REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Skardžiui – opozicijos kaltinimai sąmoningai boikotuojant Lietuvos energetinį saugumą

B. Vėsaitė apie laikinosios komisijos išvadas: mes ne kenkėjai, mes gerbiame vartotojų kišenę(papildyta 14:14)

Seimas antradienį pritarė išvadų, kurias pateikė Laikinoji komisija, tyrusi Andriaus Kubiliaus Vyriausybės darbus energetikos sektoriuje, projektui.

Seimas antradienį pritarė išvadų, kurias pateikė Laikinoji komisija, tyrusi Andriaus Kubiliaus Vyriausybės darbus energetikos sektoriuje, projektui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisija, tyrusi 2007 metų Nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatus ir situaciją energetikos sektoriuje, iki kovo 28 d. pateiks savo išvadas ir siūlymus, išskyrus išvadas ir pasiūlymus dėl vieno nutarimo straipsnio, kuriuo klausiama, ar tiesa, kad AB „Klaipėdos nafta“ įsipareigojo už plaukiojančios suskystintų gamtinių dujų (SGD) saugyklos nuomą mokėti 492 000 Lt per dieną neatsižvelgiant į tai, ar ji bus naudojama, bei ar tiesa, kad sutartyje dėl šios saugyklos nuomos nėra nurodyta likutinė saugyklos vertė.

REKLAMA

Išvadas šiais klausimais laikinoji komisija Seimui pateiktų šių metų pabaigoje. Tai, anot Laikinosios komisijos vadovo Artūro Skardžiaus, leistų SGD terminalo įgyvendinimo tyrimą pratęsti, kai jis jau bus baigtas statyti ir nebūtų sukelta grėsmė Lietuvos energetiniam saugumui, kadangi priešingu atveju vykdomas sutartis tektų stabdyti.

Opozicija: tai įrankis, nukreiptas prieš energetinę nepriklausomybę

Savo išvadose siūlanti kreiptis į prokurorus dėl beveik visų svarbiausių konservatorių energetikos projektų, komisija sulaukė energingo oponentų nepritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pristačiusiam siūlymus jos pirmininkui A. Skardžiui buvo priekaištaujama dėl susireikšminimo, jo buvo teiraujamasi, ar žino, kokios žalos gali atnešti, jam buvo aiškinama, kad komisijai derėjo nagrinėti ne tik 2009-2012 metų energetikos politiką, bet ir ankstesnės vyriausybės sprendimus. O konservatorius A. Ažubalis net pareiškė, kad siekis atidėti kai kuriuos klausimus esąs „dar vienas būdas kompromituoti Lietuvos energetinį saugumą“, nes A. Skardžius ir jį palaikantys esą „siekia, kad energetinio saugumo projektai ir toliau būtų viešai kvestionuojami mūsų partnerių tarptautinėje erdvėje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į tai, A.Skardžius replikavo, kad „dūmų uždanga“ neva Lietuvos energetiniai projektai pavojuje, tikriausiai kyla dėl baimės, jog bus įvardinti kaltininkai, o komisijos narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė pareiškė, kad „skandalas dėl SGD terminalo yra uždanga siekiant pridengti 8 epizodus dėl kreipimosi į prokuratūrą“.

Opozicijai atstovaujantys liberalas Eugenijus Gentvilas pridūrė, kad valdantieji taip siekia „politinio revanšo prieš buvusią vyriausybę“, konservatorius A. Ažubalis buvo dar griežtesnis. Jis apeliavo į parlamentarus, ragindamas neatidėti komisijos išvadų ir teigė, jog dalis valdančiųjų „iš principo sąmoningai sabotuoja Lietuvos energetinio saugumo projektus“, ir „tie projektai, kuriuos šią kadenciją dar buvo galima sustabdyti (skalūninių dujų žvalgyba, VAE), buvo sustabdyti, o tie projektai, kurių sustabdyti jau nebuvo įmanoma, dabar yra sabotuojami“. „Įrankis, nukreiptas prieš Lietuvos energetinę nepriklausomybę“, – tokiais žodžiais anot A. Ažubalio, galima apibūdinti laikinosios komisijos vadovą A. Skardžių.

REKLAMA

Spaudos konferencija – svarstymui nepasibaigus

Dar tebevykstant diskusijoms, įsiplieskusioms iš karto po to, kai Seime buvo pristatytos laikinosios tyrimo komisijos „Dėl 2007 metų Nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo” išvados, vykusioje spaudos konferencijoje komisijos nariai žurnalistams sakė rekomenduosiantys suburti išvaikytus energetikos profesionalus ir sukurti profesionalių komandą – savotišką tarybą, kuri prižiūrėtų vykstančius procesus.

REKLAMA

(papildyta 14:14)

B. Vėsaite: mes ne kenkėjai, mes gerbiame vartotojų kišenę

Komisijos nariai pabrėžė, kad buvusios vyriausybės sprendimai buvo ne vartotojų naudai. Pavyzdžiui, vien dėl VIAP-o (viešuosius interesus atitinkančios paslaugos – red. past.) ir nepagrįstai pakeltų elektros kainų 2011 metais vartotojai papildomai sumokėjo dešimtis milijonų litų.

Pabrėžęs, kad lyginant su elektros energija, importuojama iš Skandinavijos, Lietuvoje gaminama elektros energija būtų nepalyginamai brangesnė, A. Skardžius priminė, kad Lietuvos elektrinei (Elektrėnai), kurios gaminama elektros energija yra brangesnė, 2010 metais buvo nurodyta pagaminti tam tikrą kiekį elektros energijos, jis sakė, kad iš vartotojų papildomai buvo surinkta apie 50 mln. „papildomų litų, kurie dabar jau yra gražinami“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Piktnaudžiavimas yra didžiulis“, – spaudos konferencijoje sakė komisijos pirmininkas A. Skardžius, vardindamas sumas, išleistas konsultantams, viešųjų ryšių kompanijoms, mokymams ir kitiems tikslams. Jis taip pat priminė, kad dėl Visagino atominės elektrinės atliekami 2 ikiteisminiai tyrimai.

„Nė vienas komisijos narys nėra prieš Suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimą. Ir juo mojuojama tarsi uždanga dėl kitų pažeidimų, padarytų per 2008-2012 metus. Galima daryti klaidų, bet negalima likti toje klaidoje“, – sakė žurnalistams laikinosios komisijos narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė. Anot jos, komisijos siūlymai skirti tam, kad „tų klaidų, kurios buvo daromos buvusios vyriausybės, nebūtų kartojama“.

REKLAMA

Kalbėdama apie Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymą, ji minėjo, kad darbai vėluoja 5-6 metus. „Užuot gaminęs elektros energiją, reaktorius (2-asis) dabar sunaudoja 41 mln. litų per metus. B1 vėluoja jau apie 4 metus, iš karto 160 mln. litų susidaro“, – skaičiavo ji.

Išreiškusi nusistebėjimą „kodėl buvo sąmoningai stabdomas IAE uždarymas“, ji teigė, kad darbai vėl pajudėjo tik po to, kai po rinkimų pasikeitė vyriausybė, bei teigė, kad A. Kubiliaus vadovaujama vyriausybė „galbūt darė teisingus sprendimus, priimdama vieną ar kitą projektą, bet tai buvo daroma ne Lietuvos vartotojų naudai“.

REKLAMA

Komentuodamas laikinosios komisijos išvadas parlamentaras Valdas Vasiliauskas sakė, kad jie rekomenduos vyriausybei „sugražinti VSD strateginių energetikos objektų priežiūros funkciją“. Komisija taip pat rekomenduoja prie Seimo sukurti visuomeninę energetikos profesionalų tarybą, kuri prižiūrėtų, kas vyksta Lietuvos energetikos sektoriuje.

Anot B. Vėsaitės, „buvusi vyriausybė nenori atsakomybės, užtat dabar ir mojuoja SGD vėliava ir bando pareikšti, kad mes esame kenkėjai“. „Mes ne kenkėjai, mes gerbiame Lietuvos vartotojų kišenę“, – spaudos konferencijoje sakė socialdemokratė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keistas sutapimas

Nežinia, dėl kokių priežasčių, tačiau spaudos konferencijos laikas sutapo su laiku, kai Seimo posėdžių salėje toliau vyko diskusijos dėl laikinosios komisijos išvadų ir nutarimo projekto. Todėl čia komisijos pirmininko adresu nepašykštėta ir replikų. „Noriu atkreipti dėmesį į iškalbų faktą – komisijos pirmininko A. Skardžiaus šiuo metu nėra salėje, o tai rodo, kad jam neįdomus dialogas. Jis turi susiformavęs nuomonę, šis projektas jam yra galutinis“, – sakė konservatorius Petras Auštrevičius.  

REKLAMA

Premjeras nepritarė

Kaip jau skelbta, premjeras Algirdas Butkevičius sako nepritariantis jo partiečio socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovaujamos Seimo komisijos išvadoms dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) projekto. Jis teigė ketinantis siūlyti Vyriausybei, įgyvendinus projektą, atlikti nepriklausomą auditą. Anot premjero atstovės spaudai Evelinos Butkutės-Lazdauskienės, premjeras siūlė „pirma – pritarti tyrimo komisijos išvadoms, išskyrus 4 str. 5, 11 punktams, o tiksliau, nepritarti išvadoms dėl SGD terminalo. Antra – siūlyti Seimui įpareigoti Vyriausybę įgyvendinus projektą atlikti nepriklausomą auditą“. Anot jos, premjero manymu, komisijos darbas dėl SGD projekto neturėtų būti pratęstas, o Seimas įpareigotų Vyriausybę vėliau atlikti auditą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų