REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais metais grūdų augintojai jau priprato prie klimato kaprizų pasaulinėje rinkoje, o štai svyruojančios supirkimo kainos kelia nusivylimą.

Pastaraisiais metais grūdų augintojai jau priprato prie klimato kaprizų pasaulinėje rinkoje, o štai svyruojančios supirkimo kainos kelia nusivylimą.

REKLAMA

Praėjusią savaitę „Linas Agro“ surengtoje žemės ūkio konferencijoje Kaune pateiktos pirmosios 2014-ųjų grūdų derliaus kainų prognozes. Žinoma, šios prognozės, kaip ūkininkai sako, kol kas rašomos tik šakėmis ant vandens. Tačiau pasvajoti niekas nedraudžia, juolab kad niekas nesišvaisto ir garantijomis.

Nekokios prognozės

Bet kuriuo atveju jei prognozės nepasitvirtins, bus galima rasti jas pateisinančių argumentų. O jei pasitvirtins, tada bus galima kelerius metus šį atsitiktinumą priminti partneriams, konkurentams. Bendrovės „Linas Agro“ Augalininkystės skyriaus vadovas Nerijus Liukenskis nebuvo originalus, ūkininkams patardamas laikytis klasikinės prekybos rinkoje taisyklės – būsimą derlių padalyti į tris dalis: „Iki javapjūtės ar jos metu parduoti apie 25 proc. derliaus, lapkričio–sausio mėnesiais parduoti apie 50 proc. derliaus, o likusią dalį palikti vasario bei kovo mėnesiams.“ Dauguma ūkininkų derlių padalija į tris lygias dalis, o kai kurie rizikuoja. Štai praėjusį sezoną laimėjo derlių pardavę ankstyvą rudenį. O kaip bus šį kartą? Tik Dievas tai žino. Štai kupiškėnas Zigmantas Aleksandravičius neslėpė nueinantis į savo laukus ir ten pasikalbantis su Dievu. Praėjusį sezoną tokio pokalbio rezultatai buvo sėkmingi.

Taigi „Linas Agro“ konferencijoje nuskambėjo prognozė, kad šįmet grūdų augintojai už toną kviečių gali tikėtis gauti nuo 700 iki 750 Lt. Mažai! Tarp konferencijoje dalyvavusių ūkininkų nuvilnijo nusivylimo atodūsis.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos juda amerikietiškais kalneliais

Praėjusią savaitę kviečių kainos JAV ir ES rinkose judėjo lyg amerikietiškais kalneliais. Štai ketvirtadienį Londono biržoje (LIFFE) kviečių kaina išaugo 1,2 proc. – iki 168,35 svarų sterlingų, Paryžiaus biržoje (MATIF) – 2,2 proc. ir pasiekė 296,7 euro, o Čikagos biržoje (CBOT) – 2,4 proc. ir pasiekė 261,5 JAV dolerių už toną. MATIF biržoje gegužės mėnesio rapsų kaina išaugo nuo 400 iki 405,25 eurų už toną. O jau kitą dieną Londone kviečių kaina nukrito 0,6 proc., Paryžiuje – 0,9 proc. ir Čikagoje – 1,5 proc.

REKLAMA

Kokios tokių svyravimų priežastys? Šiuo metu ekspertai svarsto, ar įvykiai Ukrainoje, t. y. Krymo aneksija ir Rusijos ginklų žvanginimas prie sienos su Ukraina, padarys ilgalaikę įtaką pasaulinei grūdų rinkai. Tačiau manoma, kad daugiau lems klimato pasikeitimai Amerikos žemyne: – jau žinoma, kad JAV ir Kanadoje iššalo didelė žiemkenčių dalis.

Ir geros, ir blogos žinios

Prie klimato kaprizų pastaraisiais metais baigiame įprasti. Netrūksta jų ir prasidėjusį sezoną. Štai praėjusių metų gruodį Argentinoje iki sausio vidurio siautė neregėta sausra. Ekspertų duomenimis, ji pakenks sojų derliui. O JAV ir Kanadą kankino kaip reta dideli šalčiai, tačiau svarbiausia, kad JAV vidurio pietų stepėse sausą rudenį užklupo šalčiai. Australija yra viena stambiausių kviečių eksportuotojų. Štai 2012 m. ši valstybė eksportavo 10,4 mln. tonų, o 2013 m. – 7,7 mln. tonų kviečių. Manoma, kad ši tendencija išliks – šįmet dėl sausros eksportas, tikėtina, dar sumažės.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai labai atsargiai prognozuoja Ukrainos dalyvavimo galimybes rinkoje ir ne tik dėl įtemptų santykių su Rusija. Pernai rudenį Ukrainą kamavo lietus, todėl ūkininkai nespėjo geriausiu laiku pasėti žiemkenčių. O štai Brazilijoje orai buvo palankūs, tad laukiama labai gero sojų derliaus. Tačiau svarbiausia, kad grūdus importuojančios Meksika, Pietų Korėja, Kinija planuoja didinti grūdų importą, be to, atsigauna prekyba su Iranu.

Laukiama prastesnio derliaus

Europos Komisija prognozuoja, kad šįmet javų derlius turėtų būti 301,3 mln. tonų. Tai būtų 0,2 proc. mažesnis derlius, palyginti su 2013 m., tačiau 6 proc. didesnis už vidutinį derlių. Šįmet ES kviečių derlius bus 144,5 mln. tonų ir tai turėtų būti trečias tokio dydžio derlius per visą ES istoriją. Štai Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos (ŽŪMPRIS) duomenimis, 2014 m. daugelyje ES šalių jau pasėta daugiau javų negu praėjusį sezoną. Pirminiais duomenimis, minkštųjų kviečių ir kvietrugių pasėta 3,6 proc. daugiau, todėl visų javų pasėlių plotas padidėjo beveik 1 proc. (per 400 tūkst. ha). Tiesa, kietųjų kviečių pasėta 1,2 proc. mažiau, žieminių miežių – 0,9 proc. mažiau, rugių – 5,7 proc. mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisijos ekspertai prognozuoja, kad šįmet rapsų derlius prilygs pernykščiam, t. y. bus 20,7 mln. tonų. O Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) padidino 2014–2015 m. sezono kviečių derliaus prognozę 0,5 mln. tonų – iki 304 mln. tonų, taigi pagal naujausius skaičiavimus būsimo sezono derlius bus 1,7 proc. mažesnis nei 2013–2014 m.

Preliminarios grūdų supirkimo kainos Lietuvoje 2014 03 21

Grūdai Kaina, Lt už t

Kviečiai E 650–690 Kviečiai I 645–680 Kviečiai II 640–670 Kviečiai III 630–670 Kviečiai IV 590–640 Rugiai I 430–520 Miežiai I 470–580 Kvietrugiai 500–570 Avižos 300–420 Rapsai 1 220–1 280

Šaltinis – grain.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų