REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

CNN: Rusija jau artimiausiu metu pasiruošusi okupuoti Ukrainą

Ukraina evakuoja kariuomenę iš Krymo

Rusija įsiveržti į Ukrainą gali bet kuriuo metu, manoma Baltuosiuose Rūmuose, praneša CNN. Žvalgybos duomenimis, rusų kariuomenė ruošiasi įsiveržti ir gali pasinaudoti bet kokiu pretekstu jau artimiausiomis dienomis.

Rusija įsiveržti į Ukrainą gali bet kuriuo metu, manoma Baltuosiuose Rūmuose, praneša CNN. Žvalgybos duomenimis, rusų kariuomenė ruošiasi įsiveržti ir gali pasinaudoti bet kokiu pretekstu jau artimiausiomis dienomis.

REKLAMA

Pagrindinis CNN žurnalistas Vašingtone Jake'as Tapperis teigia: „Kai kurie valdininkai mano, kad Rusija jau artimiausiomis dienomis gali pasinaudoti bet kuriuo pretekstu, norėdami tęsti Ukrainos karinę ekspansiją.“

„Maskva gali išreikšti būtinybę ginti rusakalbius ukrainiečius, arba strategiškai svarbų susisiekimą tarp Rusijos ir Krymo, arba Krymo aprūpinimą energija iš žemyninės Ukrainos dalies. Rusijos kariuomenė tai gali atlikti labai greitai, – teigia valdžios atstovai. – Valdžios tarnautojai skeptiškai žiūri į ankstesnius rusų pareiškimus, kurie galiausiai pasirodė melagingi, o žvalgybos pateikiami duomenys tik patvirtina jų nuomonę.“

Kalbėdamas apie galimybę įsiveržti į Ukrainą, aukštas pareigas einantis Baltūjų Rūmų atstovas CNN teigė: „Mes labai sunerimę, nes nesame tikri, kad to nebus.“ JAV prezidento nacionalinio saugumo patarėja Susan Rice teigė, kad rusai planuoja naujus karinius mokymus. „Akivaizdu, kad žinant jų ankstesnę praktiką ir skirtumą tarp to, kas buvo kalbama ir ką jie padarė, mes žiūrim į tai skeptiškai“, – teigė politikė.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.27) Rusijos gynybos ministras Šoigu atvyko su vizitu į Krymą

 

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pirmadienį apsilankė Kryme patikrinti pajėgų ir karinių objektų – tai pirmasis Rusijos aukšto rango pareigūnas, atvykęs į pusiasalį nuo to laiko, kai jį aneksavo Maskva, pranešė rusų naujienų agentūros.

REKLAMA

 

S.Šoigu, vienas artimiausių prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų Rusijos vyriausybėje, patikrino Sevastopolyje dislokuotą Rusijos Juodosios jūros laivyną ir susitiko su promaskvietišku Krymo premjeru Sergejumi Aksionovu, sakoma pranešimuose.

Gynybos ministras yra svarbiausias Rusijos pareigūnas, apsilankęs Kryme po to, kai Maskva paskelbė šį regioną Rusijos Federacijos dalimi, ignoruodama tarptautinės bendrijos poziciją, kad šis pusiasalis visuomet bus laikomas priklausančiu Ukrainai.

Valstybinė televizija parodė reportažą apie S.Šoigu susitikimą su Kryme dislokuotais rusų kariškiais, taip pat buvusiais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariais, perėjusiais į Rusijos, kuri dabar kontroliuoja šį strategiškai svarbų pusiasalį, pusę.

REKLAMA
REKLAMA

S.Šoigu patikino buvusius Ukrainos karius, kad jie galės atlikti tarnybą bet kurioje Rusijos vietoje ir jiems bus garantuotos tokios pat socialinės garantijos, kaip ir kitiems Rusijos kariškiams.

Ministras taip pat leido aiškiai suprasti, kad Rusija prioritetinį dėmesį skirs tam, kad būtų užtikrintas visos pusiasalyje esančios ginkluotės saugumas.

„Pastarosiomis dienomis grupė karininkų vykdo patikrinimus ir užtikrina, kad nebūtų jokio tarpinio etapo ar anarchijos, kad ginkluotė nepatektų į ne pačias geriausias rankas“, - sakė ministras.

S.Šoigu Kryme apsilankė netrukus po to, kai prorusiškos vietos vyriausybės vicepremjeras Rustamas Temirgalijevas paskelbė, kad visi Ukrainai ištikimi kariai paliko savo bazes Krymo pusiasalyje, o Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas įsakė savo pajėgoms palikti regioną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos pajėgos pirmadienį užėmė Ukrainos jūrų pėstininkų bazę netoli rytinio Feodosijos miesto, tęsdami laipsnišką ukrainiečių karinių objektų perėmimą tame pusiasalyje.

 

(papildyta 13.12) Ukrainai lojalios pajėgos palieka Krymą, sako vietos valdžia

Visi Ukrainai ištikimi kariai paliko savo bazes Krymo pusiasalyje, pirmadienį pareiškė vienas to regiono prorusiškos valdžios pareigūnas po vėliausio šturmo vienoje iš tų bazių.

„Visi Ukrainos kariai perėjo į Rusijos pusę arba palieka Krymo teritoriją“, – Krymo premjero pirmojo pavaduotojo Rustamo Temirgalijevo žodžius citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

(papildyta 13.11) Ukraina įsakė savo pajėgoms palikti Krymą dėl Rusijos grasinimų

Ukraina išves savo pajėgas iš Krymo dėl Rusijos pajėgų grasinimų ir spaudimo, pirmadienį pranešė laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas.

REKLAMA

O.Turčynovas, kalbėdamas parlamente po to, kai Rusijos kariai perėmė kontrolę Ukrainos jūrų pėstininkų bazėje netoli Feodosijos, tęsdami laipsnišką ukrainiečių karinių objektų perėmimą tame pusiasalyje, sakė, kad šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į „grėsmę mūsų karių gyvybėms ir sveikatai“, taip pat jų šeimoms.

„Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba nurodė Gynybos ministerijai atlikti Kryme esančių mūsų karinių dalinių perdislokavimą, taip pat atlikti (kariškių) šeimų evakuaciją“, – sakė šalies vadovas.

O.Turčynovo pranešimas buvo paskelbtas nepraėjus nė mėnesiui po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas užsitikrino parlamento leidimą naudoti karinę jėgą prieš vakarinę kaimynę, reaguodamas į vasario 22 dieną įvykusį Kremliaus palaikomo režimo nuvertimą, po kurio į valdžią atėjo lyderiai, pasisakantys už glaudesnius ryšius su Europa.

REKLAMA

Daug mažesnės Ukrainos pajėgos buvo priverstos vieną po kitos atiduoti Rusijos kariams savo bazes Kryme. Šeštadienį Rusijos pajėgos užėmė pagrindinę ukrainiečių oro pajėgų bazę netoli šio regiono sostinės Simferopolio.

Rusijos kariuomenės ir vietos prorusiškų pajėgų puolimas tęsėsi pirmadienį, ir į jų rankas perėjo Ukrainos karinių jūrų pajėgų bazė Krymo rytiniame Feodosijos uostamiestyje.

O.Turčynovas gyrė šalies karius, nors kai kurie pajėgų vadai Kryme pastarąjį mėnesį skundėsi dėl kariuomenės vadų Kijeve sumaišties ir neryžtingumo.

„Nors patyrėme milžiniškų nuostolių, Ukrainos kariai Kryme atliko savo pareigą, – pažymėjo laikinasis prezidentas. – Svarbiausia, kad jie suteikė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pasiruošti gynybai, užtikrinti visišką kariuomenės kovinę parengtį ir atlikti dalinę mobilizaciją.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų