REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jovita Sukackaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Pavasariui keičiant žiemą, keičiasi ir sezoninės infekcinės ligos. Medikai įspėja, kad nors šių metų gripo sezonas buvo kiek lengvesnis, jis dar nesibaigė ir sunkėja peršalimo ligų formos, o nepasibaigus gripui, gamtoje jau atgijo ir erkės.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šiltos žiemos šiemet susirgimų peršalimo ligomis medikai registravo mažiau. Pasak jų, lietuviai šį sezoną nuo gripo skiepijosi kiek aktyviau, iš viso apie 8 proc.

REKLAMA

Tiek gripo, tiek ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) atvejų šių metų sezoną buvo registruota mažiau, tačiau praėjusią savaitę Lietuvoje tokia registracija truputį mus išgąsdino, nes užregistruota beveik šimtas gripo atvejų. Ir beveik visose apskrityse padaugėjo tikruoju gripu sergančių žmonių“, – įspėja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos sk. vedėja Daiva Razmuvienė.

Baigiantis vienam sezoninių ligų periodui, specialistai ragina išlikti budriems, nes, atšilus orams, gamtoje jau pasirodė pirmosios erkės. Esą jos pabunda vos atšilus dirvožemiui, temperatūrai pasiekus 5–7 laipsnius šilumos. Šylant klimatui, trumpėja ir erkių pasyvumo laikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais erkių aktyvumo sezonas ypatingai ankstyvas. Kovo pradžioje jau turėjome pirmą registruotą atvejį, kai žmogui įsisiurbė erkė. Ankstyvas laikotarpis yra pavojingas, nes žmonės nėra moraliai pasiruošę“, – pastebi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė.

Pasak specialistų, įsisiurbus erkei, užsikrėsti Laimo liga pavojus kyla visoje Lietuvoje, didesnė erkinio encefalito tikimybė – Vidurio Lietuvoje, į padidintos rizikos zoną įtraukta Utena ir Vilniaus apskritis, ypač Trakų rajonas.

Medikai primena, kad skiepų nuo Laimo ligos nėra, o vakciną nuo erkinio encefalito lietuviai vis dar vertina spektiškai, todėl įspėja, kad nepasiskiepiję gamtoje būtų itin atsargūs: kūną dengtų drabužiais, nepamirštų galvos apdangalo ir purškalų bei tepalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų