REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Moterų imtynės – jaunas sportas Lietuvoje, tačiau jau dabar turime talentų, artimiausiais metais galinčių pretenduoti į stambių varžybų medalius. Perspektyviausia jų – Danutė Domikaitytė – nuo šiol tvirtą pagrindą. Jos pasirengimui Rio de Žaneiro olimpiadai Vilniaus viešbutis „Air inn“ skyrė 30 tūkst. litų paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei moterų imtynės prieš dešimtmetį ir keldavo šypseną, tai dabar, kai rodomi tokie rezultatai, niekas jau nebesijuokia. „Tikrai tai nauja sporto šaka ir galiu pasakyti, kad galime laukti medalių“, - tikino Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Valentinas Mizgaitis.

REKLAMA

Europos jaunių ir jaunimo čempionatų prizininkė D. Domikaitytė trečiadienį popiet praturtėjo 30 tūkst. litų. Tiesa, šio projekto biudžetas, kurį imtynininkei suteikė Vilniaus viešbutis „Air Inn“, numatytas laikotarpiui iki 2016 metų Rio de Žanerio olimpinių žaidynių.

„Šįkart norime prisidėti ne tik prie skatinimo, bet ir prie pasiruošimo, - komentavo viešbučio „Air Inn“ atstovas Aleksandras Gribojedovas. – Kodėl moterų imtynės? Didelis poreikis ir potencialas, talentingi sportininkai. Vyrų imtynės turi gilias tradicijas, o moterų – dar tik vystosi.“

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje moterų imtynės kultivuojamos trylikoje šalies miestų bei rajonų, dirba dvi dešimtys trenerių. „2013 metais vykusių moterų imtynių čempionatų statistika tokia: jaunių čempionate rungėsi 40 aštuonių svorio kategorijų atstovių, jaunimo čempionate dalyvavo 26 penkių svorio kategorijų kovotojos, suaugusiųjų čempionate susirungė 43 šešių svorio kategorijų imtynininkės“, - sakė V. Mizgaitis.

„Požiūris prieš dešimtmetį į moterų imtynes – buvo sunku, pašaipiai žiūrėjo. Dabar rezultatai šypsenų nebekelia, susilygino su vyrais ir medalis niekuo nesiskiria nuo kitų. Konkurencija didės. Labai aiškiai matyti, kur suformuotos naujos grupės. Šiauliuose atidaroma Sporto gimnazija, kur moterų imtynės bus sporto šaka numeris vienas“, - džiaugėsi D. Domikaitytės treneris Aivaras Kaselis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, Danutė – maksimalistė, toks charakteris jai padeda ir sporte, ir moksle. „Nemanau, kad rėmėjai ir federacijos prezidentas labai rizikuoja – turės ir gerą reklamą ir vardą“, - juokėsi jis. A. Kaselis pasidžiaugė, kad su parama bus lengviau išvykti į treniruočių stovyklas užsienyje, nes treniruočių partnerių nuolat tobulėjančioms merginoms Šiauliuose ima trūkti.

Nuo mažens – kovotoja

Troškūnuose augusi D. Domikaitytė pasakojo, kad nuo mažens mėgo kovoti, o ją per kūno kultūros pamoką pastebėjo ir pakvietė graikų romėnų imtynių treneris Arvydas Krikščiūnas. „Nuėjau ir patiko. Buvau kovotoja, vedė iššūkis eiti iki galo, laimėti“, - dalijos pirmųjų žingsnių ant imtynių kilimo įspūdžiais Danutė.

REKLAMA

Vėliau mergina perėjo ir tobulėja Šiauliuose pas trenerius A. Kaselį ir Andrių Stočkų. „Imtynės – mano dalykas, ko noriu gyvenime. Buvo panelių, kurios jau anksčiau sportavo. Buvo įdomu nugalėti, kai pasiseka, kovoti. Su ta diena, kai išėjau į imtynes, mano lankytas dramos būrelis baigėsi“, - juokėsi D. Domikaitytė.

Ji tikino, kad tai tik kelio pradžia. Jos didžiausi tikslai nesibaigia ir su Rio de Žaneiro olimpiada – tikisi sudalyvauti net keliose olimpinėse žaidynėse. O artimiausios varžybos – balandžio 1–6 dienomis Europos suaugusiųjų čempionatas Suomijoje.

REKLAMA

„Danutei dar du metai jaunimo čempionatų, tačiau jau dabar svarbu apšilti kojas ir suaugusiųjų varžybose, bus lengviau 2015 ir 2016 metais, - dėstė A. Kaselis. – Danutė ne viename suaugusiųjų turnyre įrodė, kad gali patekti prizininkų. Tikiuosi, kad matysime ją Rio de Žaneire.“

Anot trenerio, pamaina ruošiama: „Šiai dienai turime apie 40 jaunųjų sportininkių Šiauliuose. Ir jų vis daugėja.“

Imtynėms – išbandymų metas

„Pernai imtynių sportas išgyveno sunkų laikotarpį, kuomet vasario 12 dieną tarptautinis olimpinis komiteto vykdomasis komitetas pasiūlė imtynes neįtraukti į olimpinių žaidynių programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau rugsėjo mėnesį TOK asamblėja grąžino seniausią sporto šaką į olimpinę šeimą. Per metus FILA kartu su nacionalinėmis federacijomis atliko milžinišką darbą tobulinant imtynių taisykles ir deramai pristatant imtynes visuomenėje“, - Lietuvos imtynių federacijos prezidentas V. Mizgaitis.

Norint pritraukti žiūrovus į sporto arenas ir atkreipti masinių informavimo priemonių dėmesį, teko surengti daug eksperimentinių turnyrų, kuriuose buvo ieškomi optimaliausi sprendimai.

„Varžybos tapo gražesnės, patrauklesnės žiūrovams. Kita vertus padėjo ir tai, kad per paskutines dvi olimpiadas turėjome gerų pasiekimų – mūsų atletai tapo prizininkais“, - sakė Lietuvos imtynių federacijos garbės prezidentas Rimantas Bagdonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų