REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos kariai paleido pirmuosius šūvius

Rusija ir JAV įtemptame Saugumo Tarybos susitikime apsikeitė grasinimais dėl Ukrainos

Šią naktį Kryme netoli Sevastopolio miesto esančiame kariniame oro uoste „Belbek", kurį saugo Ukrainos kariai, šią naktį aidėjo šūviai, skebia unian.net. Tai pirmas kartas kai ukrainiečiai gynybos tikslais panaudojo ginklą.

Karinio dalinio vado pranešimu, grupė žmonių be atpažinimo ženklų, naudodami šviesos ir garso granatas, bandė įsibrauti į dalinio teritoriją. Kariams pradėjus šaudyti, provokatoriai pasitraukė už dalinio ribų.

Ukraina planuoja atsitraukimą iš Krymo

 Ukrainos saugumo vadovas trečiadienį vakare nurodė, kad Kijevas planuoja evakuoti savo karius ir jų šeimas iš Krymo, Rusijai ruošiantis prisijungti tą strategiškai svarbų pusiasalį.

„Kuriame veiksmų planą, kuris mums leis greitai ir veiksmingai perkelti ne vien karius, bet, visų pirma, Kryme esančius jų šeimų narius, į žemyninę Ukrainą“, – Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Andrijus Parubijus sakė per televizijos transliuotą spaudos konferenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas neaišku, kiek karių turės išvesti Ukraina. Daugelis jų jau perėjo į Rusijos pusę, tačiau pareigūnai sakė, kad jie pasiruošę evakuoti iki 25 tūkst. karių ir jų šeimų.

REKLAMA

Rusija ir JAV įtemptame Saugumo Tarybos susitikime apsikeitė grasinimais dėl Ukrainos

Rusija ir Jungtinės Valstijos trečiadienį įtemptame Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikime apsikeitė grasinimais dėl krizės Ukrainoje, o Kremliaus pasiuntinys pareiškė, kad JAV ambasadorės „įžeidimai“ mažina Maskvos pasiryžimą bendradarbiauti su Vašingtonu sprendžiant kitus diplomatinius klausimus.

Per tris savaites tai buvo jau aštuntasis Tarybos susitikimas dėl Ukrainos, demonstruojantis didžiųjų Vakarų valstybių norą išryškinti Rusijos diplomatinę izoliaciją dėl veiksmų Krymo pusiasalyje, nors Taryba iš esmės neturi jokių galių paveikti Rusiją, nes Maskva turi veto teisę, kurią jai garantuoja nuolatinės narės statusas.

REKLAMA
REKLAMA

Posėdis surengtas JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui (Ban Kimunui) išvykus į Rusiją ir Ukrainą, kuris jis sieks įtikinti konflikto šalis ieškoti diplomatinių būdų krizei sureguliuoti.

Ban Ki-moonas ketvirtadienį Maskvoje susitiks su prezidentu Vladimiru Putinu ir kitais aukštais rusų pareigūnais, informavo JT atstovas spaudai.

Penktadienį JT vadovas vyks į Kijevą derybų su naujuoju prezidentu ir vyriausybės vadovu.

Per Saugumo Tarybos posėdį Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas buvo vienišas karys mūšio lauke, gindamas savo šalies veiksmus Kryme.

Savo kalbą jis pradėjo džiugia tirada apie antradienį V.Putino pasirašytą susitarimą dėl Krymo prijungimo prie Rusijos, pareiškęs, kad šis dokumentas reiškia, jog gerbiama Krymo žmonių valia, ir jis atitinka visas tarptautinės teisės normas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vakar nutiko išties istorinis įvykis“, – paskelbė V.Čiurkinas.

JAV ambasadorė Samantha Power (Samanta Pauer) savo ruožtu įspėjo Maskvą, kad praėjus dviem dienoms po to, kai prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija ir kitos valstybės įvedė sankcijas Rusijai, Vašingtonas kartu su sąjungininkėmis „yra pasirengę imtis papildomų žingsnių, jei tęsis Rusijos agresija ar rusų provokacijos“.

Ji taip pat palygino Krymo aneksiją su vagyste. „Vagis gali pavogti turtą, tačiau tai nesuteikia vagiui nuosavybės teisių“, – pabrėžė ambasadorė.

Į tai V.Čiurkinas atsikirto: „Tiesiog nepriimtina klausytis tokių įžeidimų mūsų šalies atžvilgiu.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų