REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę prodiuserių kompanijos „Videometra“ kuriamose ir pirmadieniais TV3 kanalu rodomose „Mafijos kronikose – su Dailiumi Dargiu“ buvo pristatyta istorija apie garsiausius Lietuvos narkotikų mafijos veikėjus. Ta pačia tema skelbiame ištrauką iš antros rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio knygos „Kruvinasis mafijos maršrutas” (2011 m.).

Šią savaitę prodiuserių kompanijos „Videometra“ kuriamose ir pirmadieniais TV3 kanalu rodomose „Mafijos kronikose – su Dailiumi Dargiu“ buvo pristatyta istorija apie garsiausius Lietuvos narkotikų mafijos veikėjus. Ta pačia tema skelbiame ištrauką iš antros rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio knygos „Kruvinasis mafijos maršrutas” (2011 m.).

REKLAMA

Prasidėjus naujajam tūkstantmečiui (2000 metams), legalus Lietuvos banditų gaujų verslas buvo susijęs su prekyba naftos produktais, cigaretėmis, alkoholiu, maisto produktais ir susipynęs su šių prekių kontrabanda. Tuo metu daugelis grupuočių jau buvo sukaupusios pinigų, kuriuos reikėjo kur nors investuoti, tad nemažai šešėlinio pasaulio veikėjų investavo į pramogų verslą, atidarė naktinius barus, kavines, diskotekas. Tuo pat metu sutartinai metėsi į nelegalių azartinių žaidimų organizavimą, prostitucijos, prekybos narkotikais verslą.

Konkurencija narkotikų versle

2000 metais ONTT operatyvininkus užplūdo pranešimai, kad įvairių Lietuvos mafijos grupuočių nariai aktyviai dalyvauja tarptautiniame narkotikų versle. Jie rimtai užsiėmė kokaino gabenimu ir realizavimu. Tai patvirtina faktai, kai Lietuvos piliečiai užsienio valstybėse sulaikomi su įkalčiais kaip organizatoriai, kurjeriai, prekeiviai (Švedijoje, Peru, Naujojoje Zelandijoje, Ekvadore ir kt. valstybėse). Pastebėta, kad mūsų šalies piliečiai organizuoja narkotikų tiekimo kelius Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Belgijoje, Olandijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tada Panevėžyje buvo sulaikytas Saulius P. Kartu su sūnumi jis bandė realizuoti maždaug kilogramą kokaino, gauto iš Kolumbijos ir Jamaikos. Iki tol Lietuvos piliečiai labiau garsėjo kaip kokaino kurjeriai. Šiam verslui tada buvo labai palankios sąlygos: Lietuva Pietų Amerikoje dar buvo mažai kam žinoma, o jos pasas nekėlė įtarimo muitinės ir pasienio pareigūnams. Pastarieji ypač atidžiai tikrino albanus, kurdus, turkus, kurie jau buvo pelnę narkotikų kurjerių reputaciją.

REKLAMA

Operatyvininkų pažymose teigiama, kad ypač buvo paaštrėję vidiniai nesutarimai tarp Kaune klestėjusių Daktarų ir Daškinių gaujų. Jos abi aktyviai veikė ir pogrindiniame narkotikų versle neketino viena kitai nusileisti.

Jonavoje susiformavo nauja gauja, kuri realizavo padirbtus JAV dolerius, platino narkotikus ir vežė prostitutes į Vokietiją bei Olandiją.

Demaskuotas didžiausias fabrikas Kaune

2000-ųjų vasarą Kaune, Savanorių prospekto gale, pakeliui į Karmėlavą buvo aptiktas bene pirmasis didžiausias Lietuvoje amfetamino fabrikas. Per tūkstantį kvadratinių metrų ploto išnuomotas angaras buvo registruotas su Daktarais sieto Kęstučio Jurkševičiaus-Kisos motinos vardu. Tada šio „projekto“ finansiniu rėmėju buvo įvardijamas tuometės Kauno Centro grupuotės vienas lyderių Kęstutis Miliauskas-Šramas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama, kad šiame amfetamino gamybos fabrike per parą buvo pagaminama apie 30 kg narkotikų. Toks kiekis tuometėje juodojoje rinkoje buvo vertinamas 120 tūkst. litų. Dalį pagamintos produkcijos kauniečiai jau buvo spėję parduoti Vakarų šalių rinkose.

Be šio fabriko, dar buvo sunaikintos trys nelegalios amfetamino, po vieną ekstazio tabletėms ir kvaišalams skirtų pirmtakų laboratorijos. Jų veiklą koordinavo kriminalinių susivienijimų atstovai. Iš viso tais metais buvo užfiksuoti 926 nusikaltimai, susiję su neteisėta kvaišalų prekyba. Užsienio šalyse už neteisėtą narkotikų apyvartą sulaikyti 63 asmenys. Dauguma sulaikymų buvo Švedijoje. Dažniausiai lietuviai gabeno amfetaminą, heroiną ir rohipnolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2000-ųjų vasarą visoje Lietuvoje apie narkomanijos problemą ypač plačiai diskutuota po didžiulio visuomenės dėmesio sulaukusio skaudaus įvykio Palangoje. Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad liepos 31-osios vakare nuo per didelės narkotikų dozės ligoninės reanimacijos palatoje mirė 17-metis šio kurorto gyventojas. Tą vakarą su keliais bendraamžiais jis vartojo heroino. Tarp jaunuolių buvo ir vyresnioji tuomečio Seimo kanclerio Jurgio Razmos duktė 17-metė Agnė.

Populiariausias – amfetaminas

Net 2001-aisiais, kaip ir ankstesniais metais, viena aktualiausių problemų teisėsaugininkai įvardijo narkomaniją. Per vienus metus nusikalstamumas, susijęs su nelegalia kvaišalų apyvarta, padidėjo 12,2 proc.

REKLAMA

Narkotikų gamybos ir platinimo atvejų 2001-aisiais užfiksuota 954.

Užsienio šalyse buvo sulaikyti 53 Lietuvos piliečiai įvairiais būdais gabenę narkotikus. Didžiojoje Britanijoje sulaikyti du mūsų šalies piliečiai, bandę iš Bangladešo į britų salyną įvežti du kilogramus heroino. Vieni lietuvių maršrutu Jamaika–Vokietija–Lietuva oro transportu bandė pergabenti kokainą. Dar du buvo sulaikyti jų gyvenamojoje vietoje Vokietijoje. Pas juos aptikti 84 tūkst. amfetamino tablečių. Kaip ir praėjusiais metais lietuviai užsienyje dažniausiai būdavo sulaikomi už neteisėtą amfetamino apyvartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų