REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sako, jog dėl įvykių Ukrainoje Lietuvos vartotojai neturėtų nerimauti dėl šalies energetinio saugumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindo baimei nėra. Situacija yra normali. Lietuva nepatiria tiesioginės grėsmės del geopolitinių įvykių Ukrainoje. Nepaisanto to, įvertinome visą galimą riziką, aptarėme, kokios priemonės yra taikomos įmonėse, kaip galėtume dar labiau sustiprinti tą saugumo jausmą “, - po pasitarimo dėl dujų ir elektros perdavimo sistemų bei energetinio saugumo žurnalistams sakė J.Neverovičius.

REKLAMA

Ministras pripažino, jog kyla daug su energetiniu saugumu susijusių klausimų, jei būtų toliau eskaluojamos konfliktas Ukrainoje.

„Kyla daug klausimų, ypač tiems, kurie nesusiję tiesiogiai su energetikos sektoriumi, ar jeigu būtų konfliktas eskaluojamas Ukrainoje, Lietuvoje nebūtų grėsmes dėl dujų, elektros, benzino tiekimo. Tai atsakant į klausimą, tiesioginės grėsmės Lietuvai nekyla, kadangi mūsų tinklai nėra tiesiogiai sujungti“, - kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šalies elektros perdavimo sistema yra savarankiška, Lietuva nėra tiesiogiai prijungta prie to paties dujų vamzdžio - jos importuojamos per Minską.

Elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas sakė, jog jei Rusija nutrauktų elektros tiekimą Lietuvai, sunkumų patirtų ir Karaliaučius.

Dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ technikos direktorius Andrius Dagys teigė, jog rusiškos dujos importuojamos per Baltarusiją ir per Lietuvą tranzitu tiekiamos į Karaliaučių. Be to, Lietuva turi 30 dienų dujų atsargų Latvijos Inčiukalnio dujų saugyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu būtų nutrauktas dujų tiekimas iš Baltarusijos pusės, tai taip pat būtų nutrauktas tranzitas į Karaliaučių. Tai būtų dideli padariniai“, - sakė A.Dagys. Jo žiniomis, Karaliaučiuje Rusija yra sukaupusi dujų atsargų.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų pagrindiniai elektros ir dujų tiekėjai ir partneriai laikysis savo įsipareigojimų ir sutartys bus vykdomos. Kaip tiekimas, taip ir tranzitas bus užtikrintas. Iš mūsų pusės nėra jokių prielaidų galvoti apie tai, kad tranzitui į Karaliaučių būtų sudaromos kliūtys“, - kalbėjo energetikos ministras.

Pasitarime dar dalyvavo Lietuvos naftos agentūros vadovas Vytautas Aranauskas, „Klaipėdos naftos“ atstovai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų