REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dygstant įspėjamiesiems ženklams, skelbiantiems apie apmokamą automobilių stovėjimą kiemuose, gyventojams kyla nemažai klausimų. Šiauliečiai rūpinasi savo duomenų saugumu. Neaišku ir kaip gauti leidimus centre gyvenantiems, bet nuosavybės teisės į būstą neturintiems gyventojams.

Dygstant įspėjamiesiems ženklams, skelbiantiems apie apmokamą automobilių stovėjimą kiemuose, gyventojams kyla nemažai klausimų. Šiauliečiai rūpinasi savo duomenų saugumu. Neaišku ir kaip gauti leidimus centre gyvenantiems, bet nuosavybės teisės į būstą neturintiems gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Etaplius.lt kalbina bendrovės „Stova“ pardavimų skyriaus vadovą Artūrą Satkūną ir teiraujasi, ką reikia žinoti. Valstybės duomenų apsaugos inspekcija aiškina, ar minėta įmonė teisėtai renka asmeninius gyventojų duomenis.

REKLAMA

- Kaip gyventojui sužinoti, ar jo gyvenamoji vieta patenka į apmokestintą automobilių stovėjimo zoną?

- Gyventojas, norėdamas sužinoti, ar jo pastatas patenka į apmokestintą zoną, gali pasižiūrėti interneto tinklalapyje. Prie Šiaulių miesto skilties yra žemėlapis, kuriame sužymėtos zonos, kurios patenka į apmokestinimo ribas. Pagrindinė gyventojų daroma klaida, kad nepasitikrinę, ar jų namas patenka į apmokestintą zoną, teikia mums prašymus.

REKLAMA
REKLAMA

- Kur stovės nauji mokėjimo aparatai ir kokiu principu bus mokama už automobilio statymą?

- Nauji mokėjimo automatai bus pastatyti tose vietose, kur stovi nauji ženklai gatvėse. Kiemuose mokėjimo automatai nebus statomi.

Visose vietose, kur rinkliava buvo renkama iki šiol, ji bus renkama ir toliau, tvarka nesikeičia. Naujai atsiradusios vietos gatvėse, kaip Rūdės g. pabaiga prie Vilniaus g., bus apmokestintas iš karto, kai tik bus pastatytas mokėjimo automatas. Gatvėse galios ta pati tvarka, kaip ir naujose apmokestintose vietose, įrengtose gatvėse. Pereinamasis laikotarpis bus taikomas tik gyventojų kiemuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kaip leidimą išsiimti centre butą besinuomojančiam asmeniui?

Asmuo, kuris gyvena išnuomotame bute, turi pateikti galiojančią nuomos sutartį, kurioje aiškiai būtų parašyta, kad butas išnuomotas jam ir iki kurios datos yra išnuomotas.

- Jeigu miesto centre gyvena žmogus, kuriam gyvenamąją vietą užleido giminaitis?

- Tada jis turi „Stovai“ pateikti savininko įgaliojimą, kuriuo remiantis jis suteikia teisę savininko vardu pasiimti leidimą.

- Kaip turi elgtis centro gyventojas, pasikeitęs automobilį? Reikia išsiimti kitą leidimą, skirtą naujam automobiliui?

REKLAMA

- Fiziškai leidimai nėra išduodami, automobilio valstybinis registracijos numeris yra identifikatorius kontrolieriui, kad šis automobilis turi gyventojo leidimą. Jeigu keičiasi automobilio numeris, gyventojas savo internetinėje paskyroje galės tiesiog pasikeisti automobilio numerį.

- Kokiu laiku bus imamas mokestis, o kada centro daugiabučių kiemuose bus galima automobilius statyti nemokamai?

- Vietinė rinkliava Savivaldybės patvirtintose vietose renkama darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. Už vieną valandą teks mokėti 1 Lt, mėnesinis abonentas – 50 Lt. Sumokant už dieną mokėjimo automate – 5 Lt, sumokant pavedimu nepriklausomai nuo stovėto laiko per banką – 20 Lt.

REKLAMA

Automobilio, stovinčio apmokestintoje zonoje nurodytu laiku, vairuotojas turi būti sumokėjęs už paslaugas arba mokėjimo automate, arba trumpąja žinute, būti sudaręs abonentinę sutartį, arba būti gavęs gyventojo leidimą. Jeigu nepasinaudota nė vienu iš šių atsiskaitymo būdų, laikoma, kad rinkliava nesumokėta. Baudžiamas tik tada, jeigu iki tos dienos, 24 valandos, nesumokamas nustatytos rinkliavos dydis.

Baudas nustato ir skiria Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Kiemuose prie kiekvienos laiptinės bus pakabinta informacija, kaip gauti leidimą ir kur galima gauti daugiau informacijos. Visa informacija apie gyventojo leidimus nuo sausio mėnesio yra patalpinta mūsų ir savivaldybės puslapiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Gyventojai abejoja, kaip miesto savivaldybė galėjo perduoti privačiai įmonei administruoti automobilių stovėjimo paslaugas?

2012 metų pavasarį buvo skelbtas viešasis konkursas dėl automobilių stovėjimo administravimo paslaugų pirkimo, kurį laimėjo „Stova“ ir 2012 metų balandžio 24 dieną pasirašyta sutartis su Šiaulių miesto savivaldybės administracija.

Pagal konkurso sąlygas „Stova“ investavo į mokėjimo automatų įsigijimą, jų priežiūrą ir vykdo kontrolę mieste. Pagal konkurso sąlygas 48,9 procento pajamų tenka savivaldybei, likusi dalis – „Stovai“.

REKLAMA

- Šiaulietis domisi, kodėl gyventojui norint gauti leidimą statyti automobilį centro daugiabučių kiemuose, reikia pateikti labai asmeniškus duomenis: asmens tapatybės kortelės numerį, automobilio techninį pasą, turto nuosavybės kopiją.

- Šiaulių miesto savivaldybės taryba, keisdama vietinės rinkliavos už automobilių statymą Šiaulių mieste nustatė, kad norint gauti gyventojo leidimą, būtina pateikti minėtus dokumentus. Vadovaudamiesi tarybos priimtu sprendimu įmonė prašo pateikti šiuos dokumentus.

Tam pačiam šiauliečiui suabejojus asmens duomenų saugumu, Etaplius.lt pasidomėjo, ar „Stova“ yra užsiregistravusi Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Asmens duomenų valdytojų valstybės registre.

„Įmonė yra užsiregistravusi ir nurodžiusi kokiu tikslu yra renkami asmenų duomenys, todėl vartotojai neturėtų baimintis, kad jų duomenys bus panaudoti ne tuo tikslu“, – sakė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovė Aurelija Grikinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų