REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepartinį mokyklos direktorių rasti sunku

Finansavimas vyksta pagal valdžioje esančias partijas

Šiaulius valdantys socialdemokratai demonstruoja solidarumą skirstydami lėšas mokyklų renovacijai. Mokykloms, kurioms vadovauja socialdemokratai direktoriai, pinigų negailima, kitos braukiamos iš eilių. Iškilus mokyklų reorganizacijos grėsmei, rasti nepartinį direktorių Šiauliuose tapo sunku.

Pinigai pagal partiją?

Šiemet iš valstybės investicijų programos dosniausiai bus atseikėta Stasio Šalkauskio gimnazijos remontui. Mokyklai, kuriai vadovauja socialdemokratė direktorė Zina Žuklijienė, skirtas vienas milijonas litų.

Socialdemokrato direktoriaus Viktoro Varanavičiaus vadovaujamai „Dainų“ progimnazijai skirta 230 tūkstančių litų. Už šiuos pinigus planuojama atlikti vandentiekio ir nuotekų tinklų remontą.

Lopšeliui-darželiui „Ežerėlis“, kurio direktorė socialdemokratė Rita Daubarienė, skirta 300 tūkstančių litų. Šios lėšos bus panaudotos pastato stogui atnaujinti.

REKLAMA
REKLAMA

Nei plano, nei eilės

Gal direktorių priklausymas socialdemokratams yra svarbiausias argumentas išrinktosioms mokykloms gauti pinigų remontui, nors kitų mokyklų būklė nepalyginamai blogesnė?

REKLAMA

Susizgribusi, kad „negražiai išėjo“, nes yra mokyklų, kurioms dar nekeisti langai, Savivaldybė šiemet žada imti 1,5 milijono litų paskolą, kad galėtų pakeisti kiaurus langus labiausiai suvargusioms mokymo įstaigoms.

Opozicija svarsto, gal paskolos nė nebūtų reikėję, jeigu pinigų upelis iš valstybės investicijų programos būtų nukreiptas ne saviems direktoriams, o toms mokykloms, kurioms labiausiai reikėjo. Pavyzdžiu minima „Rasos“ progimnazija, kurios languose vėjai švilpauja. Ši mokykla iš valstybės investicijų programos buvo išbraukta.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, 2014 metų valstybės investicijų programa mokykloms atnaujinti buvo sudaryta neatsižvelgiant į miesto Strateginį planą ir Tarybos sprendimu sudarytą Šiaulių miesto mokyklų renovavimo eilę.

Reikalus sprendžia partiniame ratelyje

Redakcijos žiniomis, Šiaulių miesto socialdemokratų skyriuje veikia pakomitečiai. Vienas iš jų – Švietimo.

Iš 50 socialdemokratų, dalyvaujančių pakomitečio veikloje, apie 30 yra miesto mokyklų ir ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovai. Galima spėti, kad svarbiausi strateginiai švietimo srities sprendimai būna priimami kaip tik šiame partiniame mokyklų ir darželių vadovų ratelyje.

Milijonas litų – remontui baigti

S. Šalkauskio gimnazijos direktorė Z. Žuklijienė „Šiaulių kraštui“ patvirtino, kad Šiaulių socialdemokratai tikrai turi Švietimo pakomitetį. „Daug direktorių įstojo į partiją tada, kai mokykloms iškilo reorganizacijos grėsmė“, – pripažino direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet mokyklų remonto ir lėšų skyrimo klausimai, jos žodžiais, partiniame ratelyje nesvarstomi.

Esą didesnė suma gimnazijai skirta dėl to, kad šiemet planuojama baigti dešimt metų užsitęsusį pastato remontą. „Visada taip yra – pabaigoje koncentruojami pinigai“, – tvirtino Z. Žuklijienė. Ji nesutiko, kad solidžiausią sumą iš valstybės investicijų programos S. Šalkauskio gimnazija gavo dėl to, kad direktorė yra socialdemokratų partijos narė.

Direktorės žodžiais, už skirtas lėšas bus apšiltinta palėpė, atnaujintas mokyklos fasadas, sutvarkytas vandentiekis ir kanalizacija, įrengta vėdinimo sistema.

Savivaldybės eilė subyrėjo

„Kai Savivaldybė sudarinėjo eilę, kurias mokyklas pirmiausia reikėtų renovuoti, turėjo kriterijus. Važinėjo komisija, aiškinosi, kur padėtis blogiausia, tas mokyklas surašė į sąrašo viršų“, – prisiminė Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė.

REKLAMA

Jos žodžiais, europiniams pinigams skirti Švietimo ir mokslo ministerija sudarė savo kriterijus, tada Šiaulių miesto tarybos patvirtinta renovuojamų mokyklų eilė subyrėjo.

Vedėja neslėpė, kad buvo ir politinių motyvų, kodėl pirmenybė gauti lėšas buvo suteikiama vienai ar kitai mokyklai.

„Politinių reikalų aš nenoriu komentuoti, Šiaulių mokyklų direktoriai beveik visi socialdemokratai, sunku rasti nepartinį“, – pripažino V. Damskienė.

Rimtas pažeidimas

Tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Angelė Kavaliauskienė „Šiaulių kraštui“ tvirtino: „Labai rimtas pažeidimas, jeigu lėšas gauna ne mokykla, o direktorius, priklausantis partijai.“

REKLAMA

Jos žodžiais, komitetas nepritaria ir siūlymui Lieporių pradinę mokyklą prijungti prie „Rasos“ progimnazijos, tenkinant Lieporių pradinės direktorės interesus. „Griežtai blokuosime tokius ketinimus“, – žadėjo A. Kavaliauskienė.

„Kieno valdžia, to ir galia – dar senovės romėnai taip sakydavo“, – lėšų dalybas mokykloms įvertino opozicijoje dirbantis Tarybos narys Stasys Tumėnas.

Jo žodžiais, kartais miesto valdžia svarstomus klausimus net užmiršta pristatyti Švietimo, kultūros ir sporto komitete. Susitinka frakcijoje ar prie kavos puodelio partijoje ir susitaria. „Dažnai apie pinigų paskirstymą sužinome iš spaudos“, – neslėpė pašnekovas.

„Socialdemokratų valdymas Šiauliuose žlugus plačiajai koalicijai tapo autokratinis, bendruomenės, žmonių nuomonė yra paskutinėje vietoje“, – nusivylimo neslėpė S. Tumėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų