REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina Seime atsakydamas į klausimus patvirtino, jog Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis atsisakė susitikti su saugumo pareigūnais.

Kalbėdamas Seime G.Grina sakė, jog politiką norėta įspėti dėl galimybės atsidurti priešiškų interesų lauke, ir apgailestavo, kad jis nesutiko susitikti. V.Tomaševsis BNS sakė su VSD pareigūnu nesusitikęs, nes nebuvęs tikras, ar tai nėra provokacija.

Klausiamas, kada buvo bandyta susisiekti su V.Tomaševskiu, VSD vadovas sakė neprisimenantis konkrečiai datos, „galbūt mėnesio laikotarpy“.

„Mes bandėm pakalbėti, ar jam kažkas tai poveikio (nedaro - red.), mes visą laiką domimės, jei asmuo kažkur papuola, tai stengiamės išsiaiškinti problemas. Tai arba asmuo nori kalbėtis, arba ne“, - vėliau žurnalistams sakė G.Grina.

REKLAMA
REKLAMA

Į detales jis daugiau nesileido, tik patvirtino, jog su V.Tomaševskiu buvo bandyta kalbėtis ir jis atsisakė vieną kartą.

„Kitas dalykas, kas kelia nerimą Krymo įvykių kontekste, kad kai kurių tautiniu pagrindu sudarytų politinių darinių atstovai ne tik kad nepasmerkė, bet ir tiesiogiai ar ne pritarė Rusijos veiksmams Ukrainoje“, - pasisakydamas Seime pabrėžė G.Grina.

REKLAMA

LLRA vadovas V.Tomaševskis kovo pradžioje buvo išplatinęs viešą pareiškimą, kuriuo sukritikavo Vakarų remiamą, bet Maskvos nepripažįstamą naująją Ukrainos vyriausybę. V.Tomaševskis pranešime teigė, kad naujoji Ukrainos valdžia netinkamai elgiasi tautinių mažumų atžvilgiu, o kai kurie Maidano lyderiai užima nacionalistinę poziciją.

„VSD savo veiklą fokusuoja į kitų valstybių, o ne Lietuvos piliečių veiksmus, tačiau esant įtarimų dėl paveikumų ar įtakojimų VSD imasi prevencijos priemonių. (...) Tuos Lietuvos piliečius, kurie yra patekę į priešiškų interesų lauką, VSD pagal galimybes įspėja, o ne baudžia, nes patekimas į priešiškų interesų lauką nėra nusikaltimas. Yra politikų, kurie vienu ar kitu būdu buvo įspėti apie riziką patekti į priešiškų interesų įtaką. Čia dėl įtarimą keliančių asmenų bandymų prieiti prie sprendimus priimančių valstybės tarnautojų ir pareigūnų. Deja, su liūdesiu turiu pasakyti, kad pasitaiko atvejų, kai nenorima net susitikti pokalbio su žvalgybos pareigūnu. Buvo nemalonus pavyzdys, kai pilietis, parlamentaras V.Tomaševskis atsisakė susitikti su žvalgybos pareigūnu“, - kalbėjo G.Grina.

REKLAMA
REKLAMA

VSD vadovas pasisakydamas Seime taip pat tvirtino, kad asmenys nėra stebimi pagal jų priklausomybę „kokiai nors mažumai ar ne mažumai“. „Mes stebime asmenų sąsajas su valstybėmis, kurios turi priešiškų interesų Lietuvos valstybei“, - pažymėjo G.Grina.

„Tikrai Lietuvos nacionalinis saugumas gali susilpnėti, jeigu tautinės mažumos vieną gražią dieną pasidarys vienos didelės valstybės įkaitais. Pati tautinė mažuma pirmiausia gali reaguoti į tos valstybės, kuri gali daryti įkaitu, veiksmus“, - kalbėjo VSD vadovas.

Pats V.Tomaševskis BNS antradienį tvirtino susitikti nepanoręs dėl to, kad nebuvo tikras, jog jam skambinęs VSD atstovas nėra „provokatorius“. Europarlamentaras teigė sulaukęs minėto asmens skambučio prieš dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai netiesa. Man skambinęs (asmuo) net neprisistatė, aš turėjau iš jo ištraukti, kas jis toks yra. Po to prisistatė - kažkoks specialistas Petrauskas, kad nori susitikti, paklausiau, dėl ko, sako, ne telefoninis pokalbis. Aš jo nemačiau, nežinau, gal čia koks provokatorius, pasiūliau veikti pagal įstatymus. Po to, baigiant mūsų pokalbį, jam pasakiau: jei jūsų viršininkas Grina nori su manimi susitikti, rasiu laiko susitikti. Bet iš paties Grinos kvietimo nesulaukiau“, - savo versiją pateikė LLRA vadovas.

VSD ataskaitas bei kitą informaciją V.Tomaševskis vadino kompromitacija. Jis pripažino, jog Maskvoje 2012 metais yra lankęsis, tačiau tai darė ne politiniais tikslais, o su šeima viešėjo vienoje Maskvos gydymo įstaigų. „Jei kažkas ten kažką rašo, tai turi rašyti solidžiai. Kaip jūs puikiai žinote, mes su Rusų sąjunga nebendradarbiaujame, čia yra Darbo partijos (partnerė), žinote puikiai (...). Čia yra painiava, kompromitacija. O dėl mano išvykos į Maskvą - taip, buvau su šeima vieną dieną Maskvoje. Buvome klinikoje, buvo didysis penktadienis 2012 metais. Buvome nuvykę gydyti vaiko. Tai čia kažkoks persekiojimas, kažkokie stalinistiniai laikai atėjo?“, - piktinosi V.Tomaševskis.

REKLAMA

Praėjusiais metais paskelbtoje VSD informacijoje buvo nurodoma, kad pernai Rusijos prezidento administracijos vienoje valdyboje yra lankęsi LLRA bei Lietuvos rusų sąjungos atstovai, šiemetinėje ataskaitoje teigiama, kad Rusija siekia išnaudoti Vilniaus krašto problematiką ir „kai kurių Vilniaus krašto lenkų bendruomenės lyderių veikla ir keliami reikalavimai atitinka Rusijos vykdomos užsienio politikos tikslus“.

 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų