REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 24-27 dienomis Italijoje vyks jau 51-oji Tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė, kur Tarptautinių kultūros programų centras supažindins vaikų literatūros leidybos ir su ja susijusių kūrybinių industrijų auditoriją su geriausiomis lietuvių autorių ir iliustruotojų knygomis vaikams.

Kovo 24-27 dienomis Italijoje vyks jau 51-oji Tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė, kur Tarptautinių kultūros programų centras supažindins vaikų literatūros leidybos ir su ja susijusių kūrybinių industrijų auditoriją su geriausiomis lietuvių autorių ir iliustruotojų knygomis vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mugėje dalyvaus bei savo knygas pristatys leidyklos Alma littera ir Baltos lankos, kartu keliauja ir lietuvių iliustruotojai Rimantas Rolia, Karolis Strautniekas bei Sigutė Chlebinskaitė. Taip pat vyksta ir apdovanojimui „Vaikai muziejuose“ nominuoto Žaislų muziejaus Vilniuje įkūrėjas Povilas Blaževičius, dalyvausiantis mugėje rengiamame seminare bei apdovanojimų ceremonijoje.

REKLAMA

Lietuvos stende vaikų knygų leidybos specialistai galės pavartyti gražiausias pastaraisiais metais Lietuvoje išleistas knygas vaikams. Kolekciją sudarys trys dešimtys leidinių, iliustruotų 22-jų jau ne kartą įvertintų bei jaunų, perspektyvių knygų dailininkų. Kolekcijoje bus pristatomi ir dviejų šių metų Knygos meno konkurse apdovanotų iliustruotojų darbai – Kęstučio Kasparavičiaus „Povandeninė istorija“ bei Mariaus Zavadskio „Pirštinė“.

REKLAMA
REKLAMA

„Bolonijos knygų mugė yra svarbiausia vaikų knygų kūrėjų, leidėjų ir kitų specialistų susitikimo vieta pasaulyje, kurioje atsiskleidžia pagrindinės šių dienų leidybos tendencijos bei įvairovė ir prisistato geriausi vaikų knygų leidėjai. Todėl labai svarbu, kad galime suteikti progą lietuvių iliustruotojams ir leidėjams susitikti su potencialiais partneriais, pasisemti patirties ir įkvėpimo. Džiaugiamės, jog kasmet išskirtinis ir originalus Lietuvos stendas ir pristatomi kūrėjai sulaukia dėmesio“, – teigia Rūta Nanartavičiūtė, projekto koordinatorė. Mugėje dalyvausiantis Rimantas Rolia jau antrą kartą yra atrinktas į kasmetinę konkursinę mugės parodą „Illustrators exhibition“, kuri žymi naujausias šiuolaikinės knygų iliustracijos tendencijas. Šiemet į parodą iš daugiau nei 3 tūkstančių iliustruotojų atrinkti vos 75 dalyviai iš 78-ių skirtingų šalių. Kaip teigia parodos žiūri narė, italų iliustruotoja ir blogerė Anna Castagnoli, „Išskirtinis lietuvio Rimanto Rolia darbas turi kažką labai modernaus ir švelnaus kartu. Įsivaizduoju, kad jis turėtų patikti labai mažiems vaikams <...>. Jeigu atsiminčiau, kaip mačiau pasaulį būdama kūdikiu, mat atrodo, kad jį mačiau būtent tokį...". Parodai atrinkti darbai patenka į specialų katalogą, kuriuo naudojasi daugybė leidėjų, o po Bolonijos mugės paroda keliaus į Japoniją. Į mugę vykstančio jauno ir perspektyvaus iliustruotojo Karolio Strautnieko darbus aktyviai publikuoja ir dalinasi prestižiniai pasauliniai kūrybiniai portalai (www.itsnicethat.com, www.fubiz.net, www.designtaxi.com ir kt.), iliustracijas užsako ir publikuoja britų dienraštis „The Independent“, prancūzų „Usbek & Rica” bei įvairūs kiti užsienio žurnalai (www.creativereview.co.uk ir kt.). Sigutė Chlebinskaitė mugės lankytojams pristatys jau trylika metų gyvuojančią vaikų kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“, kuri kasmet sukviečia Vilniaus knygų mugės mažuosius lankytojus į kūrybines dirbtuves „Knygų šalyje“. Šios kūrybinės studijos lankytojai turi progą susipažinti su puikiomis užsienio leidyklų knygomis ir kūrėjais, kuriuos S.Chlebinskaitė „atranda“ ir Bolonijoje vykstančios mugės metu. Vienu iš puikių bendradarbiavimo pavyzdžių tapo šiemet Vilniaus knygų mugės lankytojams pristatytos pernai geriausios Azijoje vardą pelniusios leidyklos „Tara Books“ knygos, nuolat gaunančios Bolonijos vaikų knygų mugės apdovanojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apdovanojimui „Vaikai muziejuose“, teikiamam už kūrybingiausiai pristatomas parodas bei inovatyviausią požiūrį į vaikams iki keturiolikos skirtas programas, šiemet nominuotas ir Lietuvos atstovas – Vilniuje įsteigtas Žaislų muziejus. Tarptautinės vaikų muziejų asociacijos „Hands on!” ir Europos muziejų akademijos teikiamo apdovanojimo ceremonijoje bei mugės rengiamame seminare, kurio metu bus koncentruojamasi į technologinius bei interaktyvumo iššūkius vaikams skirtuose muziejuose ir knygose, dalyvaus Žaislų muziejaus įkūrėjas Povilas Blaževičius.

REKLAMA

Bolonijos vaikų knygų mugė yra svarbiausias tarptautinis renginys, kur su leidyklų ir iliustruotojų darbu susipažįsta įvairių šalių leidėjų, spaustuvininkų, knygų ir iliustracijų autorių, literatūros agentų, vertėjų, prekybininkų, TV ir kino prodiuserių bendruomenė. Visame pasaulyje apie šių metų mugę, sukvietusią virš 1200 leidyklų iš daugiau nei 70-ties šalių, informacija ir įspūdžiais dalinsis daugiau nei 600 žurnalistų. Tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė yra rengiama nuo 1964 metų, o Lietuva joje vieši nuo 1989 metų. Kiekvienais metais viena pasaulio šalis mugėje dalyvauja garbės viešnios teisėmis – Lietuvai ši proga buvo suteikta 2011 m. Mugės organizatoriai garbės viešnios teisėmis dalyvaujančiai šaliai suteikia galimybę pristatyti geriausius savo šalies vaikų knygų iliustruotojus ir įgyvendinti plačią literatūrinių skaitymų, diskusijų ir susitikimų su kūrėjais programą – šiemet garbė atitenka Brazilijai. Daugiau informacijos apie Lietuvos dalyvavimą Bolonijos vaikų knygų mugėje rasite:

REKLAMA

http://lituania-bologna.eu

Bolonijos vaikų knygų mugėje pristatomų lietuviškų knygų vaikams katalogo el.versija:

http://lituania-bologna.eu/en/958361/illustrarium_publications/children-s-books-from-lithuania-at-bcbf-2014

Papildomos informacijos apie Bolonijos vaikų knygų mugę ieškokite:

http://www.bolognachildrensbookfair.com  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų