REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba žmonėmis įgauna naujas formas

Anksčiau prekyba žmonėmis buvo siejama su seksualiniu išnaudojimu, o dabar žmonės parduodami darbui, jų vardu imami kreditai. Lietuva išlieka prekybos žmonėmis šalimi donore, pastebi ekspertai.

Anksčiau prekyba žmonėmis buvo siejama su seksualiniu išnaudojimu, o dabar žmonės parduodami darbui, jų vardu imami kreditai. Lietuva išlieka prekybos žmonėmis šalimi donore, pastebi ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar Generalinėje prokuratūroje vyko seminaras, skirtas prekybai žmonėmis. Per jį su 70 Lietuvos teisėjų, prokurorų ir policijos pareigūnų patirtimi baudžiamojo persekiojimo prekybos žmonėmis bylose dalijasi JAV federalinis prokuroras Danielis Veisas.

REKLAMA

Pasak generalinio prokuroro Dariaus Valio, Lietuvoje pastaruoju metu ikiteisminių tyrimų dėl prekybos žmonėmis pradėta daugiau, stebima intensyvesnė teisėsaugos veikla. Tarptautiniu aspektu šios kategorijos nusikaltimus vyriausiasis šalies prokuroras priskyrė tai pačiai nusikaltimų kategorijai kaip ir korupcija.

„Praėjusiais metais šalyje buvo atliekami 47 tyrimai dėl prekybos žmonėmis. Iš jų 23 buvo pradėti praėjusiais metais, ir įdomu pastebėti tendenciją, kad pernai prekybos žmonėmis bylose buvo pastebėta daugiau tyrimų, susijusių ne su seksualiniu išnaudojimu, o su išnaudojimu aukų nusikalstamų veikų padarymui užsienio valstybėse arba su jų išnaudojimu priverstiniam darbui. Taigi ši persvara jau buvo šiek tiek užgožusi seksualinės prievartos atvejus“, – sakė D. Valys.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinio prokuroro teigimu, Lietuva yra valstybė donorė – iš čia aukos dažniau išvyksta į užsienio valstybes.

Dažniausiai išvykstama į Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Olandiją, Prancūziją. Pernai Lietuvos teismuose dėl prekybos žmonėmis buvo išnagrinėtos 5 baudžiamosios bylos, nuteista 11 asmenų, į teismą perduotos 7 baudžiamosios bylos.

Dingusių žmonių šeimos paramos centro direktorės Natalijos Kurčinskajos įsitikinimu, prekybos žmonėmis problema labai svarbi Lietuvai, dedama daug pastangų kovai su tuo. Nors Lietuvos baudžiamasis kodeksas prekybos žmonėmis nusikaltimus labai griežtai reglamentuoja, tačiau juos įrodyti itin sudėtinga – aukos būna įbaugintos, bijo duoti parodymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prekyba žmonėmis įgauna vis naujas formas, jų yra labai įvairių, taip pat priverstinis darbas vidinėje rinkoje, t. y. Lietuvoje ir užsienyje, kai jauni žmonės išvažiuoja tikėdamiesi daug uždirbti, nežinodami įstatymų, nemokėdami tos valstybės kalbos ir dingsta be žinios. Išnaudojimas taip pat yra imti ir kito žmogaus vardu paskolas“, – kalbėjo N. Kurčinskaja.

Anot jos, labai svarbu, kad prekyba žmonėmis būtų integruota į policijos mokymus – tai esą leistų efektyviau ir aktyviau ištirti tokius nusikaltimus. Teisėsaugininkai pripažįsta, kad ištirti tokius nusikaltimus neretai apsunkina tai, kad aukos bijo skųstis, sunku atlikti ekspertizes. Ikiteisminis tyrimas trunka ilgiau ir todėl, kad šie nusikaltimai dažniausiai yra tarptautiniai. *** Faktai

REKLAMA

Europos Komisijos duomenimis, apie ketvirtadalis dingusių be žinios Europoje žmonių yra parduodami kaip darbo jėga, 62 proc. aukų parduodama seksualiai išnaudoti.

Dažnai į prekeivių žmonėmis pinkles patenka gerai atlyginamo darbo pažadais patikėjusieji. Apie 14 proc. tokių žmonių yra įtraukiami į nusikalstamą veiklą.

Skaičiuojama, kad iš prekybos žmonėmis gaunamas nelegalus pelnas yra antras pagal dydį po prekybos narkotikais. Prekeivių žmonėmis metų pelnas siekia 32 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų