REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo ypatingas Ispanijos Riocha regionas, kokios garsiausios vyninės jame gamina vyną ir kurių metų vynuogių derlius ten buvo geriausias? Visa tai išsiaiškinti į Kauną kvietė „Vyno akademija“, į pagalbą pasitelkusi garsiausių Riocha regiono vyninių atstovą.

Kuo ypatingas Ispanijos Riocha regionas, kokios garsiausios vyninės jame gamina vyną ir kurių metų vynuogių derlius ten buvo geriausias? Visa tai išsiaiškinti į Kauną kvietė „Vyno akademija“, į pagalbą pasitelkusi garsiausių Riocha regiono vyninių atstovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas regionas – skirtingos savybės

Riocha regionas – nedidelė Ispanijos provincija, tačiau vynų skoninės ir aromatinės savybės iš čia užaugintų vynuogių vertinamos vyno gerbėjų, o Riocha neretai pavadinama geriausiu raudonųjų vynų regionu pasaulyje. Riocha regioną pasaulyje labiausiai garsina jame veikiančios vyninės, kurių vynai nuolat pelno įvairių apdovanojimų.

REKLAMA

Aštuntajame „Vyno akademijos“ renginyje Riocha vynus pristatęs bene garsiausių šio regiono vyninių „Baron de Ley“ ir „El Coto de Rioja“ atstovas Iñigo Echávarri sakė, kad net 60 proc. Ispanijoje išgeriamo vyno yra būtent iš Riocha regiono.

„Abi mano atstovaujamos vyninės priklauso tai pačiai grupei, bet jos labai skirtingos. Iš tiesų vienintelis bendras dalykas, kurį jos turi – tai aš. O visa kita labai skiriasi. „El Coto de Rioja“ yra vakarų Riochoje. Čia gaminami klasikinio, švelnesnio skonio vynai. Rytinėje regiono dalyje įsikūrusios „Baron de Ley“ vyno skonis kitoks. Dėl klimato ir dirvožemio ypatumų jų skonis intensyvesnis, ekspresyvesnis“, – sakė I. Echávarri.

REKLAMA
REKLAMA

Itin dera su gera ėriena

Iš viso Riocha regione auginamos septynios vynuogių rūšys – 4 raudonojo vyno ir 3 baltojo. I. Echávarri pasakojo, kad populiariausia raudonojo vyno iš Riochos rūšis yra tempranillo, o baltojo – viura. Paklaustas, kurių metų derliaus vyną iš Riocha regiono rekomenduotų rinktis, vyninių atstovas teigė, kad visas praėjęs dešimtmetis buvo labai geras, tačiau bene geriausi buvo 2011 metai. I. Echávarri taip pat išskyrė praėjusius metus.

„2013-ieji buvo tikras iššūkis – sniegas, audros ir t.t. Tai išgyvenome ne tik mes, bet ir visa Europa. Nepaisant to, praėjusių metų derliaus vynas – puikaus skonio“, – sakė vyno ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tobulas maisto skonio derinys su Riocha vyno skoniu – gerai paruošta ėriena. „Apskritai, mes Riochoje sakome, kad puikus vyno skonis yra vertas puikaus maisto“, – nusijuokė I. Echávarri.

Vyninė – kortomis praloštoje tvirtovėje

Abi vyninės, kurių vynai buvo pristatyti Lietuvoje, gali pasigirti ne tik savo produkcija, bet ir įdomia istorija bei pasiekimais. Du kartus „International Wine And Spirit Competition” konkurse geriausia Ispanijos vynine išrinktą „Baron de Ley“ įkūrė maža grupelė geriausių Riocha regiono vyndarių. Daugiau nei 450 hektarų vynuogynų turinti vyninė augina ir didžiausius Maturana vynuogių išteklius pasaulyje. Ši beveik išnykusi vynuogių rūšis būdinga tik Riocha regionui.

REKLAMA

„Baron de Ley“ vyninė įsikūrusi XVI a. tvirtovėje. Šioje tvirtovėje veikė benediktinų vienuolynas, 1830-aisiais ji atiteko ispanų didikui Martinui Zurbano, kuris pastatą netrukus pralošė kortomis. Galiausiai 1985-aisiais pastatą kartu su 90 hektarų vynuogynų įsigijo Riocha regiono vyndariai.

Didžiausias statinių pirkėjas

Pagrindinis „El Coto de Rioja“ vyninės išskirtinumas – ąžuolinės statinės, kurių ši vyninė nuperka daugiausiai pasaulyje. Be jokios specialios reklamos šios vyninės gaminamas crianza vynas tapo vienu populiariausių Ispanijoje. Šis vynas iš viso brandinamas dvejus metus, vienus iš jų – ąžuolo statinėse. Riocha regiono Alta bei Alavesa srityse įsikūrusi vyninė yra gavusi net 234 apdovanojimus už vynus, pagamintus nuo 1994-ųjų iki 2010-ųjų. O 2001 m. metų derliaus vynas prestižiniame „Wine Spectator” reitinge įvertintas net 93 balais.

REKLAMA

Beje, dar viena „Baron de Ley“ grupei priklausanti vyninė „Finca Museum“ gamina išskirtinės kokybės vynus iš vynuogių, sunokusių ant daugiau kaip 110 metų amžiaus vynmedžių. Gali būti, kad šie vynmedžiai yra seniausi visoje Ispanijoje. Seni vynmedžiai subrandina mažiau uogų, tačiau iš jų pagamintas vyno skonis būna ypatingas. Akmenuotame dirvožemyje augantys „Finca Museum“ vynuogynai subrandina mažas uogas, kurių odelės paviršiaus ploto ir tūrio santykis leidžia sukaupti puikiai subalansuotą cukraus ir rūgšties kiekį, itin tinkantį vyno gamybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moko nepasimesti vynų gausybėje

„Vyno akademija“ – vienas iš edukacinio vynų projekto „ES vynai Baltijos valstybėse“ veiksmų. Tokio pobūdžio ir masto projektas, finansuojamas Europos Sąjungos, Baltijos šalyse yra pirmasis. Juo siekiama geriau supažindinti lietuvius, latvius ir estus su Europos šalių vynais ir jų vartojimo kultūra, skatinti atsakingą vartojimą.

Tiek didmiesčiuose, tiek mažesniuose miesteliuose vykstančių „Vyno Akademijos“ renginių (ispaniškose, itališkose ir prancūziškose „Vyno naktyse“, mugėse ir mokymuose) metu mokoma susigaudyti ir neapsirikti renkantis vyną, pasirinkti sau tinkamo skonio už prieinamą kainą ir įgyti žinių apie įvairiuose Europos regionuose gaminamų vynų skonio skirtumus.

Europos Sąjungos remiamą edukacinį vynų projektą „ES vynai Baltijos valstybėse“ 2012-2015 m. vykdo „Baltijos pramonės aljansas“ (ABBI).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų