REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytų Europos vyriausybės, derybose dėl naujų ilgalaikių sutarčių iš Rusijos „Gazprom“ siekiančios išsiderėti mažesnes dujų kainas, svarsto galimybes kaip kozirį panaudoti gamtinių dujų importo iš JAV perspektyvas, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Rytų Europos vyriausybės, derybose dėl naujų ilgalaikių sutarčių iš Rusijos „Gazprom“ siekiančios išsiderėti mažesnes dujų kainas, svarsto galimybes kaip kozirį panaudoti gamtinių dujų importo iš JAV perspektyvas, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizė Ukrainoje paskatino Rytų Europos šalis dar aktyviau raginti JAV sušvelninti apribojimus dujų eksportui – pirmadienį Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija patvirtino jau septintąjį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) eksporto leidimą.

REKLAMA

Dėl naujų sutarčių su „Gazprom“ derasi Lietuva, Estija, Vengrija bei Bosnija ir Hercegovina, nes dabartinių sutarčių galiojimas baigiasi kitąmet. Pasak šių šalių pareigūnų, JAV vis aktyviau vykstantys debatai dėl energijos eksporto suteikia jiems papildomą svertą derybose su Rusijos dujų milžine.

„Be jokios abejonės, tai jau vyksta“, – pareiškė „The Financial Times“ Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. „Paklausykite, ką sako ekspertai – ateityje dujos bus pigesnės.“

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu eksporto įstatymai pasikeis arba iš [Baracko] Obamos administracijos bus matyti tokių ženklų, tai kitąmet padarys poveikį deryboms su „Gazprom“, nes mūsų derybinė pozicija bus stipresnė ir turėsime politinį svertą“, – pareiškė leidiniui kitos Rytų Europos šalies diplomatas.

JAV dujų gavyba didėja dėl skalūnų energijos bumo. Tačiau JAV dujos Europai šiuo metu nėra prieinamos, bet šalys, nerimaujančios dėl jų priklausomybės nuo „Gazprom“ (pavyzdžiui, Lietuva visas dujas perka iš Rusijos), norėtų pirkti dujas iš Jungtinių Valstijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Neverovičius antradienį kalbės JAV Senato energetikos komiteto posėdyje dėl eksporto taisyklių sušvelninimo. Pagal dabartines taisykles eksportuotojams reikia gauti vyriausybės leidimą, kad jie galėtų parduoti SGD šalims, su kuriomis JAV nėra pasirašiusios laisvos prekybos susitarimo.

Paklaustas, ar apsilankymas Senato komiteto posėdyje iš esmės galėtų sustiprinti Lietuvos pozicijas derybose su „Gazprom“, ministras atsakė: „Na, jei jūs tai taip suprantate, aš neturiu nieko prieš.“

„Gazprom“ artimi šaltiniai „The Financial Times“ teigė, kad įmonės derybos bus pagrįstos tuo, ar konkreti šalis turi alternatyvių tiekėjų. Jų teigimu, Lietuva dar nėra pasirašiusi jokių susitarimų dėl JAV SGD pirkimo.

REKLAMA

J.Neverovičius pripažino, kad JAV artimiausiu metu Europai SGD tiekti negalės, nes pirmasis jų eksporto terminalas pradės veikti ne anksčiau 2015 metų.

Tačiau jis pabrėžia, kad eksporto liberalizavimas duotų svarbų ilgalaikį ženklą rinkoms ir dujų gamintojams. SGD eksportas iš pirmojo JAV terminalo, kuris pradės veikti, bus pradėtas tik 2015 metų antrąjį pusmetį. Šio Luizianoje statomo terminalo savininkai jau pasirašė ilgalaikes sutartis dėl didžiosios savo dujų dalies tiekimo vartotojams Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Indonezijoje, kuriose kainos yra aukštesnės negu Europoje.

REKLAMA

Tačiau J.Neverovičius pažymi: „Padėtis rinkoje per vieną dieną nepasikeis. Tai yra procesas, kuris lėtai, bet užtikrintai prasideda ir, tikėkimės, jis leis sukurti pasaulinę dujų rinką.“

Lietuva „Gazprom“ vykdomą politiką kritikuoja bene aktyviausiai Europoje. Šalies skundai dėl didelių dujų kainų paskatino Europos Komisiją pradėti tyrimą dėl galimų Rusijos dujų milžinės konkurencijos įstatymų pažeidimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų