastangoms kovoti su pasauline nelygybe.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį pirmą kartą susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir, kaip tikimasi, pagrindinis dėmesys per jų susitikimą bus skirtas pastangoms kovoti su pasauline nelygybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obamą lydi JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris). Amerikiečių delegaciją per Apaštališkuosius rūmus į popiežiaus studiją nulydėjo šveicarų gvardiečiai ir popiežiaus dvariškiais vadinami padėjėjai.

REKLAMA

„Nuostabu čia būti“, – popiežiui pasakė B.Obama, prasidedant jų susitikimui Vatikano Apaštališkuosiuose rūmuose.

„Tai didelė garbė. Esu didelis gerbėjas, - pridūrė B.Obama. – Labai dėkoju, kad priėmėte mane."

B.Obama yra devintas prezidentas, su oficialiu vizitu apsilankęs Vatikane.

Popiežius, su kuriuo B.Obama susėdo šį kartą, yra ne toks, kaip ankstesnis jį priėmęs pontifikas. JAV prezidentui 2009 metais aplankius popiežių Benediktą XVI, įvyko nuoširdus susitikimas, tačiau jis vis tiek atkreipė dėmesį į Bažnyčios ir B.Obamos nuomonių skirtumus dėl abortų.

REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, B.Obamos administracijos ir Katalikų Bažnyčios santykiai yra sudėtingi. Vatikano pareigūnai sako, kad B.Obama neišvyks neišgirdęs Pranciškaus nuomonės apie prezidento sveikatos apsaugos sistemą ir jos įpareigojimus sveikatos draudimą taikyti ir kontracepcijai.

Tačiau Baltieji rūmai Pranciškų vertina kaip populiarų popiežių, o jo akcentą ekonominei nelygybei – kaip moralinį pateisinimą prezidento ekonominei darbotvarkei.

„Atsižvelgiant į jo didelį moralinį autoritetą, kai popiežius kalba, tai turi didžiulį svorį“, – sakė B.Obama interviu Italijos dienraščiui „Corriere della Sera“, kuris buvo išspausdintas prieš prezidento ir popiežiaus susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis gali priversti žmones visame pasaulyje sustoti ir galbūt permąstyti senas nuostatas ir pradėti elgtis vieniems su kitais padoriau ir su didesne užuojauta“, – sakė JAV lyderis.

Pirmasis juodaodis JAV prezidentas apie pirmąjį popiežių iš Lotynų Amerikos minėtame interviu kalbėjo kaip apie įkvepiantį žmogų.

„Šventasis Tėvas įkvepia žmones visame pasaulyje, tarp jų – mane“, – sakė B.Obama, bet pridūrė: „Tai nereiškia, kad sutariame visais klausimais“.

Šis susitikimas yra atokvėpis B.Obamai per jo šešių dienų kelionę Europoje, kurios metu dominuoja Krymo krizės klausimas, be to, JAV lyderis neabejotinai viliasi, kad didžiulis popiežiaus populiarumas bus naudingas ir jo paties įvaizdžiui.

REKLAMA

Prieš susitikimą Pranciškus aukojo mišias, kuriose dalyvavo 500 Italijos politikų ir per kurias jis perspėjo juos netapti „kietaširdžiais“ ir „korumpuotais“.

B.Obama amžinajame mieste taip pat susitiks su naujuoju Italijos premjeru Matteo Renzi (Matėjumi Renciu) – jauniausiu Europoje vyriausybės vadovu – ir šalies prezidentu Giorgio Napolitano (Džordžu Napolitanu), be to, jam bus surengta privati ekskursija po Koliziejų.

Diplomatiniai santykiai tarp Italijos ir Jungtinių Valstijų yra glaudūs, nors Roma atsargiai vertino sankcijų Rusijai įvedimą dėl Ukrainos krizės.

REKLAMA

B.Obama savo interviu akcentavo Italijos „lemiamą vaidmenį“ Viduržemio jūros regione, gyrė M.Renzi pirmajam savo užsienio vizitui pasirinkus Tunisą ir sakė, kad Vašingtonas ir Roma bendradarbiauja dėl Libijos atstatymo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų