REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Motiejūnienė, J. Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Seimas pradėjo svarstyti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje pataisas, kur siūloma, kad interesus privalomai deklaruotų dar ir gydytojai, odontologai bei farmacijos specialistai, dirbantys valstybinėse sveikatos įstaigose. Pasak sveikatos apsaugos ministro, tai būtina, nes gydytojų atlyginimų skirtumai per dideli, dalis gydytojų sugeba dirbti 3–4 darbo vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas sako, kad didelius pinigus gaunančiais gydytojais turėtų domėtis darbo ir mokesčių inspekcijos, o ne sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad kai kurie Lietuvos gydytojai per mėnesį uždirba daugiau nei 40 000 litų, kai, statistikos duomenimis, gydytojų atlyginimų vidurkis yra 3 000 litų neatskaičius mokesčių. Esą spalio mėnesio Sodros duomenimis 900 gydytojų atlyginimams išmokėti prireikė 3 milijonų litų. Be to, gydytojai dirba per 3–4 darbovietes skirtingose Lietuvos vietose, tad laiko pacientams skiria mažiau.

„900 mūsų kolegų sugeba dirbti labai efektyviai, 6–8 vietose, rekordininkas – 11 vietų. Aišku, tos vietos labai skirtingos net ir geografiniu požiūriu. Galima dirbti Klaipėdoje, Kelmėje, Telšiuose, Radviliškyje, Vilniuje, Jonavoje, Mažeikiuose, Biržuose, suspėti visur“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, ministerija ketina peržiūrėti medikų darbo užmokesčio formavimo principus ir pateikti juos svarstyti ministerijoje sukurtoje trišalėje taryboje.

„Mes jau pasirašėme kolektyvinį susitarimą dėl labai sudėtingo darbo užmokesčio peržiūrėjimo. Tai turėtų būti kategorijos, kvalifikacijos, darbo stažas, kenksmingos sąlygos, atskiros profesijos, darbo sudėtingumas, mes turime sugrįžti prie tų mechanizmų, kurie yra aplinkui, nes šiandien, deja, darbo užmokesčio srityje vyrauja visiškai nesuprantami kriterijai“, – tvirtina V. P. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas sako neprieštaraująs gydytojų interesų deklaravimui, tačiau daug uždirbančiais ar per keliolika darboviečių dirbančiais medikais domėtis turėtų ne Sveikatos apsaugos ministerija, o įvairios inspekcijos.

„Niekas netrukdo dirbti per kelias darbo vietas, bet jeigu darbo laikas pažeidinėjamas, pažeidinėjami kiti teisės aktai, tai yra tarnybos, kaip Darbo inspekcija ir kitos, kurios turi dirbt savo darbą ir surast tą, vadinkime, nusikaltėlį, kuris tai daro ir atitinkamai taikyt priemones jam ir darbdaviams. Mes negalvojame, kad Sveikatos ministerija turėtų užsiimt šitais darbais“, – tikina Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

Ministras surinktą medžiagą apie gydytojų atlyginimus ketina perduoti seimo Antikorupcijos komisijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų