REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irena Zubrickienė

Policijos pareigūnai džiaugiasi, kad Lietuvoje mažėja nužudymų. Jeigu pernai, kai iš viso buvo užregistruoti 186 nužudymai, buvo galima teigti, jog kas mėnesį tokių nusikaltimų būna vidutiniškai po 15, arba kas antrą dieną nužudomas žmogus, tai šių metų pirmųjų mėnesių statistika kol kas yra kur kas švelnesnė. Bet žmogžudysčių sąrašas vis tiek pildomas toliau.

Vyrų tragedijos

Žinoma, dėl kelių mėnesių švelnesnės statistikos džiūgauti, kad mažėja žmogžudysčių, dar anksti. Gali būti, kad šie skaičiai geresni yra dar ir dėl to, jog Lietuvoje apskritai mažėja gyventojų.

Vis dėlto Vilniaus krašto policininkai jokio nužudymų mažėjimo nejaučia. Vien kovo mėnesį (iki 20 dienos) sostinėje užregistruoti 2 nužudymai, o rajone – vienas. Pareigūnai gali džiaugtis tik tuo, kad visi šie sunkūs nusikaltimai išaiškinti ir įtariamieji suimti.

REKLAMA
REKLAMA

Išgertuvės – trumpiausias kelias į žiaurų nusikaltimą. Tokią seniai žinomą tiesą gali pakartoti Vilniaus teisėsaugininkai, pastarosiomis dienomis pradėję tirti du nužudymus mieste ir rajone, Trakelių kaime. Abiem atvejais žudikų aukos yra vyrai, o įtariami žudikai – taip pat vyrai.

REKLAMA

Vilniečiai E. M. (46 m.) ir E. G. (22 m.) po nusikaltimo suimti mažiausiai 3 mėnesiams. Tokią sankciją abiem įtariamiems žudikams paskyrė Vilniaus apylinkės teismas, patenkindamas Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Liutauro Rudzevičiaus prašymą.

Bandė laidoti upėje

Anot prokuroro, abu įtariamieji, kai tik po sulaikymo išsiblaivė areštinėje, detaliai pasakojo, kas atsitiko. Paaiškėjo, kad su mintimi, jog tapo žudikais, abu vilniečiai gyveno visą parą ir, toliau girtaudami, kūrė planą, kaip paslėpti nužudymo pėdsakus, kol nužudytojo niekas nerado.

REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimas įvykdytas bute ilgai girtaujant trims vyrams. Vienu momentu du sugėrovai supyko ant trečiojo, vyriausiojo, kai šis nesutiko dalintis su jais tabaku. Girti vyrai, kurie pagal amžių galėtų būti tėvas ir sūnus, puolė „šykštų“ sugėrovą – vilnietį A. S. (50 m.) – daužyti kumščiais ir spardyti. Įsismarkavusiems budeliams to nepakako – jie apsiginti nebepajėgusį girtą bičiulį dar daužė ir plaktuku bei masyviu kūju. Žmogus netrukus mirė nukraujavęs.

Nebegyvas kūnas bute prabuvo visą parą. Tik tada budeliai nusprendė vėlų vakarą išnešti jį ir įmesti į Nerį. Nužudytasis buvo suvyniotas į paklodę ir nuneštas prie upės ties P. Vileišio gatve. Tai darydami abu vilniečiai buvo neblaivūs, tad nesugebėjo visko padaryti iki galo. Jie paleido ridentis savo nešulį nuo kranto, tikėdamiesi, kad lavonas po kelių akimirkų atsidurs upėje ir vandens srovės bus nuneštas tolyn, o patys kuo greičiau pasišalino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nuo šlaito pastumtas kūnas upės vandens nepasiekė – jis liko tysoti prie pat kranto. Po nakties neįprastą radinį prie upės aptiko ankstyvi praeiviai. Kruvina, kirstinėmis žaizdomis paženklinta vyro galva išdavė, kad jis buvo nužudytas.

Vilniaus policininkams pavyko labai greitai nustatyti abu įtariamuosius, ir šie, dar nespėję išsiblaivyti, atsidūrė areštinėje. Pareigūnai neslėpė, kad darbą jiems sunkino naktį iškritęs sniegas, sunaikinęs dalį nusikaltimo pėdsakų, tačiau padėjo patirtis ir sėkmė, vos tik per porą valandų buvo nustatytas butas, kuriame įvykdytas nužudymas. Šiame bute buvo užklupti ir abu įtariamieji.

Uždaužė strypu

Abiem dabar suimtiems vyrams dėl nužudymo gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 7 iki 15 metų. Tačiau jeigu bus nustatyta, kad jie nužudė itin žiauriai arba bejėgiškos būklės žmogų, gyvenimo laisvėje žudikai gali nematyti ir ilgiau – iki 20 metų arba net iki gyvos galvos.

REKLAMA

Tokia grėsmė, lyg antikos laikų Damoklo kardas, neseniai pakibo ir virš Vilniaus rajono gyventojo A. U. (28 m.) galvos. Anksčiau neteistas vyras įtariamas nužudęs savo sugėrovą V. S. (49 m.). Taigi ir vėl – alkoholis. Kai po įvykio A. U. buvo sulaikytas, jis buvo vidutiniškai apgirtęs (2,09 promilės). Po sulaikymo vyras suimtas 2 mėnesiams.

Tragiškai pasibaigusios šios išgertuvės vyko Trakelių kaime (Rukainių sen.), name. Policijos žmonės šaukėsi jau gerokai po vidurnakčio, apie antrą valandą. Įvykio vietoje ir buvo sulaikytas girtas A. U., kuris neketino slėptis, nesipriešino ir prisipažino, kad gerokai vyresnį sugėrovą, per išgertuves staiga kilus ginčui, mirtinai sužalojo kelis kartus suduodamas jam į galvą metaliniu strypu.

REKLAMA

Žinoma, išsiblaivęs jaunas vyras teigė, kad nusikaltimą padarė... alkoholis. Beliko tik atgailauti ir taikytis su naujovėmis – kasdienybe už grotų.

Serga ar apsimeta?

Rimtų poslinkių pastarosiomis dienomis atsirado ir keliose kitose nužudymų istorijose, pradėtose tirti jau anksčiau.

Iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus į Utenos teismo psichiatrijos skyrių mažiausiai mėnesiui išvežtas ukmergiškis Vytautas Šlapikas (40 m.), kuris nuo šių metų sausio 13–osios vakaro įtariamas nužudęs savo žmoną Astą (34 m.), diplomuotą mokytoją, pastaruoju metu dar studijavusią ir ekonomiką. Įtariamąjį stacionare tirs psichiatrai. Jeigu jie pripažins, kad vyras yra pakaltinamas, byla keliaus į teismą. Už žmonos nužudymą gresia nelaisvė nuo 8 metų iki gyvos galvos. O jeigu bus nustatyta, kad prieš kurį laiką Lietuvos šachmatų čempiono titulą pelnęs šis dviejų mažylių tėvas negalėjo suprasti bei valdyti savo veiksmų, jis bus ilgai gydomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši šeimos tragedija tapo skandalinga dėl daugelio aspektų. Nužudymas įvykdytas jaunoje šeimoje, kuri aplinkinių laikyta pavyzdine. Įtariamasis – protingas, išsilavinęs žmogus, neturėjęs jokių problemų dėl alkoholio. Jauna moteris dviem virtuviniais peiliais žiauriai subadyta (kūne rasta apie 60 durtinių ir pjautinių žaizdų) savo vaikučių akivaizdoje. Be viso to, nusikaltimas įvykdytas Lietuvai labai svarbią dieną – sausio 13-ąją. Ir dar – po to, kai grėsmę dėl neprognozuojamo sutuoktinio elgesio pajutusi moteris paskambino savo anytai ir paprašė pagalbos, o anyta nė kiek nedelsė kviesti policiją, bet patruliai jau nespėjo sulaikyti sveiką nuovoką praradusio V. Šlapiko, nors atvyko per maždaug 9 minutes.

REKLAMA

Anot šios tragedijos tyrėjų, labai panašu, kad sustreikavo pastaruoju metu daugiau nei pusmetį darbo neturėjusio ir dėl atleidimo iš ankstesnio darbo (draudimo bendrovės, kur dirbo konsultantu) teismuose ilgai besibylinėjusio V. Šlapiko psichikos būklė. Vieno kambario bute gyvenusią 4 asmenų šeimą slėgė materialiniai sunkumai, nes nebedirbo ir žmona.

Po tragedijos įtariamasis nebuvo linkęs duoti aiškių parodymų, tik blaškydamasis kartojo, jog jis yra genijus. Tačiau vyras sveikai mąstė, kai paprašė, kad jį gintų ne kas kitas, o jam jau pažįstama advokatė. Taigi abejones dėl ukmergiškio būsenos – ar jam tikrai pašlijo sveikata, ar jis tik griebėsi vaidybos – turėtų netrukus išsklaidyti psichiatrai.

REKLAMA

Du be tėvų likusius Šlapikų mažylius (2 ir 5 m.) ėmėsi globoti įtariamojo brolis su žmona, gyvenantys Vilniuje.

Samdinys – į teismą

Dar vienoje nužudymo byloje beliko paskelbti tik nuosprendį, prieš tai bylą išnagrinėjus teisme.

Prieš kelias dienas pranešta, kad Plungės policininkai ir Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai baigė tirti ir perdavė teismui nagrinėti vadinamąją samdinio bylą – dviejų Žvirblaičių kaimo (Plungės r.) gyventojų nužudymą.

Žiauriu nusikaltimu, pernykštės liepos 28-osios naktį įvykdytu Babrungo seniūnijos kaime, kaltinamas Ernestas Paulauskas (20 m.), pernai vasarą glaudęsis Plungės rajone.

Anot prokurorų, jaunas samdinys kirviu užkapojo ūkininkus Steponą (67 m.) ir Algirdą (31 m.) Mončius (tėvą ir sūnų), pas kuriuos dirbo apie metus, dėl nesuvokiamų priežasčių. Kaltininkas anksčiau buvo neteistas. Nusikaltimą jis įvykdė būdamas girtas, kai su kirviu rankose nuėjo pas miegančius abu ūkininkus. Nužudytuosius E. Paulauskas dar ir apiplėšė, iš sodybos išnešdamas įvairių daiktų už daugiau kaip 2000 litų. Po tragedijos vaikinas laukė, kas bus, o kai niekas neaptiko nužudytųjų per savaitę, tai pats nuėjo į policijos komisariatą ir prisipažino nužudęs 2 žmones. Matyt, negalėjo gyventi kamuojamas sąžinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apklaustas įtariamuoju, vaikinas negalėjo paaiškinti nusikaltimo motyvų, bet jis labai gailisi, – teigė valstybinį kaltinimą teisme palaikysiantis Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis. – Kaltinamajam atlikta stacionari teismo psichiatrijos ekspertizė, kuri nustatė, kad jis yra pakaltinamas ir gali būti teisiamas“.

Nužudyto A. Mončio žmona ir dukra byloje pareiškė civilinius ieškinius – 200 tūkst. litų žalos atlyginimo. Bylą netrukus nagrinės Klaipėdos apygardos teismas.

Tik faktai:

Šių metų sausį Lietuvoje užregistruota 12 nužudymų, o pernai sausį – 15.

Šių metų vasarį, palyginti su pernykščiu vasariu, nužudymų statistika yra perpus mažesnė – šiemet užregistruoti 7 nužudymai, o pernai – 13.

Kovą (iki kovo 20 dienos) šalyje įvykdytos 5 žmogžudystės; tokių nusikaltimų nuo metų pradžios nebuvo užfiksuota tik Alytaus ir Tauragės apskrityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų