REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinių kompanijų siekis įdarbinti daugumą Lietuvos informacinių technologijų (IT) specialistų sutapo su ekonomikos krize. Lietuviško kapitalo IT kompanijos „BlueBridge“ direktoriui Daliui Butkui abu veiksniai buvo akstinas tobulėti.

REKLAMA
REKLAMA

Pats D. Butkus kompanijoje dirba jau 13 metų, o karjerą pradėjo nuo rinkodaros ir pardavimo direktoriaus pareigų.

REKLAMA

„Čia tuomet dirbo maždaug 30 žmonių ir buvo tik viena įmonė. Dabar 4 bendrovių grupėje turime apie 200 darbuotojų”, – pasakoja tuometinio valdybos pirmininko Zbignevo Gulbinovičiaus dirbti pakviestas D. Butkus.

Tai, kad į kompaniją perėjo iš kitos srities, jam, kaip vadovui, nebuvo pagrindinis iššūkis. Pasak D. Butkaus, tuo metu verslas klestėjo ir nereikėjo imtis radikalių priemonių ar kitų veiksmų, kurie dažnai siejami su vadovų kaita.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei bendrovė yra gera, jos negalima pabloginti. Reikia ieškoti naujų plėtros galimybių. Jų rasti ir suvaldyti augimą buvo didžiausi iššūkiai. Be abejo, buvo sunku, nes ir verslo šaka ir produktai buvo nauji. Reikėjo daug ko išmokti”, – prisimena pašnekovas ir priduria, kad norint suprasti kompanijos veiklos specifiką užtenka poros mėnesių, tačiau siekiant išsiaiškinti visus niuansus gali prireikti gerokai daugiau laiko.

Teigiami krizės aspektai

Dauguma Lietuvos verslo atstovų krizę prisimena kaip juodžiausią pastarojo dešimtmečio etapą, tačiau D. Butkaus požiūris šiuo klausimu kiek kitoks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Krizė paveikė visus, bet dirbome pelningai. Tiesa, teko atsisakyti tam tikrų veiklo krypčių, kurios nenešė pelno. Žiūriu į tai kaip į pozityvų laikotarpį, nors įtampos ir baimės netrūko. Kiekviena krizė turi teigiamą pusę, nes atskleidžia naujus aspektus ir parodo galimybes, kur galima tobulėti”, – svarsto jis.

Šiandien D. Butkaus vadovaujama bendrovė pasiekė prieš krizę buvusio lygio rezultatus, tačiau, pasak „BlueBridge“ vadovo, verslo augimą visada gali pakoreguoti nauji konkurencijos iššūkiai.

Iššūkių neskirsto

Iššūkiai kompanijų vedliams nėra skirtingi, o juos paveikti gali nebent išorinės priežastys.

„Manau, kad visi vadovai susiduria su 5 Porterio jėgomis, kurias sudaro konkurencinė aplinka, tiekėjai, pirkėjai, nauji konkurentai ir pakaitiniai produktai, tad jas reikia valdyti. Kiekvienos iš šių jėgų įtaka ir reikšmė gali skirtis, priklausomai nuo industrijos, šalies ekonominės ir politinės padėties, bet ilgalaikėje perspektyvoje iššūkiai lieka vienodi. Visur veikia tie patys faktoriai“, – teorinėmis įžvalgomis dalijasi D. Butkus.

REKLAMA

Svarbiausia, pasak jo, rasti pusiausvyrą tarp verslo ir klientų.

„Negali sakyti, kad kuriose nors srityse plėtoti verslą yra labai lengva. Kad visi liktų patenkinti, reikia idėti daug darbo: klientai turi gauti kokybišką produktą už priimtiną kainą, akcininkai – savo norimą pelną, o darbuotojams privalu sudaryti geras darbo sąlygas ir mokėti gerus atlyginimus“, – teigia „BlueBridge“ vadovas.

Lietuvos IT rinkoje nuolat trūksta specialist. Pasak D. Butkaus, konkuruojama yra ne tik Lietuvos rinkoje bet ir tarptautinėje, IT specialistai tampa mobilūs ir gali išvažiuoti. „Pirmasis signalas buvo į Lietuvos rinką įžengęs bankas „Barclays“ ar bendrovė CSC. Tai parodė, kad šalyje trūksta IT specialistų. Dabar vyksta tam tikra rotacija ir konkurencija, tačiau masiškai į užsienio paslaugų centrus jau nebesitraukiama. Nebėra vieno žaidėjo, kuris dominuotų ir susirinktų visus geriausius”, – apie praošusią specialistų gravitacijos į užsienio kapitalo įmones bangą pasakoja jis.

REKLAMA

Svarbiausia išlaikyti darbuotoją

Ironiška, tačiau gerai įsižiūrėjus pro „BlueBridge“ vadovo langą matomas „Barclays“ paslaugų centro pastatas. D. Butkus sako dėl to nesijaučiantis nepatogiai, nes šiandien jau yra pavykę suvaldyti specialistų migraciją, kai kurie jų netgi grįžta.

„Šiuo metu neįžvelgiu didelių pavojų, nes pirmąjį šoką, kai visus IT specialistus masiškai pradėjo samdyti užsienio bendrovės, jau išgyvenome, dabar dedame daug pastangų norėdami išlaikyti darbuotojus. Aišku, , nėra lengva konkuruoti, kalbant apie atlyginimus, bet darbo sąlygomis ir atmosfera galime konkuruoti, taigi didelės baimės nejaučiame “, – tvirtina jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Butkaus, vadovas vienodai turi gerbti visus darbuotojus. Tiesa, ne su visais jų tenka susidurti kiekvieną dieną, tačiau su artimiausia komanda „BlueBridge“ vadovo santykiai yra draugiški.

Dalyvauja darbo pokalbiuose

Šiandien viena svarbiausių bendrovės kultūros vertybių yra smagu dirbti kartu. Žmonių atrankai skiriamas didelis dėmesys. Kiekvienas priimamas specialistas gauna progą per darbo pokalbį susitikti ir su direktoriumi.

„Retais atvejais darbuotojai priimami be mano žinios. Kartais tenka sprendimą priimti iš karto, o aš esu išvykęs. Dažniausiai dalyvauju galutiniuose pokalbiuose, nes tai yra svarbi mūsų įmonės kultūros dalis”, – pasakoja D. Butkus. Pasak jo, taip išlaikomas kolektyvo integralumas, nes sprendimą dėl kandidato visų lygių vadovai priima kolegialiai. Direktoriui tai irgi yra svarbus etapas, jis taip pat negali pasiteisinti laiko trūkumu.

REKLAMA

„Vadovo laikas, priimant žmones, nėra esminis klausimas, nes priėmus blogą sprendimą jo gali prireikti daugiau. Darbuotojai ir komandos atmosfera yra viena iš esminių mūsų vertybių. Tokio dydžio bendrovėje kaip „BlueBridge“ įmanoma dalyvauti darbuotojų priėmimo procese”, – įžvalgomis dalijasi D. Butkus.

Darbas visada kartu

Savaitraščio „Ekonomika.lt“ pašnekovas tikina, kad darbas nesibaigia uždarius kabineto duris, tačiau pripažįsta, jog tai pavojinga.

„Pomėgiams visada randu laiko, – juokdamasis sako D. Butkus. – Jo visada užtenka, svarbu tinkamai susidėlioti prioritetus. Reikia suprasti, kad negalima visada tik dirbti, nes vienpusė veikla sekina. Vadovo darbe pagrinde dominuoja mentalinė ir emocinė energijos, bet jos nėra begalinės ir jas reikia ne vien tik eikvoti bet ir papildyti. Yra labai svarbu palaikyti gera energijos lygį. Vienas pagrindinių mano prioritetų yra saugoti ir balansuoti energiją. Todėl būtina turėti įvairių pomėgių, kad gautum kitokios energijos.”

REKLAMA

„BlueBridge“ vadovo kabinete neįmanoma nepastebėti minigolfo duobutės ir prie durų stovinčių lazdų. Žinoma, direktorius golfą žaidžia ir tikruose laukuose. Taip pat D. Butkus mėgsta nardyti, keliauti, tai či, sukiotis virtuvėje. Žaidžiant golfą ir einant nuo vienos duobutės prie kitos, pasak jo, yra aptariami bendradarbiavimo klausimai.

„Kontrakto golfo lauke nesame pasirašę, bet su tiekėjais ir klientais bendraujame. Tokioje aplinkoje bendraujama ne taip formaliai. Tai padeda abiem pusėms plėtoti verslo santykius“, – neformalaus bendravimo svarbą pabrėžia „BlueBridge“ direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„BlueBridge“ grupė

Kompanija įkurta 1993 metais

2010-aisiais viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo teikti debesų kompiuterijos paslaugas

Bendrovė remia klasikinės muzikos ir džiazo festivalius, lauko teniso turnyrus, labdaros akcijas vaikams.

Dalius Butkus

Mokėsi Baltic Management Institute, LCC tarptautiniame universitete

2001–2011 metais – „Blue Bridge“ pardavimo ir rinkodaros direktorius

Nuo 2011-ųjų –„Blue Bridge“ direktorius

Karolis Birgilas / Savaitraštis „Ekonomika.lt“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų